Julkaistu 17.6.2022

Pyöräretkeily on suosittu tapa viettää osa kesälomasta satulan päällä kotimaan maanteitä ja seutuja tutkien. Viime vuosikymmeninä perinteisten retkipyörien oheen tulleet sorateille sopivat gravel-polkupyörät, pyörälaukut ja muut varusteet ovat parantaneet pyöräilykokemusta keveydellä ja muilla ominaisuuksillaan. 

Taivasalla-tiimin Sonja ja Henna T. ovat olleet koko elämänsä aktiivisia arkimatkapyöräilijöitä. Hennalle myös maastopyöräily on rakas harrastus metsäpoluilla. Tänä kesänä naiset innostuivat gravel-pyöräilystä: pidemmistä ja myös vauhdikkaammista pyöräretkistä asfaltilla ja sorateillä.  Lue blogista, mitä oivalluksia aloittelevat “pitkän” matkan fillaroijat tekivät ensimmäisillä pyörälenkeillään, mikä meinasi koitua Sonjan kohtaloksi hänen retkellään ja mitä naiset pakkaavat jatkossa aina mukaan pyörälaukkuihinsa.

gravel-pyöräily-vaate-super-natural
gravel-pyöräily-vaate-super-natural

Gravel-pyörä vie seikkailuille sorateille ja metsäpoluille

Kilpapyörä, cyclocross, gravel-pyörä .. aloitteleva pyöräilijä saattaa helposti hengästyä eri nimien ja pyörämallien vaihtoehtoviidakossa. Kun toiveena on vauhdikas eteneminen kevyehköllä pyörällä kannattaa tutkailla malleja cyclocross- ja gravel-pyöristä. Molemmat pyörämallit ovat jousittomattomia (vertaa maastopyörä), vankkarakenteisia, mutta silti kevyitä pyöriä, joihin voi valita kilpapyörää leveämmät ja vaihtelevaan maastoon sopivat renkaat. Gravel- ja cyclocross pyörää erottaa erityisesti niiden vaakarungon pituus ja ajoasento  – ensimmäiseksi mainitussa ajoasento on astetta rennompi, kun taas cyclocross-pyörän ajoasento on matalampi ja “aggressiivisempi”, eikä välttämättä yhtä miellyttävä pidemmillä matkoilla.  Gravel-pyörä nimensäkin “sora-pyörä” mukaisesti on erinomainen sorateille ja metsäpoluille ja on myös bikepacking-harrastajien suosima pyörämalli.   

“Päädyin fillarivalinnassani gravel-pyörään, enkä voisi olla tyytyväisempi! Ihan naurattaa, miten vasta 36-vuotiaana halusin investoida kunnon pyörään, joka rullaa kevyesti teillä ja mahdollistaa pidempiäkin päivämatkoja”, kertoo vanhalla city-pyörällä tähän saakka pyöräillyt Sonja.

Gravel-pyörässä Sonjaa ja Hennaa kiehtoo juuri sen monipuolisuus, ei tarvitse pysyä vain isoilla asfalttiteillä vaan retkeä voi taittaa pieniä teitä ja polkuja pitkin, kuitenkin kevyemmällä ja nopeammalla pyörällä kuin maastopyörä. Ensisijaisesti naisia kiehtovat päiväretket pyörän päällä, mutta suunnitelmissa siintävät myös muutaman päivän bikepacking-retket telttassa ja majataloissa majoittuen. 

LUE MYÖS Tiian ja Henna P:n bikebacking-kokemuksesta Suomen teillä.

gravel-pyöräily-vaate-super-natural

Lukkopolkimilla ja pyöräilyvaatteilla mukavuutta ajamiseen

Kyllä, pyöräily on välineurheilua! Pyöräretkellä toki pärjää tavallisilla ulkoiluvarusteilla, mutta jos ajokokemuksesta haluaa mahdollisimman hyvän ja tavoitteena on pyöräillä pidempää matkaa, tekevät lukkopolkimet, pyöräilykengät ja pyöräilyyn suunnitellut vaatteet harrastamisesta mieluisampaa. 

“Pyörän hankkimisen jälkeen varustelista ei todellakaan päättynyt siihen – parin testiajon jälkeen ensimmäisenä hankintalistalle tulivat pehmustetut pyöräilyhousut takapuolta säästämään, seuraavaksi lukkopolkimet ja pyöräilykengät!

Lukkopolkimien ja niihin kiinnitettävien pyöräilykenkien idea perustuu pyörän polkemisliikkeessä syntyvän voiman maksimointiin. Kun voiman saa hyödynnettyä polkimen paino- ja vetovaiheessa pyöräilyn tehokkuus ja vauhti kasvavat. Aluksi lukkopolkimilla ajaminen vaatii tarkkuutta, kun polkimissa kiinni olevat kengät unohtuvat helposti ja tasapainon voi menettää helposti erityisesti jarrutustilanteissa, mikäli kenkien irrottamista ei ennakoi ajoissa.

“Itse koen aloittelevana matkapyöräilijänä turvallisimmaksi ajaa risteysalueilla ilman kenkien lukintaa ja vasta maanteillä laitan lukot kiinni kenkiin”, vinkkaa Henna. 

Ensimmäisillä lenkeillä lukkopolkimien kiinnitystä ja irrotusta kannattaa testata rauhallisissa olosuhteissa, joissa ei ole kovaa liikennettä. Näin saat varmuutta klosseilla ajamiseen. 

gravel-pyöräily-vaatteet-super-natural

Pyöräilyvaatteiksi Sonja ja Henna saivat testiin [sn] super.naturalin pyöräilymallistosta merinovillasta valmistetut turkoosit pitkähihaiset pyöräilypaidat ja tuulta pitävän merinoliivin ja –takin.

“Olen merinovaatteiden fani, ja mahtavaa nähdä, että materiaalista valmistettuja kevyitä ja tyylikkäitä sporttivaatteita löytyy”, Sonja kertoo.

Hennan vinkki pyöräpaidan valintaan ovat pitkät ja lämpimät hihat: “huomasin viime kesän viiden päivän pyöräilyreissulla, että vaikka sää oli lämmin, käsivarteni ja käteni palelivat helposti viimassa, joten super.naturalin merinopaita on minulle sopiva valinta!” 

Merinovilla tunnetaan aluskerrastoiden materiaalina, mutta pyöräilijän lämpimänä ja kuivana pitävä merinosekoite on mitä mahtavin myös työmatkoille, pitkille pyöräturneille ja kovempaankin ajoon. Ja mikä parasta, merino ei tunnetusti ala haisemaan hieltä, joten paitaa ei tarvitse vaihtaa, jos retkellä poikkeaa kahvilaan tai terassille drinkeille. Kannattaakin siis tutustua super.naturalin merinopyörävaatevalikoimaan!

gravel-pyöräily-vaate-super-natural

Rullaava pyörä, puutuva takamus

Ensimmäiset kevään ja alkukesän lenkit gravel-pyörien selässä veivät Sonjan ja Hennan pyöräilyn niin sanotusti “seuraavalle tasolle”. “Kun aiemmin poljimme maksimissaan parisen kymmentä kilometriä city- tai maastopyörillä, gravel-pyörillä päivämatkan saa helposti vähintään tuplattua. Viikonloppuisin onkin kiva lähteä polkemaan päiväretki lounas- ja kahvitaukoineen”, kertovat naiset. 

“Ajokilometreissa olen todennut, että vaikka fyysinen kunto riittäisikin pidempiin matkoihin, jäykistyy oma takapuoli ja alaselkä matalassa ajoasennossa vielä sen verran herkästi, että minun parempi olla realistinen päivämatkojen osalta”, pohtii Sonja, jonka tähän mennessä pisin pyöräilypäivämatka on 80 kilometriä. 

Aiemmin mainittujen pehmustettujen pyöräilyhousujen lisäksi Sonja suositteleekin ”bikefittingiä” ajoasennon tarkistamista pyöräasiantuntijan kanssa, vaihtelevia ajoasentoja lenkkien lomassa sekä taukoja lihasten venyttelyä varten. Myös naisille suunniteltuja pyöräilysatuloita löytyy, jossa satulan malli ja muoto ovat suunniteltuja naisten anatomiaa tukeviksi.  Ajoasentoon tottuminen vaatii myös harjoittelua ja ajokilometrejä, joten ajan ja kilometrien myötä myös ajoasennosta saa miellyttävämmän. 

Lopuksi Sonja ja Henna kokosivat vinkkinsä yhden päivän pyöräretkelle

gravel-pyöräily-vaate-super-natural
  •  Huolla pyörä ennen lenkkiä, pumppaa kumit, puhdista ja rasvaa ketjut. Pese pyörä ja huolla se myös heti lenkin jälkeen, etenkin mikäli olet ajanut sorateillä tai maastossa. Säännöllisesti huolletulla pyörällä on epätodennäköisempää jäädä tienvarteen ja huoltotoimet myös lisäävät pyörän käyttöikää!
  • Tarkista pyöräilypäivän sää vielä juuri ennen lähtöä. Etenkin tuuli ja sen suunta vaikuttavat ajokokemukseen. Mikäli päivän aikana on sateenriski, pakkaa mukaan myös vedenpitävää vaatetta.
  • Pyöräreittejä on koottu kattavasti bikeland.fi sivulle, josta pyöräilijä löytää Suomen viralliset pyörämatkailureitit ja matkan varrelle osuvat palvelut. Komoot-appi on myös oiva reittisuunnittelun väline – sovellukseen käyttäjät ympäri maailman voivat ladata omia reittisuosituksiaan. Kiva idea on myös matkustaa junalla kohteeseen ja pyöräillä sieltä matka kotiin tai päinvastoin. Sorateillä ja metsäpoluilla kannattaa varautua teiden epätasaisuuteen ja sateella roiskuvaan kuraan.
  • Suunnittele reitin pituus oman kunnon mukaan. Pyöräkilometrien ahnehtimisessa kannattaa olla realistinen – kokeile ensin muutamaa kymmentä kilometriä ja lähde siitä hiljalleen pidentämään matkaa. Hyvä idea alkuun on pyöräillä esimerkiksi lähikuntaan tai kaupungin toiselle laidalle kivaan paikkaan kahville tai lounaalle. Tämä vinkki tosin toimii myös kokeneemmillekin retkipyöräilijöille 😉
  • Pakkaa mukaan päiväretkille ainakin pumppu ja kuusikoloavain. Kumin puhjetessa tienpäällä varasisäkumi on nopeampi vaihtaa, kuin kumin paikkaaminen tien päällä. Rengasraudat helpottavat myös kuminvaihtoa. Pohdi siis lähdetkö varasisäkumin vain paikkautarvikkeiden kanssa liikenteeseen. Opettele myös vaihtamaan ja paikkaamaan pyöränkumi.
  • Muista eväs ja juotava! Usein lenkit venähtävät suunniteltua pidemmiksi ja silloin lisäenergia ja juoma ovat tarpeen!
  • Reppu on hyvä varuste pyöräretkillä, mutta pyörälaukku pyörän rungossa tai sarvilla vie lisäpainon selästä pyörän päälle ja helpottaa ajamista.
  • Aurinkolasit eivät vain suojaa häikäsevältä auringolta, mutta myös hiekalta ja pölyltä. Aurinkorasvaa kannattaa varata mukaan ja lisätä päivän aikana myös pilvisinäkin päivinä.
  • Nauti matkasta ja tauoista! Valitse reitti, jonka varrella voit pitää kahvi- tai lounastauon, pulahtaa uimaan tai vaikka levittää viltti puun alle päiväunille.

Hyvää pyöräkesää kaikille! Jaa retkihetkesi kanssamme Instagramissa @taivasalla.fi #taivasalla Instagramissa

super.natural yhdistää vastuullisen merinovillan ja keinokuidun parhaat ominaisuudet.  Merinotuotteet soveltuvat monipuolisesti ulkoiluun, talvilajeihin, joogaan, golfiin, purjehdukseen, pyöräilyyn, treenaamiseen, kotona oleiluun ja arkeen.

Tästä super.naturalin verkkokauppaan