TEKSTI: Henna Palosaari, Veera Malmivaara, Annika Mäkelä
KUVAT: Johanna Ketola
Fastpacking on kevytretkeily- ja juoksuharrastuksen ainutlaatuinen yhdistelmä, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnosta samalla, kun etenet pidemmälle nopeammin. Kevyempien kantamusten tuoma vapaus on tehnyt lajista suositun erityisesti seikkailuhenkisten ja ulkoilmaa rakastavien keskuudessa.
Taivasalla-tiimin Henna Palosaari, Veera Malmivaara ja Annika Mäkelä lähtivät kokeilemaan minkälaisen yön yli fastpackingretken saa tehtyä pääkaupunkiseudun julkista liikennettä hyödyntäen mahdollisimman kevyin varustein.
Mitä on fastpacking?
Fastpacking on yhdistelmä polkujuoksua ja kevytretkeilyä luonnossa. Retket voivat kestää henkilön mieltymyksistä, taustasta ja kunnosta riippuen yhdestä päivästä useiden päivien seikkailuihin. Tarkoituksena on lähteä matkaan mahdollisimman minimalistisilla ja kevyillä varusteilla, jotta vaihtelevassa maastossa on mahdollista liikkua kevyesti ja joutuisasti. Matkaa taitetaan kävellen ja polkujuosten maastosta riippuen. Tasamaalla voidaan edetä hölkäten, kun taas ylämäet ja vaikeammat polut kävellään. Alamäissä annetaan askeleen rullata maisemien vaihtuessa.
Fastpacking sopii eritasoisille retkeilijöille ja polkujuoksijoille, jotka haluavat kokea ja nähdä enemmän lyhyessä ajassa. Kevyemmillä kantamuksilla pääsee etenemään poluilla pidemmälle samalla luonnosta ja maisemista nauttien.
Fastpacking on hauska vaihtoehto liikkua luonnossa, olitpa sitten kokenut vaeltaja, joka haluaa lähteä matkaan kevyellä repulla tai polkujuoksija, joka haluaa maksimoida luontokokemukset. Jotta matkan taittaminen on sujuvaa ja turvallista, mukaan tarvitset hyvän suunnitelman, oikeat varusteet sekä ripauksen seikkailumieltä.
Miten pakata kevyemmin?
Vaellukselle, varsinkin lyhyelle viikonloppuvaellukselle ottaa helposti vähän ylimääräistä mukaan, ihan vaan varalta. Fastpacking opettaa minimalistisuuteen, tavoitteena on pakata mukaan vain välttämättömät tavarat turvalliseen matkan taittamiseen. Painon vähentämiseksi kannattaa miettiä etenkin, miten pakkaa ruuan ja kosmetiikan mukaan – kaikkea kannattaa ottaa mukaan vain tarvittava määrä ja ylimääräiset pakkaukset kannattaa jättää kotiin.
Henna suosii pienempiä matkapurkkeja, joihin saa kätevästi aina pakattua vain tarvittavan määrän ja niitä voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan jolloin säästyy turhalta kertakäyttöjätteeltä.
Fastpacking-retkelle tarvittavat varusteet vaihtelevat matkan keston, sääolosuhteiden ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.
Varusteiden osalta kannattaa suosia mahdollisimman kevyitä materiaaleja esim. villapaidan sijaan kannattaa pakata lämmikkeeksi kevyt untuvatakki, joka painaa huomattavasti vähemmän. Puuvilla kannattaa myös välttää, koska se ei kuivu yhtä nopeasti kuin tekokuituiset urheiluvaatteet tai merinovilla. Kerrospukeutuminen on tuttua talvilajeista, mutta sitä noudatetaan myös fastpackingissä – tärkeintä on, että kaikki kerrokset päälle laittamalla ja kääriytymällä makuupussiin tarkenee istua illalla paikallaan.
Taivasalla – tiimin pakkauslista kahden päivän fastpacking retkelle toukokuun lopussa:
- Yöpymisvarusteet: makuualusta ja makuupussi. Nukkumalla yön laavussa tai tuvassa teltan voi jättää pois.
- Ruokailu: kaasukeitin, pieni kattila, vedenpuhditusfiltteri, tulitikut, lusikka, kuivaruokapusseja, puuroa, välipaloja
- Vaatteet: trikoot, shortsit, pitkä housut, t-paita, pitkähiainen 2kpl, sukat 2kpl, alushousut 2kpl, tuulitakki, kuoritakki, untuvatakki tai -liivi, polkujuoksukengät, reppu 14l tai 24l
- Turvallisuus: EA-pakkaus, gps -kello, puhelin (offline kartta), varavirtalähde
- Kosmetiikka: Hammasharja ja -tahna, kasvorasva, dödö, vessapaperi
Tärkeä osa fastpackingiä on kevyt ja toiminnallinen varustelu. Pohdi huolella tarvittavat varusteet ja pakkaa kevyesti. Kevyet teltat, makuupussit ja ruokailuvälineet ovat välttämättömyyksiä, samoin kuin kestävät juoksukengät ja tekniset vaatteet. Muista myös pakata riittävästi ravintoa ja vettä, sillä fastpacking-matkalla sinun täytyy olla itsenäinen ja huolehtia omasta energiasta.
Taivasalla-tiimin suosikkituotteet kevytretkeilyyn:
- Hyvä reppu on kevytretkeilyn a ja o. Fastpackingissa on tärkeää, että repun saa säädettyä monipuolisesti ja kiristettyä tukevasti, jolloin se pysyy hyvin paikallaan myös juostessa. Haglöfs Airak reppu on laadukas vaihtoehto fastpackingiin ja sen kätevä roll top -yläosa tuo reppuun erittäin paljon lisätilaa ja säätövaraa. Repussa on myös lantiovyöllä kätevä pieni välipalapussukka ja repun olkaimissa elastiset taskut juomapullolle ja puhelimelle.
- Makuupussi, joka on kevyt ja pakkautuu pieneen on välttämättömyys fastpackingissä. Haglöfs L.I.M Down makuupussin kätevin ominaisuus fastpackingin kannalta on avattava ja suljettava jalkapää, joka mahdollistaa makuupussissa kävelyn ja lämmittelyn illalla, jolloin mukaan ei tarvitse pakata niin paljoa lämmintä vaatetta.
- Haglöfs L.I.M Toppaliivi, kevyempi ja pienempään tilaan pakkautuva klassisen untuvatakin pikkuveli on oiva kumppani lämpinä kesäöinä.
- Kuoritakki, joka on kevyt, joustaa ja suojaa. Haglöfs Sparv Proof kuoritakki on miellyttävä pehmeä pintamateriaali, joka ei kahise liikkuessa mutta on kuitenkin täysin vedenpitävä.
Minne ja mikä reitti?
Fastpacking-reitiksi sopii kaikki vaellusreitit ja laji onkin helppo aloittaa merkityiltä reiteiltä esim. läheisessä metsässä tai kansallispuistossa. Metsissä ja kansallispuistossa on merkittyjen reittien lisäksi paljon muitakin polkuja, joita voi lisätä osaksi reittiä kokonaismatkan kasvattamiseksi. Merkitsemättömiä polkuja seuratessa kannattaa reitti suunnitella etukäteen reittisuunnittelusovelluksella kuten komootilla ja ladata reitin GPX-jälki kelloon tai puhelimeen, jotta navigointi onnistuu ilman kenttääkin. Navigointia GPX-jäljen avulla vaatii hieman harjoittelua, joten sitä kannattaa kokeilla normaalin juoksu- tai kävelylenkin yhteydessä ennen yön yli fastpacking-retken suunnittelua merkitsemättömille poluille.
Taivasalla-tiimin Annika, Veera ja Henna valitsivat juoksuvaelluksensa kohteeksi Sipoonkorven kansallispuiston, jonne on alle tunnin matka bussilla Helsingin rautatieasemalta ja jonne kulkee kesäisin myös Hop-on-hop-off bussi. Sipoonkorpi on korpimetsäinen kooltaan pieni kansallispuisto, mutta merkittyjä reittejä ja merkitsemättömiä polkuja yhdistelmällä siellä riittää maastoa pidempäänkin fastpacking-seikkailuun.
Yön yli fastpacking-retkin Sipoonkorven kansallispuistossa
Tyttöjen kahden päivän reitti koostui kahdesta eri tyyppisestä päivästä. Ensimmäisen päivän 16km reitti alkoi Sipoonkorven pohjoisosasta Länsitien bussipysäkiltä (Si1423) , josta se seurasi merkitsemättömiä polkuja aina Fiskträskin laavulle asti. Lukuisat alueen polut ja huonosti erottuvat polut tekivät reitin seuraamisesta haastavaa vaatien tarkkaa navigointia GPX-jäljen avulla. Ensimmäisen päivän reittiä ei tästä syystä suositella aloitteville kevytretkeilijöille.
Toisen päivän 12km reitti sen sijaan seurasi merkittyjä reittejä Fiskträskin laavulta aina Kuusijärvelle asti, josta pääsee bussilla takaisin Helsingin keskustaan. Toisen päivän polut olivat selkeästi opastetut ja helppokulkuisia, mikä teki navigoinnista helpompaa ja jätti enemmän energiaa juoksun ja kävelyn vuorotteluun. Suosittelemmekin ensimmäisille fastapacking-retkille merkittyjä reittejä, jotta voi keskittyä rauhassa ketterämmästä etenemisestä nauttimiseen suunnistamisen sijaan. Alueelta löytyy myös paljon muita merkittyjä reittejä, joten halutessaan kokonaismatkaa voi kasvattaa kiertämällä useamman reitin.
Luontokokemukset ja fyysinen haaste inspiroi kokeilemaan lajia. Fastpackingissä on parasta ajankäytön ja luontokokemusten maksimointi. -Veera
Fastpacking luo mahdollisuuden helppoon retkeilyyn, kun tottuu miten pienellä määrällä varusteita pärjää kun pakkaa oikein. -Annika
Fastpackingissa ollaan usein pitkiä aikoja liikkeessä, joten on hyvä pitää lyhyitä taukoja ja tankata energiaa sopivin väliajoin, jotta energiatasot pysyvät tasaisena koko matkan ajan.
Taivasalla-tiimin viisi vinkkiä fastpacking-retkelle:
- Pakkaa vaatteista mukaan vain välttämättömät, vähemmän on enemmän ja kerroksia lisäämällä pärjää pitkälle. Suosi myös kevyitä materiaaleja esim. kevyt untuvatakki vs. villapaita
- Tutustu reitin vesipisteisiin ennakkoon ja kanna mukana aina vain välttämätön määrä seuraavaan vesipisteeseen. Muista myös juoda muutama extra hörppy vesipisteellä.
- Muista juoda ja syödä jotain säännöllisesti koko päivän ajan, jotta energiatasot eivät pääse laskemaan liikaa missään kohtaa.
- Ota kaikkia tavaroita mukaan vain tarvittava määrä esim. et tarvitse koko vessapaperirullaa, rakkolaastaripakettia, kasvorasvapurkkia tai hammastahnatuubia. Muista myös, että voit jakaa varusteita ja painoa kaverin kanssa.
- Rytmitä juoksu ja kävelyä oman kuntotason mukaan. Kevyemmät kantamukset tekevät myös kävelystä miellyttävämpää.
Maksimaalista suorituskykyä minimaalisella painolla.
Haglöfs on käyttäneet yli 20 vuotta L.I.M Series -sarjan viimeistelyyn. Tuotteissa on vain olennainen, poissa on koristeet, vuorikangas, koukut tai vaikka vyöt. Suunnittelun filosofia on yksinkertainen: maksimaalinen suorituskyky minimaalisella painolla. Asuissa on jäljellä vain tärkeimmät ominaisuudet. Keveys antaa suorituskykyä, jota seikkaillessa tarvitsee. Palkinto on aina vaivan arvoinen. Go light. Go fast.
Lue myös nämä
30.05.2024
Retki-idea kesäksi: Suppailuseikkailu Kuusamon Oulangalla
Taivasallan retki-idea kesäksi: suppailuseikkailu Kuusamon Karhunkierroksen maisemissa Oulankajoella.
09.02.2024
Seikkailuita Norjan vuorilla ja lumivyöryn opetuksia: Sannan tarina
Moni meistä haaveilee elämästä vuorien ja merten välissä. Lue blogistamme, miten Sanna Kaivantola päätyi Etelä-Norjaan outdoor-elämän äärelle.……
28.04.2023
Reissukertomus pyöräillen Kilpisjärveltä Lyngeniin
Norja ei ole vain toptouringia, vaan upea maa kokea myös pyörän selästä! Taivasalla-tiimin Henna T ja Veera tekivät yhteisen kesälomareissun…