TEKSTI: Henna TKUVAT: Alvi Pakarinen, Topi Leikas ja TaivasallaBlogi julkaistu 1.07.2021

Yksin pyörän päällä satoja, tuhansia kilometrejä, vaihtovaatteet, retkikeitin ja teltta satulalaukuissa ja väljä reittisuunnitelma mielessä. Tällainen oli bikepäkkereiden Tiian ja Hennan resepti viime kesän pitkille pyöräretkille suunnatessaan.

Molemmat naiset retkeilivät ympäri Suomea, Tiian pyöräillessä Suomineidon päästä varpaisiin, Nuorgamista Hankoon ja Hennan kiertäessä Suomineidon rajoja, piirtäen sen ääriviivoja pyörällään. Naiset tekivät matkansa yksin, ja nyt saamme kuulla heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan yksin reissaamisesta pyörän selässä.

Lue myös blogistamme vinkkimme gravel-pyöräilyyn, pyöräilyvälineiseen ja päiväretkien suunnitteluun.

Bikepacking pyöräretkeily gravel Finland
Kuva: Alvi Pakarinen

Bikepacking, retkipyöräily, matkapyöräily…

Retkipyöräily (engl. bikepacking, voidaan myös käyttää nimeä matkapyöräily) on upea tapa retkeillä, nähdä ja kokea ympäristöä. Toisin sanoen laji on polkupyöräretkeilyä erilaisilla alustoilla aina maanteiltä hiekkateille ja poluilta asfaltille. Usein retket kestävät useampia päiviä ja niiden aikana yövytään teltassa tai muussa paikallisessa majoituksessa.

Retkipyöräillessä pääsee kosketuksiin itsensä ja ympäristön kanssa eri tavalla kuin millään muulla kulkuvälineellä tai jalkaisin.

Laji mahdollistaa pitkienkin matkojen kulkemisen ja luonnon kokemisen. Paitsi, että luontoa havainnoidaan pyörän selästä, yöpyessä lerintäalueet, rannat ja metsät tulevat tutuiksi. Myös paikallisiin on paljon helpompi tutustua bikepäkkerinä kuin automatkailijana, tämän huomasivat naisetkin retkillään. Monet olivat avoimen kiinnostuneita Hennan ja Tiian pyörämatkoista ja tulipa niillä vastaan treffikutsujakin:

Mieleenpainuvin muisto reissultani oli se, kun 65-vuotias bussikuski pyysi minua jätskitreffeille polkiessani Inarista Ivaloon. -Tiia

Bikepacking pyöräretkeily gravel Finland

Bikepäkkeriksi yhdessä yössä.. tai reissussa

Retkipyöräily oli Tiialle ja Hennalle täysin uusi harrastus: Tiia osti pyöränsä vajaa kuukausi ennen pyöräreissun alkua, kun taas Henna oli tehnyt yhden yli sadan kilometrin retken ennen yli kuukauden mittausta pyöräturneetaan. Tiian ajatus retkipyöräreissusta syttyi Ahvenanmaan pyöräreissulla paria vuotta aiemmin ja Henna oli saanut ideansa työskennellessään Islannissa, jossa näkyi paljon retkipyöräilijöitä.

Olin lukenut pari vuotta sitten Wild-kirjan, josta sain idean, että joku päivä haluan tehdä yksin pitkän vaelluksen tai muun retken oppiakseni lisää itsestäni. Tämän jälkeen menin Islantiin töihin, jossa näin paljon retkipyöräilijöitä polkemassa Islannin ympäri. Nämä kaksi ajatusta yhdistyivät, kun koronan vuoksi työni aktiivimatkaoppaana ulkomailla peruuntui ja kalenterissani oli kerrankin useampi kuukausi vapaata aikaa. -Henna 

Sekä Tiia että Henna nauttivat siitä, että heidän pyöräseikkailuihinsa mahtuu myös yllätyksiä ja väljyyttä. Suunnitelmia tehtiin, mutta vain suuntaa-antavasti. Henna käytti reissusuunnitteluunsa komoot-sovellusta, jota hän suosittelee muillekin pyöräilijöille:

Reitit suunnittelin komoot-sovelluksella, joka antaa mahdollisuuden helposti muokata automaattisesti ehdotettua reittiä kulkemaan pienempien sivuteiden kautta. Sovelluksessa näkyy myös hyvin aika pienetkin polut ja se mitä pinnoitetta tie on, joten pystyy jo etukäteen varautumaan soratiepätkiin tai halutessaan välttämään ne myös kokonaan.

Tiia oli saanut vinkkejä aiemmin Suomen päästä päähän polkeneilta ja niiden pohjalta päätynyt suunnittelemaan reittinsä alkavaksi Suomen pohjoisimmasta kolkasta, Nuorgamista ja päättymään Suomen eteläisimpään kärkeen, Hankoon. 

Olin miettinyt lähtöpaikan ja kyytejä, joilla lähtöpaikkaan pääsisin. Reitti, jota pitkin polkisin Hankoon oli myös mietitty alustavasti. En kuitenkaan suunnitellut retkeä kovin yksityiskohtaisesti, ja tarkoituksella. Nautin jännityksestä ja yllätyksistä, joita ”extempore” ja vähemmän suunnitellut reissut tuovat mukanaan. -Tiia

Tsekkaa reittivinkkejä: Pyöräliiton reittejä jokaiseen maakuntaan ja Bikelandin reitit etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen

Vaikka kumpikaan naisista ei ollut harrastanut pyöräilyä aktiivisesti aiemmin, oli molemmilla pitkä tausta liikunta- ja kilpaurheilun parista.

He suosittelevat hankkimaan hyvää peruskuntoa ennen pitkille reissuille suuntaamista ja kokeilemaan päivän tai yön yli reissuja – siten huomaa, onko bikepacking oma juttu!

Hyvä idea on myös lainata retkipyörä ja siihen soveltuvat varusteet joko kaverilta tai vuokraamosta. Suomessa on vielä aika vähän retkipyöriä vuokraavia paikkoja, mutta ainakin Breakway cc Helsingissä vuokraa retkipyöräilyyn sopivia pyöriä ja varusteita. Myös facebookin Suomalaiset retkipyöräilijät-ryhmästä kannattaa kysellä vinkkejä ja varusteita vuokralle!

Bikepacking pyöräretkeily gravel Finland

Pyörä, kypärä ja reppu - mitä muuta kuuluu bikepacking-varustukseen?

Retkipyöräilijän varusteet riippuvat reissun pituudesta, kohteesta ja omista mieltymyksistä. Tärkeimmät varusteet ovat retkelle sopiva, huollettu pyörä, kypärä sekä jonkinlainen tavaroiden kuljetusratkaisu: pyörälaukut lienevät yleisimpiä mutta jotkut suosivat myös reppua. Jos reissu kestää useita päiviä, yöpymiset on myös hyvä miettiä etukäteen, tarvitsetko kenties teltan, makuualustan ja makuupussin vai yövytkö paikallisissa bed&breakfast -paikoissa? Majapaikat kannattaa tarkastaa ja mahdollisuuksien mukaan varata etukäteen, varsinkin suosituilla reiteillä.

Mitä muita must-have tuotteita retkipyöräilijän pakkauslistalta löytyy?

Henna suosittelee panostamaan hyviin pyöräilyshortseihin ja ottamaan mukaan pari varasisäkumia:

Ehdottomasti varasisäkumi (tai mieluiten kaksi) ja sisäkumin paikkausvälineet. Tämän lisäksi suosittelen hyviin pyöräilyshortseihin investoimista, tässä ei kannata säästää sillä 20€ ja 180€ pyöräilyshortsien ero on ihan älytön. Hyvillä pyöräilyshortseilla ja itselle sopivalla satulalla voi oikeasti pyöräillä helposti vaikka 4877km ilman, että peppu on tulessa koko aikaa.

Tiialla on toisenlaisia kokemuksia pyöräilyhousuista mutta hänenkin mukaansa pyörän korjausvälineet ovat tärkeimmät:

Varakumi ja pyörän pumppu,  ehdottomasti! Lisäksi pidemmillä reissuilla goretex housut-ja takki sateen varalle, LUKKOPOLKIMET, riittävästi naposteltavaa ja  joustavaa mieltä 🙂 Apteekista löytyy myös erilaisia voiteita, joita suosittelen kokeilemaan hiertymien ja rakkuloiden välttämiseksi. Olisipa minulla ollut näitä matkassa!

Lisäksi naiset suosittelevat lämpimästi opettelemaan edes hieman pyörämekaniikkaa, koska pitkillä reissuilla sisäkumien puhkeamiset, takavaihtajan säädöt ja muut pienet huoltotoimenpiteet ovat usein sääntö kuin poikkeus. Kun perushuoltotoimenpiteet on hallussa, pienet varustehaasteetkaan eivät tunnu niin raskailta.

Väsyneenä, nälkäisenä ja vesisateessa (niinkuin itse ensimmäisellä kerralla, kun sisäkumini puhkesi) tilanne tuntuu hieman helpommin hallittavalta eikä tarvitse alkaa opettelemaan nollasta youtuben välityksellä. -Henna

Kuitenkaan nämä eivät ole vastoinkäymisiä, vaan osa retkeilyä, jotka usein opettavat eniten itsestä ja niistä selviydyttyä luovat uskoa siihen, että kyllä asiat aina vaan järjestyvät oli tilanne sitten mikä tahansa.

Kaipaatko vinkkejä mitä pakata pitkille reissuille? Tsekkaa Taivasalla-Instagram LIVESTÄ Hennan esimerkki pakkauslistasta pyöräretkelle ja Fressinä retkellä -blogi, josta saat hyväksi havaittuja vinkkejä kosmetiikka- ja hygieniatuotteista reissun päällä

Tien päällä ei voi välttyä kommelluksilta, mutta apua löytyy aina

Tiian matka Nuorgamista Hankoon kesti 13 päivää ja Hennan matka Suomen ympäri 41 päivää. Molemmat naiset nukkuivat suurimman osan retkiöistään teltassa ja etsivät illan saapuessa telttapaikkaa vesistön ääreltä. Ilta- ja aamupulahdukset toimivat suihkuna ja rentouttivat pyöräilyn rasittamaa kroppaa. Muutamia öitä he myös viettivät ystäviensä luona ympäri Suomen. Retkiruoat valmistuivat retkikeittimellä, puurot, valmisruokapussit ja valmispastat tulivat molemmille tutuiksi. Myös suklaata ja irtokarkkeja kului säännöllisesti täyttämään suurta energiankulutusta. 

Ruuat valmistin pienellä kaasukeittimellä, joka oli super nopea ja kätevä. Lisäksi kävin matkalla aina testaamassa parhaat paikalliset kahvilat ja heidän pullansa/munkkinsa. Loppumatkasta myös irtokarkeista tuli osa aterioitani. -Henna

Haasteilta ja kommelluksiltakaan ei tällaisillä retkillä voi välttyä. Milloin satoi viidettä päivää putkeen kaatamalla, milloin varusteet hajosivat, milloin kroppa tuntui väsyneeltä ja jyrän alle jääneeltä. 

Tarakka irtosi pyörästä kolmesti. Pitkään jatkunut yksipuolinen kuormitus aiheutti vasempaan käteeni hermovaurion. Käsi kyllä tokeni, ja uutta retkeä on jo suunnitteilla! -Tiia

Kuitenkin tällaiset reissut jäävät aina kirkkaasti plussan puolelle. Ilot, itkut, väsymys ja onnistumiset tuntuvat monin verroin syvemmiltä pitkillä reissuilla. Haasteet opettavat ja lisäävät luonnollisesti resilienssiä eli henkistä kapasiteettia. Reissujen jälkeen monet pienet arjen haasteet on helppo kohdata joustavalla mielellä! Retkillä oppii paitsi itsestään, muistaa miten ystävällisiä ja auttavaisia ihmiset ovat. Apua, kannustusta ja neuvoja saa tienpäällä varmasti, eikä sattumusten kanssa tarvitse jäädä yksin.

Ihmiset ovat aivan ihania ja super auttavaisia, joten apua löytyy varmasti, kun uskaltaa vain pyytää 🙂 -Henna 

Ihmiset lähestyivät minua tien päällä rohkeammin kun olin yksin. Matkan varrella oli mahtavia kohtaamisia! Jaoin retkestä koko ajan materiaalia sosiaaliseen mediaan. Sain tästä myös suunnattomasti voimaa ja rohkeutta jatkaa reissua. Myös muutamat yöpaikat ilmaantuivat tätä kautta. Ihmiset kyllä auttavat jos vain uskaltaa antautua autettavaksi. -Tiia

Bikepacking pyöräretkeily gravel Finland
Kuva: Topi Leikas

Yksin retkeily on terapeuttista

Henna ja Tiia eivät olleet tehneet aiemmin pitkiä reissuja yksin. Molemmat naiset tunnustuvat olevansa melko sosiaalisia tyyppejä – heillä onkin ystäviä ympäri Suomen ja maailman ja he nauttivat ihmisten seurasta. Kuitenkin yksin reissaaminen oli molemmista upea kokemus, jota he suosittelevat muillekin. 

Halusin haastaa itseäni olemaan yksin. En kiellä etteikö yksin reissuun lähteminen olisi mietityttänyt ja ajoittain pelottanutkin minua.Väitän jälkeenpäin, että en varmaan olisi saanut reissusta noin paljon irti jos minulla olisi ollut koko ajan joku kaveri mukana polkemassa. Kun viettää lähes 2 viikkoa tiellä yksin pyörän päällä niin sitä tulee tutkittua mielen sopukoita melko tarkasti. Pyöräily oli jopa terapeuttista. -Tiia

Rakastan yksin seikkailemista, se auttaa löytämään itsensä, kun kaikki päätökset ja ongelmat pitää ratkaista yksin. On ihanaa tehdä asioita omassa rytmissä. Tänä kesänä teen kuitenkin myös yhden bikpeacking-reissun parhaan kaverini kanssa, mitä odotan erittäin innolla! -Henna