Teksti Sonja Ikonen, Erika Helme ja Lotta SeppäKuvat @retkiruokaa

Oletko myös todennut, miten ruoka maistuu ulkona retkillä aina jostain syystä paremmalta? Tauko ja hyvästä ruuasta nauttiminen taivasalla on palkitseva hetki monella tapaa. 

Retkillä (tai pidemmillä vaelluksilla) helpot ja kevyet kuivaruokapussit, makkarat ja patukat ovat käteviä ja nopeita energianlähteitä, mutta kokkailu luonnon helmassa voi olla myös olla elämyksellinen hetki maukkaiden makujen parissa. Tämän oivalsivat Outdoor Food Finlandin ja Retkiruokaa Instagram-tilin perustajat Erika Helme ja Lotta Seppä, jotka suunnittelevat retkensä mikäpä muu kuin retkiruoka edellä. 

Pääsimme kuulemaan lisää näiden retkiruokataitureiden tarinoita siitä, miten naiset innostuivat ulkona ruuanlaitosta ja millaisia “ruokaretkiä” he tekevät arjessaan. He jakavat myös vinkkinsä ulkona kokkailun aloittamiseen sekä herkullisen puolukkapestopastan reseptin, jonka voi ottaa testiin vaikka heti seuraavalle retkelle!

Kiinnostus retkiruokaan syttyi nuotion äärellä

retkiruokaa 2

Retkiruokaa-tilin perustajat Erika ja Lotta tapasivat opintojen parissa 2017. Ruokatuotannon johtamista opiskelleet naiset löysivät nopeasti yhteyden keskustellessaan tuntikausia ruuasta ja suhteestaan luontoon. Eräällä ruokamatkailun kurssilla he pääsivät suunnittelemaan nuotioruokia. Tässä hetkessä syntyi oivallus, miten elämyksellistä ja maukasta ruokaa luonnossa voikaan valmistaa! Innostuksesta retkiruokailuun syntyi myös vuorovaikutteinen Instagram-tili @retkiruokaa, jossa Lotta ja Erika jakavat inspiraatiota ja vinkkejä ulkona kokkailuun ja haluavat innostaa kaikkia ulkoilijoita testaamaan rohkeasti erilaisia tapoja valmistaa ruokaa luonnossa.

Lähtökohtaisesti kaikki, mitä voi tehdä kotona voi soveltaen tehdä myös luonnossa. Haluamme Retkiruokaa-tilillä rohkaista ihmisiä miettimään ensin mitä haluaisi syödä retkellä ja sen jälkeen vasta suunnittelemaan miten sen voisi toteuttaa. 

Ruokainnostuksen lisäksi molemmat naiset ovat aktiivisia retkeilijöitä. Lotta ulkoilee viikoittain lähiretkillä perheensä kanssa, kun taas Erika muutti vastikään Lappiin, jossa retkiä voi ujuttaa jokaiseen arkipäivään. Ulkoilemaan lähdettäessä, reitin lisäksi, olennaista on tietysti RUOKA!

Lotta kertoo retken suunnittelun lähtevän siitä, että mietitään mitä ruokaa tekisi mieli valmistaa ja syödä. Sen jälkeen valitaan reitti ja kohde. Hän jatkaa: “vuosien varrelta kaikista mieleenpainuvimmat kokemukset liittyvät ulkona syömiseen. Henkilökohtaisesti mua motivoi tosi paljon se, että saan viettää unohtumattomia ruokahetkiä mun perheen kanssa retkillä. Me viihdytään kaikki paremmin ulkona.” 

Vapaalaskua, kiipeilyä ja melontaa harrastavalla Erikalla on sen sijaan aina autossa valmiina retkikeitin, kuivattua ruokaa ja suklaata spontaanien retkien varalle.

Inspiraatiota retkiruokiin vuodenajoista ja villiruuasta

retkiruoka sieni

Lotan ja Erikan resepti- ja ideapankki retkiruokailuun on loputon. Ruuanlaiton ja siitä nauttimisen lisäksi luonnossa oleminen saa uuden aspektin, kun sen ääreen pysähdytään viettämään aikaa. Naiset kokevat, että luonnossa kaikki aistit aktivoituva, jolloin myös ruokaelämykset ovat myös syvempiä. “Kunnioitus luontoa kohtaan on suuri ja jokamiehenoikeuksien ansiosta kaikilla on Suomessa mahdollisuus päästä luonnon omaan luksusravintolaan”, kertovat Lotta ja Erika. 

Lue myös Retkiruokaa-blogi: Parempaa retkiruokaa, mitä se on?

Retkiruoka-naisten ruokafilosofia perustuu vahvasti lähiruokaan ja sesonkien mukana elämiseen. Kestävämmät ruokavalinnat ovat myös naisille tärkeä tapa vastuulliseen elämäntapaan. Erika ja Lotta hyödyntävät heti kevään ensimmäisistä villiyrteistä lumen tuloon asti erilaisia villivihanneksia, sieniä ja marjoja: “etsimällä, keräämällä ja poimimalla itse kasveja ja maistamalla niitä suoraan maasta, kasvaa myös kunnioitus luontoa kohtaan”. 

– Keräily palkitsee myös myöhemmin retkillä, jos malttaa kuivattaa esimerkiksi sieniä ja marjoja talteen, vinkkaavat naiset. 

Myös vuodenajat tuovat vaihtelua ulkona ruokailuun ja retkeilyyn. Kesä, kevät, syksy ja talvi vaativat hieman erilaisia käytäntöjä ulkona kokkailuun, mutta ulkona voi laittaa ruokaa kaikkina vuoden aikoina! Esimerkiksi lumeton ja pimeä myöhäissyksy on oiva aika retkille, päälle vain lämpimästi, päähän otsalampun ja herkkuja mukaan reppuun. Pimeässä ulkona kokkaaminen pelkän otsalampun tai nuotion valossa auttaa keskittymään olennaiseen eli ruoan valmistamiseen, kun kaikki muut ympäröivät ärsykkeet ovat mustan peitossa. “Myös pimeässä luonto antaa parastaan, eli läsnäoloa”, hehkuttavat Lotta ja Erika.

Vinkit aloittelevalle ulkokokkailusta kiinnostuneelle ja helppo puolukkapestopastan resepti

  • Päiväretkistä on helppo aloittaa niin retkeilyyn kuin retkiruokailuun tutustuminen. Se on myös oiva tapa opettaa kumppanille, lapsille tai kaverille, että retkiruoka voi olla muutakin, kuin makkaraa tai pasta carbonaraa.
  • Monipuoliseksi retkikeittimeksi Lotta ja Erika ovat todenneet pieneen tilaan taittuvat kaasukeittimet, joita saa muutamalla kympillä retkeilykaupoista. Keittimen lisäksi tarvitaan myös kaasu ja retkikattila. Retkipannu on myös kätevä olla mukana, mutta ei ihan välttämätön, sillä myös kattilaa voi tarvittaessa käyttää  paistamiseen.
  • Hyvät esivalmistelut helpottavat ruoanlaittoa niin lyhyillä, kuin pidemmilläkin retkillä. Päiväretken ruokaan kannattaa esimerkiksi pilkkoa kaikki raaka-aineet valmiiksi kotona ja valmistaa mahdolliset kastikkeet ja taikinat etukäteen ja sitten vain kypsentää/lämmittää ruoka ulkona. Pidemmillä vaelluksilla ruoan pitää painaa mahdollisimman vähän ja valmistua nopeasti, joten kaikki ruoat on hyvä olla kuivattuja ja valmiita vain lisäämällä kuuma vesi päälle ja hauduttamalla hetken esimerkiksi ruokatermoksessa.
  • Nuotion tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten tarkistathan tulentekoon liittyvät ohjeet valitsemasi retkikohteen ohjeet ja säännöt sivuilta (luontoon.fi)  
  • Kannattaa opetella tunnistamaan ja käyttämään ainakin muutamaa villiyrttiä. Villit raaka-aineet vievät retkiruoan suoraan seuraavalle tasolle!
  • Kauniit ja käytännölliset retkiastiat kruunaavat retkiruoan ja voivat toimia myös yhtenä motivaattorina ruokailla luonnossa, joten panosta niihin. Aito kuksa, oma puukko, emaliset astiat tai esimerkiksi vaaleanpunainen retkisetti ovat kaunis lisä ulkoruokailuun. 

Puolukkapestopasta 2 hengelle

Puolukka on syksyn mustikka ja oikeastaan Suomen eniten käytetty marja ympäri vuoden. Satoisaa ihanan hapokasta puolukkaa kannattaa hyödyntää makeiden reseptien lisäksi myös osana suolaista ruokaa. Lotta ja Erika inspiroituivat elokuun Maku-lehden puolukkapestopastasta ja tulos oli suurenmoinen! “Olemme tehneet tätä omalla reseptillä monta kertaa kotona sekä retkellä”, hehkuttavat naiset. 

Puolukkapeston voi myös halutessaan sekoittaa valmiiksi jo kotona, jotta se ehtii maustua. 

Tarvitset: 

2 rkl puolukkajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
40 g parmesan-juustojauhetta
1 tl chilihiutaleita
3 runsasta oksaa tuoreita basilikanlehtiä
1 dl oliiviöljyä
½ dl vettä tai pastan keitinvettä

Spagettia tai muuta pastaa kahdelle hengelle 

Viimeistelyyn
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
kourallinen tuoreita puolukoita
1 rkl hienonnettua basilikaa
1 rkl parmesaanijauhetta

Ohje:
Hienonna basilika ja rouhi siemenet muruksi. Sekoita kaikki puolukkapeston ainekset keskenään. Keitä pasta tai käytä valmiiksi kotona keitettyä pastaa. Kaada keitinvesi pois ja lisää puolukkapesto.Jos pasta näyttää kuivalta, voit lisätä hieman lisää vettä tai pastan keitinvettä. Kuumenna pieni hetki kuumaksi ja viimeistele annokset. Tarjoile heti.

Reseptissä voi halutessaan käyttää puolukkajauheen tilalta 1,5 dl tuoretta tai pakastettua mustikkaa, mutta Lotta ja Erika ovat todenneet jauheen käytännölliseksi ja hyväksi vaihtoehdoksi. Vegaaniseksi pastan saa korvaamalla parmesanin Violifen Greek white vegefetalla. Myös suppilovahverot tai sikurirouskut toimivat erityisesti myös kivana pastan lisänä.

Löydät lisää vinkkejä ulkona kokkailuun Lotan ja Erikan @retkiruokaa Instagram-tililtä sekä blogista www.outdoorfood.fi