TEKSTI: Annika Mäkelä & Sonja IkonenKUVAT: banner-kuva Ella Nygård, Harri Tarvainen, Protect Our Winters Finland

Ilmastoahdistus sai lumilautalija-aktiivi Nooran tarttumaan toimiin, nyt hän vaikuttaa Protect Our Winters Finland -järjestön toiminnanjohtajana

Kuluneena talvena saivat suomalaiset pohjoisesta etelään nauttia lumesta ainakin muutaman viikon verran. Valkoiset talvet eivät kuitenkaan ole enää itsestäänselvyys meillä pohjolassakaan. Ilmastonmuutos vaikuttaa hyvin herkästi talviimme – lumen määrä joinain talvina voi olla olematon tai voimme hetkellisesti saada suuren määrän lunta. Myös jäätiköiden ympäri maailman on todettu sulavan, jotka kaikkia vaikuttavat suoraan rakkaiden talvilajien harrastamiseen. 

Tähän heräsi vuosia sitten myös lumilautailija-aktiivi Noora Vihervaara, joka vaikuttaa tänä päivänä Protect Our Winters Finland -järjestön toiminnanjohtajana.

Pääsimme kuulemaan Nooran ajatuksia matkasta lumilautailijasta ja “kävelevästä ympäristökatastrofista” talvien suojelijaksi. Protect Our Winters Finlandin toiminnanjohtajana hän vinkkaa myös, miten meistä jokainen voi toimia vaikuttajana ilmastonmuutosta vastaan.

taivasalla-lumilautailu2
Kuva: Harri Tarvainen

Rakkaudesta lajiin - tyttösessareiden kautta yrittäjäksi

Noora Vihervaara tunnetaan niin taitavana lumilautailijana kuin myös aktiivisena vaikuttajana lajin parissa. Oman yrityksensä kautta Noora ja hänen yhtiökumppaninsa Satu Järvelä ovat toimineet maamme parhaimpien lumilautailijoiden, kuten Enni Rukajärven managerina sekä tuottaneet kansallisia ja kansainvälisiä lumilautakilpailuita.

Nooran ura rakkaan lajin ympärille rakentui oman intohimon ja yhteisöllisyyden kautta. Nooran ja hänen ystäviensä käsialaa ovat 2000-luvun alun suositut tyttösessarit, jotka kokosivat yhteen suomalaisia naislaskijoita. Rukalla laskiessaan Noora kaipasi ystäviensä kanssa omia sarjoja lumilautakilpailuihin.

Huomattiin että yhdessä tekemisen voima oli tosi voimakas ja oli mahtavaa nähdä, miten innolla kaikki tytöt oli siellä mukana ja kuinka onnellisia ne olivat siitä että he olivat löytäneet toisensa, kertoo Noora.

Tyttösessarit kehittyivät vuosien saatossa hauskasta yhteisestä laskemisesta aina ammattilaisten TTR-kisoihin (nykyinen World Snowboard Tour). Noora toiminnan naisena pääsi kehittämään naisten lumilautailukulttuuria paraatipaikalta ja luomaan itsensä näköisen uran intohimonsa ympärille.

 

taivasalla-lumilautailu2
Kuva: Harri Tarvainen

Lumilautailijan herätys ilmastonmuutokseen

Noora on aina seurannut elämässään sydämensä ääntä. Viime vuosina arvojen ja oman elämäntavan tarkastelu ovat alkaneet lisätä ilmastoahdistusta. 

Luonto ja lumi ovat lumilautailijan parhaita ystäviä. Noora alkoi kuitenkin nähdä ristiriidan vastuullisuuspuheiden ja -tekojen välillä: 

Moni talvilajien harrastaja ajattelee lähtökohtaisesti vastuullisesti, mutta sit me kuitenkin toimitaan vastoin tätä – matkustetaan ja lennetään ympäri maailmaa. Tätä ristiriitaa ei voi korostaa liikaa. POW-lähettiläämme Aino Huotarin blogikirjoitus on oiva pohdinta vähäpäästöisestä matkanteosta harrastuspaikoille. 

Tämän vastakkainasettelu vaati Nooran mielestä muutosta talvilajien kulttuuriin. Kun vastuullisten arvojen mukaiseen toimintaan saadaan tarpeeksi ihmisiä mukaan, muutos on mahdollinen. Tiedostaminen johtaa toimiin ja ehkä myöhemmin myös vaikuttamiseen, jotka kaikki ovat tärkeitä askeleita ilmastokriisin vastaisessa taistelussa.

Yhteisössä on siis voimaa!

 

protect-our-winters.noora-vihervaara
Kuva: Ella Nygård

Lapsen syntymän myötä räjähdysmäisesti kasvaneen ilmastoahdistukseni motivoimana päätin toimia entistä aktiivisemmin ilmastonmuutoksen torjunnan hyväksi ja talvien pelastamiseksi, kertoo Noora. 

Syksyllä 2020 Noora valittiin POW Finlandin hallituksesta liikkeen toiminnanjohtajaksi. Työssään Nooraa motivoi erityisesti se, miten järjestön uudet ja vanhat jäsenet toimivat yhdessä yhteisen mission eteen. 

Tämä on se mikä kannustaa minua hirveästi puhumaan asioista ja olemaan äänessä, ihmisten mobilisointi tämän aiheen äärellä tai heidän saaminen edes ajattelemaan näitä asioita. Näin meillä on toivottavasti mahdollisuus tehdä meille rakkaita asioita myös tulevaisuudessa!

Olen vuosien varrella muuttunut kävelevästä ympäristökatastrofista “ihan OK” ihmiseksi. Muutos on ollut iso, mutta kun katson elämääni nyt, en koe joutuneeni luopumaan mistään vaan päinvastoin saanut tilalle jotain todella paljon parempaa. Aloin hyödyntää omaa ilmastoahdistusta ikään kuin voimavarana. Se on ollut tärkeä oivallus, toteaa Noora.

 

protect-our-winters-suomi
Kuva: Protect Our Winters Finland

Protect Our Wintersin tavoitteena pelastaa talvet

2000-luvun alussa amerikkalainen ammattilumilautailija Jeremy Jones huolestui joka vuosi huonontuvista talviolosuhteista, joka vaikutti suoraan Jeremyn lajin, lumilautailun harrastamiseen. Huoli lajin tulevaisuudesta laittoi Jeremyn tarttumaan tuumasta toimeen ja hän perusti vuonna 2007 Protect Our Winters (POW) -liikkeen, joka tänä päivänä vaikuttaa yli kymmenessä maassa, jäseninään yli 130 000 talvien ystävää. 

POW on ilmiö uudenlaisesta sosiaalisesta ilmastoliikkeestä, joka kokoaa urheilulajin harrastajia yhteen toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Ioana Mihala kutsuu tätä hiihtoaktivismiksi (ski activism) tutkiessaan talvilajien harrastajien ympäristöliikkeitä (Mihala, I. 2019). 

Suomessa Protect Our Winters Finland kannustaa talviurheilun ja ulkoilun ystäviä tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässä sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin. POW on poliittisesti riippumaton, voittoa tavoittelematon järjestö ulkoilmaelämää rakastaville ihmisille, jotka haluavat toimia ilmastonmuutosta vastaan. 

Jäsen- ja kannatusmaksujen avulla POW Finland viestii ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista talviin sekä talviurheiluun, järjestää kampanjoita ja tapahtumia sekä vaikuttaa päättäjiin ja alan yrityksiin. Tämän kevään POW Finlandin toiminta tähtää kuntavaaleihin ja niissä vaikuttamiseen. Pidemmällä tähtäimellä, 2021-2023 strategia kaudella pääpainopiste on vaikuttaminen liikenteen päästöihin. Noora näkee, että talvilajien harrastajayhteisössä on tilausta kulttuuriselle muutokselle esimerkiksi kotimaan harrastusmahdollisuuksia ja julkisia liikennevälineitä esiinnostamalla.

Merkittävimpänä POW Finlandin saavutuksena Noora näkee ilmastokeskustelun nostamisen esille talviurheilukentällä. POW viestiin talvien pelastamisen puolesta muun muassa lähettiläidensä ja tukijoidensa kautta. Muutama vuosi sitten se, että urheilijat ja tapahtumat ottivat kantaa yhteiskunnallisten asioiden puolesta, ei ollut lainkaan yhtä näkyvää kuin tänä päivänä. Talvien puolesta puhujina, POW-lähettiläinä Suomessa toimivat muun muassa laskijat Enni Rukajärvi, Antti Autti ja luontokuvaaja Eeva Mäkinen. POW toimi myös näkyvänä ja kuuluvana kumppanina menneenä talvella Vuokatissa järjestetyillä nuorten olympiafestivaaleilla. 

Tähän yhteisöön jokaisen on mahdollista osallistua Protect Our Finlandin jäseneksi liittymällä.

Jokainen voi vaikuttaa, opiskella ja äänestää talvien puolesta

Lopuksi kysyimme Nooralta, mitä meistä jokainen voi tehdä suojelleksamme talvia ja olla mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. POW:n seitsemän askeleen polun lisäksi seuraavat teot ovat ajankohtaisia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan:

1. Äänestä kuntavaaleissa kesällä 2021

POW:n yksi tärkeimmistä tavoitteista on poliittinen vaikuttaminen. Henkilökohtaisilla teoilla ja valinnoilla on toki merkitystä, mutta poliittisen vaikuttaminen on se, jossa suurempia muutoksia saadaan aikaan. Äänestäminen ympäristön puolesta puhuvaa ja 1,5 asteen politiikkaan sitoutunutta ehdokasta esimerkiksi tulevissa kuntavaaleissa kesällä 2021 on tärkeä ilmastoteko, jonka jokainen täysi-ikäinen voi helposti tehdä. 

2. Mittaa oma hiilijalanjälkesi SITRAN elämäntapatestissä ja pohdi, onko tapoja, joilla voisit olla mahdollisuus ympäristölle uhkan sijaan.

3.Seuraa ja anna tykkäyksesi vastuullisille somevaikuttajille
Kulutamme paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Sillä, ketä ja mitä seuraamme somessa, halusimme tai ei, on vaikutus alitajuntaamme, haluihimme ja mielitekoihin. Laita @protectourwintersfinland , POW-lähettiläät tai Weekendbeen yleisöäänestyksen vastuulliset vaikuttajat seurantaan, opi ja inspiroidu heidän päivityksistään.

4. Ole oman lähipiirisi vaikuttaja
Meistä jokainen on mikrovaikuttaja omassa lähipiirissään. Opiskelemalla lisää ilmastonmuutoksesta, keskustelemalla, jakamalla ajatuksia vaikkapa omassa sosiaalisessa mediassa tai blogikirjoituksessa voimme saada arvokasta viestiä eteenpäin. Vaihda ulkomaan lomakuvat lähiretkivinkkeihin, löydä luonnon kauneus ja harrastusmahdollisuudet myös omalla lähialueellasi. Jaa omia arjen ekotekoja ja inspiroi ystäviäsi samaan. 

Lähteet:

Mihala, I. (2019) ‘Hot Planet, Cool Athletes’: A Case Study of Protect Our Winters and the Role of Ski Activism in Combating Climate Change

POW Yhdysvallat www.protectourwinters.org

POW Finland www.protectourwinters.fi