TEKSTI: Veera MalmivaaraKUVAT: Veera Malmivaara

Ei tarvitse asua maalla tai Lapissa kokeakseen luonnon terveysvaikutuksia ja nauttiakseen luontoympäristön tarjoamista mahdollisuuksista.

Suurin osa suomalaisista kokee luonnon tärkeäksi osaksi identiteettiä. Tiedetään, että elinympäristömme vaikuttaa vahvasti hyvinvointiimme. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä lisää onnellisuutta, vähentää sairastavuutta ja vaikuttaa hyvinvointiimme moniulotteisesti. Kaupungistumisen yhä kasvaessa korostuu kaupunkivihreän vaaliminen. Viheralueet, keskuspuistot, metsät ja muu luontoympäristö on edellytys kestävälle, terveelliselle ja elävälle kaupungille. Luontoympäristö tarjoaa paikkoja liikkumiselle, palautumiselle että sosiaaliselle kanssakäymiselle. Professori Kalevi Korpela kertoi Ylen haastattelussa, että mielenterveys on yhteydessä vihreään asuinalueeseen. Mitä vihreämmällä paikalla asuu ja mitä pidempi luontoalttius on, sitä parempi on koettu yleinen mielenterveys. 

Tiesitkö, että 75 prosenttia Suomen pinta-alasta on metsää?

Suomalaiset ulkoilevat lähimetsissä ja puistoissa 140 kertaa vuodessa. Euroopan unionin vuonna 2018 tekemän liikuntabarometrin mukaan olemme liikunnallisesti aktiivisinta ja eniten ulkoilevaa kansaa. Ei ihme – onhan meillä huikeat puitteet ulkoilulle ja retkeilylle. Suomalaiset ulkoilevat luonnossa keskimäärin 2-3 kertaa viikossa. (Metsiensuomi)

marjastus_metsa_mustikka

Hyvinvointia ulkoilusta

Yli 70 prosenttia suomalaisista asuu kaupunkialueilla, rakennettuun puistoon suomalaisella on matkaa keskimäärin puolitoista kilometriä.

Vaikka valtaosa ihmisistä asuu kaupungeissa, luonnosta pidetään ja sinne halutaan yhä enemmissä määrin. Tiedetään, että luontoympäristöön hakeudutaan rauhoittumaan ja virkistäytymään. Luonnossa oleminen ja sen näkeminen rauhoittaa, parantaa keskittymistä sekä mielialaa – mutta mitä kaikkia ulkoilun ja luontokokemisen mahdollisuuksia meillä on urbaanissa ympäristössä? 

metsä_taivasalla

Lähiretkeily ja retkikohteet

Suomalainen asuu keskimäärin 700 metrin päässä lähimetsästä. Joko olet tutustunut omaasi? Lähiretkeilyn parhaita puolia on ehdottomasti helppous. Kyse voi olla etätyön lomassa pidetystä happihyppelystä, eväsretkestä lasten kanssa tai kävelylenkistä ystävän seurassa. Lähiretkeily ja kaupungin retkikohteet mahdollistavat leppoisaa laatuaikaa ystävien tai perheen kanssa. Valitse kaikille sopiva reitti ja näin pääsette nauttimaan paikallisesta luontoympäristöstä iästä tai kunnosta riippumatta.

Tunnetko kaupunkisi luontokohteet? Mitkä ovat parhaat helmet?

Asutko veden lähettyvillä, voisitko kokeilla saarihyppelyä tai melontaa? Käy tutustumassa lähiseutusi luonnonsuojelualueisiin ja eläintiloihin. Lue lisää luonto- ja retkikohteista kaupunkisi nettisivuilta. Kannattaa myös tutustua paikalliseen latuyhdistykseen, he järjestävät usein yhteisiä retkiä ja ovat taho, jotka edistävät paikallista luontoliikuntaa.

ulkoilu_melonta

Lumoudu kaupunkiluonnosta

Tunnetko kaupunkisi luontoa? Oletko löytänyt seudun monipuoliset kasvi- ja lintukohteet? Missä ovat kaupunkisi lähin lintutorni tai nuotiopaikka?

Kaupungin luonto on yllättävän rikas. Pysähdy hetkeen ja katso ympärillesi – havainnoi ympäristöä aisteilla. Minkä eläinten ääniä kuulet ja näet?

Käy bongaamassa lintulajeja lähilammella tai istu veden äärelle kuuntelemaan aaltojen liplatusta. Käy poimimassa luonnonkukkia ja tuo pala luontoa kotiisi, tai villiinny villiyrteistä ja valmista yrttijuomaa. Olethan tietoinen, mitä saa poimia ja mitä ei? Lue lisää jokamiehenoikeuksista luonnonvaraisten kasvien ja villiruokien keräilyssä.   

taivasalla_ulkoilu

Luonto liikuttaa

Kokeile uusia lajeja. Missä ovat liikuntajärjestöjen ja oman kuntasi ylläpitämät ulkoilureitit, ladut ja suunnistusalueet? Oletko kokeillut kaupunkisuunnistusta, kulttuurirasteja tai frisbeegolfia? Ovatko kaupunkisi ulkokuntosalit tuttuja? Lähde lenkille ja pysähdy ulkosalille tekemään punnerruksia, kyykkyjä ja vatsalihaksia. Treenata voi ympäri vuoden, maksutta. Kokeile polkujuoksua, maastopyöräilyä tai melontaa. Selvitä onko kaupunkilaisten käytössä valmiita maastopyöräily- tai kävelyreittejä? Missä on lähin avantopaikka tai toiseksi lähin uimaranta? Ota pyörä alle ja polkaise ystävän kanssa lähimmälle uimapaikalle pulahdukselle. Pakkaa eväät mukaan, piknik -hetki sopii kaikkiin vuodenaikoihin. Valitse julkisenkulkuneuvon sijaan lainattava kaupunkipyörä. Kasaa kaveriporukka ja lähtekää ulos pelaamaan pesäpalloa, krokettia tai heittämään tikkaa. Joko olet kokeillut geokätköilyä?

Suomalaisista 67 prosenttia liikkuu ulkona.

ulkoilu_taivasalla
Kuva: Jesse Väänänen

Miten sinä ulkoilet taivasalla kaupunkiympäristössä?