TEKSTI: Sonja I.KUVAT: Love Her Wild, On Edge Elin Edling, Veronika Kamenická OutdoorChicks
Julkaistu: 9.3.2021

Naisten retkiä, treeniporukoita, surffireissuja.. etenkin ulkoiluharrastuksissa, jotka toteutetaan naisporukalla on jotain erityistä. Tästä kertovat myös maailmanlaajuiseksi ilmiöksi levinneet suositut naisten outdoor-yhteisöt.

Pohdin tässä blogissa naisten ulkoilukulttuuria – lyhyesti sen taustoja ja erityispiirteitä (aiheesta pitää ehdottomasti kirjoittaa tulevaisuudessa toinenkin postaus!). Tiedostan kirjoittavani tekstiä aktiivisen outdoor-naisen linssien läpi, mutta pyrin alan tutkimusten ja haastatteluiden avulla luomaan validia pohdintaa aiheesta.

Artikkelia varten pääsin ilokseni haastattelemaan Ruotsin, Itävallan ja Englannin outdoor-naisyhteisöiden puuhanaisia: miten ja mihin tarpeeseen nämä “naisjengit” ovat syntyneet? Miten outdoorchicksit kokoavat paikallisia naisia yhteen Innsbruckin alueella, mikä inspiroi ruotsalaissiskojamme On Edge -porukalla ulkoilemaan ja mitä upeita yhteisöllisiä tapahtumia Englannin Love Her Wild -seikkailijatteret toteuttavat saarellaan. 

Tähän juttuun on myös inspiroinut joulukuussa 2020 perustamme Taivasalla-yhteisö, joka kutsuu kaikki suomalaiset ulkoilmaarakastavat yhteen harrastamaan ja inspiroitumaan ulkona! 

On myös tärkeä tarkentaa, että tykkäämme ulkoilla niin mies- kuin naisseurassa. Kasvava naisyhteisöjen suosio, ei niinkään vain ulkoilualalla, on kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö, jonka syitä ja merkityksiä tässä kirjoituksessa pohdin.

Liity myös jo mukaan FB-yhteisöömme ja katso Taivasalla-tapahtumat.

taivasalla-neisten retkeily
Kuva:Veronika Kamenická OutdoorChicks
taivasalla-surffaus-suomessa
Kuva: onedge.se

Naisten ulkoilukulttuuri haastaa maskuliiniset suoritukset

Pohjoismaista ulkoilmakulttuuria tutkinut norjalainen tutkija Kirsti Gurholt kuvailee modernin ulkoilukulttuurin lähtökohtia maskuliiniseksi “leikkikentäksi”. Kautta aikain miehet ovat metsästäneet, kalastaneet, hankkineet luonnosta elannon yhteisöille. 1800-luvulta alkaen teollistuminen ja ihmisten muuttaminen kaupunkeihin toi myös ulkoilukulttuuriin vapaa-ajan ulkoilmaseikkailuiden piirteitä perinteisen agraariyhteiskunnan rinnalle. Tämä uusi, moderni ulkoilukulttuuri herkutteli ja haki inspiraatiota miesseikkailjoiden vuortenvalloituksilla ja haastavilla hiihtovaelluksilla (Gurholt 2008). 

Naisten mukaantulo ulkoiluharrastuksiin tapahtui miesten vanavedessä 1900-luvun varrella yhteiskunnallisten muutosten, tasa-arvon ja vapaa-ajan lisääntymisen myötä (Gurholt 2008 & Gurholt & Haukeland, 2019). Tänä päivänä naisten ulkoiluharrastus näyttäisi olevan suositumpaa kuin koskaan. Etenkin hitaat, ei kilpailulliset lajit kuten kävely, pyöräily, uinti ja hiihto houkuttelevat naisia liikkumaan (Tilastokeskus, vapaa-aikatutkimus, 2017). 

2020-luvulla naiset innostuvat myös vauhdikkaammista outdoor-lajeista kuten vapaalaskusta, surffauksesta ja vaikkapa maastopyöräilystä. Ruotsin On Edge -yhteisössä on iso joukko naisia, jotka innostuvat juurikin näistä ”extreme-lajeista”. Heidän ryhmänsä lähti liikkeelle tarpeesta löytää lisää samanhenkisiä naisia outdoor-harrastuksiin. Näiden lajien naisharrastajamääristä on valitettavan vähän virallista tutkimustietoa, josta jäämme innolla odottamaan lisätietoja!

taivasalla-naisten-outdoor-Love her wild
Bex Love Her Wildin perustaja

Yhdessä muiden naisten kanssa - outdoor-yhteisöt inspiroivat ja tukevat jäseniään

Tutkittaessa syitä ja motiiveja naisten ulkoiluharrastukselle, nousevat ulkoilutaitojen ja -kokemusten lisäksi kärkeen myös hyvinvointivaikutukset, luonnosta nauttiminen, rentoutuminen ja sen kokeminen yhdessä ystävien ja perheen kanssa (Gurholt 2008 & Gurholt & Haukeland, 2019). 

Useat ulkoilualan tutkimukset (Gray & Mitten, 2018; Kruger, 2016) kertovat naisten kokevan retket ja ulkoilun muiden naisten kanssa merkityksellisiksi, hauskoiksi ja rentouttaviksi. Ulkoilu ja retket haastavat taitoja ja oppimista, mutta naisporukassa osallistujat kokevat tasavertaisuutta ja tilaa olla oma itsensä ilman pelkoa heikommista taidoista, fysiikasta tai psyykkeesta. Miesten kanssa retkeiltäessä naiset kokevat käyttävän vähemmän omia taitojaan sekä ottavansa vähemmän vastuuta ryhmässä (Kruger, 2016). 

Taivasalla-tiimi on inspiroitunut monesti siskoistaan maailmalla. Pääsimme kuulemaan Ruotsin On Edgen Eliniltä, Innsbruckin OutdoorChickseiltä ja Englannin Love Her Wild -tiimin Bexiltä, miten nämä outdoor-naisporukat ovat syntyneet.

Kaikki kolme outdoor-naisten yhteisöä ovat toimineet omissa maissaan noin neljän vuoden ajan. Perustajanaiset kertovat yhteisöllisyyden, tukemisen, inspiroinnin ja ei-kilpailullisen asenteen yhteisön toiminnan lähtökohdaksi. 

Bex Englannin Love Her Wild -yhteisöstä kertoi kokeneensa vähättelyä ja tytöttelyä osallistuessaan retkille ainoana naisena. Bex saikin tarpeeksi näiden retkiporukoiden “hengestä” ja perusti oman ryhmän, jonka FB-ryhmässä on tänä päivänä 15 000 aktiivista jäsentä.

Meillä on mahtava ryhmä, täynnä inspiroivia ja toisiaan tukevia naisia. Olen ylpeä ollessani mukana tätä yhteisöä! -Bex, Love Her Wild -ryhmän perustaja

Kaikki ryhmät toimivat vahvasti online-yhteisöinä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa sekä järjestävät yhteisiä tapahtumia, joissa harrastetaan yhdessä, opitaan uusia taitoja, tutustutaan ja vietetään aikaa yhdessä samanhenkisten outdoor-naisten kanssa. 

Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua muihin “outdoor-freakeihin”, oppia lisää ja nostaa esiin outdoor-naisten ääntä, taitoja ja ideoita” -Outdoorchicks, Innsbruck

taivasalla-neisten retkeily.-veronika Kamenická OutdoorChicks2
Kuva:Veronika Kamenická OutdoorChicks
taivasalla-neisten retkeily.-veronika Kamenická OutdoorChicks
Kuva:Veronika Kamenická OutdoorChicks

Ainoana naisena retkillä?

Haastatteluissa kaikki outdoor-puuhanaiset kertoivat idean yhteisölle syntyneen heidän ollessaan usein ainut nainen ulkoiluharrastuksien parissa. 

Itävallan Innsbruckin Outdoorchicksit avasivat www.outdoorchicks.org sivunsa kutsuakseen samanhenkiset outdoor-naiset yhteen harrastamaan ja jakamaan ulkoilulajien ilon. Tähän päivään mennessä he ovat järjestäneet porukalla yli 200 tapahtumaa, kuten naisten outdoor festivaalit, maastopyöräretkiä ja vapaalaskupäiviä. He näkevät erityisesti taitojen oppimisen turvallisessa ja tukevassa ryhmässä tärkeänä, jota kautta harrastajat saavat lisää itseluottamusta ulkoiluun ilman arviointia ja vertailua. Vaikka Innsbruckin ryhmä onkin naisten perustama, he eivät halua sulkea toiminnastaan ketään pois – myös miehet ovat siis tervetulleita toimintaan.

Bex Englannista halusi myös perustaa naisille outdoor-porukan, jossa yhdessä tekeminen ja ulkoilmaelämästä nauttiminen menisi kilpailun ja suorittamisen edelle. Love Her Wild -yhteisö toimii aktiivisesti tänä päivänä koko Englannin laajuudella, tukee ja mentoroi sekä järjestää upeita tapahtumia ympäri maan. Yhdeksi tulevaksi kohokohdaksi Bex mainitsee Englannin halki pohjois-eteläsuunnassa kulkevan Women’s End2End -viestin, johon tavoitteena on saada 74 päivän aikana satoja naisia ulkoilemaan ja kuljettamaan viestiä. Tapahtuma joudutttiin siirtämään koronan vuoksi, mutta uusi ajankohta on jo kalenterissa vuodelle 2021. Pitäsikö sama tehdä Suomessa Lapista – Etelä-Suomeen?

Ruotsin On Edge -naiset odottavat (meidän kaikkien tapaan) korona-ajan päättymistä ja uusia yhteisiä ulkoseikkailuita tämän jälkeen. Sillä aikaa voi jo pahimpaan retkikuumeeseen ihailla heidän upeita lasku- ja retkivideoita One Edge -Youtube-kanavalla. Katso ja inspiroidu näiden naisten seikkailuista!

taivasalla-naisten-outdoor-yhteiso4
Kuva: On Edge Elin Edling

Terveiset Suomeen!

Kaikki kolme oudoor-yhteisöä lähettävät terveiset Taivasalla-naisille: Stay wild at heart anywhere you are! Menkää moikkaamaan ja osallistumaan tapahtumiin, jos vierailette paikkakunnilla, joissa nämä naisporukat seikkailevat.

Ota nämä outdoor-yhteisöt seurantaan:

Love her wild / Englanti 
OnEdge / Ruotsi
OutdoorChicks / Innsbruck, Itävalta

Lähteet:

Gray, T., & Mitten, D. (Eds.). (2018). The Palgrave international handbook of women and outdoor learning. London: Palgrave Macmillan
Gurholt, K. (2008) Norwegian friluftsliv and ideals of becoming an ‘educated man’, Journal of Adventure Education & Outdoor Learning, 8:1, 55-70
Gurholt, K. P., & Haukeland, P. I. (2019). Scandinavian friluftsliv (outdoor life) and the Nordic model. The Nordic Model and Physical Culture
Kruger, B. (2016). Women’s experiences from participating in all female arctic adventures (Master’s thesis)
Tilastokeskus, vapaa-aikatutkimus, 2017.