Teksti Sonja IkonenHaastattelussa Julia JanssonKuvat Anu Uhotoinen

Skeittaus eli rullalautailu on pitkää mielletty miesten lajina. Viime vuosina ympäri maailmaa naisten skeittaus on kuitenkin lähtenyt nousuun niin skeittikilpailuissa ja -harrastusporukoissa. Lajitaitojen lisäksi yhteisöllisyys on tärkeää monelle harrastajalle.

Useat naisten skeittiporukat lajin harrastamisen lisänä haluavatkin luoda turvallisen ympäristön ja yhteisön, joiden tavoitteet eivät rajoitu vain skeittaukseen. Lähtökohtana on rohkaista osallistujia toteuttamaan itseään ja löytämään intohimonsa lajin harrastamisen ohessa. Esimerkiksi suositun LONGBOARD GIRLS CREW (LGC) -yhteisön vaikutus eri puolilla maailmaa on ollut uraauurtava myös humanitaarisesta näkökulmassa – yhteisö vaikuttaa 60 maassa, tavoittaen yli 25 miljoonaa ihmistä, saattaen satoja tuhansia harrastajia lajin pariin.

Myös Suomessa mimmiskeittauksen suosio näkyy ja niinpä järjestimme kesäkuun alussa skeittitreenit Taivasalla-yhteisöllemme! Lue blogista lisää skeittipäivämme tunnelmista, ohjaajan Julia Janssonin vinkkejä skeittauksen aloittamiseen, sekä mikä lajissa koukuttaa!

Skeittaus - urbaania ulkoilua parhaimmillaan

skeittilauta-naisille-skeittaus-longboard
Tunnelmia Taivasallan skeittitreeneistä. Kuvassa keskellä ohjaaja Julia Jansson.

Skeittaus on mitä parhain ulkona kaupunkimiljöössä tapahtuva harrastus! Toki talven tullen laji siirtyy Suomessa sisähalleihin, mutta kesällä kadunpätkiä ja skeittiparkkeja löytyy helposti ilmaiseen käyttöön. Harrastaminen on myös kestävää ja helppoa – lauta kulkee kainalossa, varusteet repussa! Perille lähiskeittipaikoille pääsee helposti julkisilla, kävellen tai mikä jottei laudalla potkutellen.

Mikä lajissa on myös parasta: lajia on helppo lähteä kokeilemaan! Tarvitaan vain kadun pätkä ja jonkinlainen skeittilauta alle. Skeittaukseen liittyvät monet eri tyylit, yksinkertaisimmillaan laudalla voi potkutella menemään teiden varsilla, haastaa itseään tempuissa tai kruisailla alamäkiä. Laji on myös hyvää kuivaharjoittelua muihin lautalajeihin, kuten lumilautailuun tai surffiin eli lainelautailuun. Ilahduttavaa onkin nähdä, että myös aikuiset naiset ovat löytäneet lajin pariin.

skeittilauta-naisille-skeittaus-longboard

Taivasallan kesäkuun skeittitreeneissä pääsimme testaamaan suomalaisen PUSU:n skeittilautoja: Ranta-longboardia, Seppä-cruiser sekä surf skate -lautoja. Pienen ryhmämme treenitapahtuma järjestettiin suoralla kadunpätkällä Helsingin Vuosaaressa. Treenien ohjaaja Julia kannustaakin lajin aloittamista aloittelijatapahtumassa, jossa voi kokeilla erilaisia lautoja. Testaamalla eri lautoja, oppii tietämään mistä itse tykkää!

Skeittilautoja ja -tyylejä on useita erilaisia – kannattaa siis testailla ja miettiä mitä haaveilee laudalla tekevänsä: tanssiliikkeitä vai jyrkkien mäkien pommittamista, kulkemista paikasta a paikkaan b vai kuivatreeniä surffaukseen surf-skatella.

Skeittilaudasta Julia vinkkaa: ”ensimmäinen lauta kannattaa olla yleislauta, mutta ihan halvinta markettituotetta ei kannata haksahtaa ostamaan. Hyvällä laudalla on myös jälleenmyyntiarvoa, second hand lautoja voi etsiä esimerksi Longboard Finland Fleamarket Facebook-ryhmästä.” Muista varusteista, kypärä on pakollinen ja tärkein suoja skeittaajalle. Lisäksi usea harrastaja käyttää polvi-, kyynär- ja rannesuojia.

Alkuun pelottavaa, taitojen myötä ihanan koukuttavaa

skeittilauta-naisille-skeittaus-longboard

Skeittauksen aloittamisesta Julia kertoo: ”vaikeaa ja pelottavaa – toisaalta tykkään haastaa itseäni ja opetella uusia juttuja. Kun aloitin, kaveri talutti mua molemmilla käsillä ja pelkäsin kuollakseni. Muutamaa vuotta myöhemmin laskin vuoristoteitä! Tykkään eniten kruisia loivia alamäkiä ja sateella slaidailu on vitsikkäin laji.” Lajissa Julia on oppinut luottamaan itseensä ja uskaltautunut haastamaan itseään testaamalla erilaisia temppuja ja alamäkikruisailua.

Lisäksi skeittaus on mitä parasta kehon- ja mielenhallintaa – laudan päällä on pakko keskittyä hetkeen!

Lajin kautta moni harrastaja on myös saanut elinikäisiä ystäviä ympäri maailman! Skeittauksessa yhteisöllisyys onkin tärkeä osa harrastamista. ”Kaikkialla maailmassa on esimerkiksi lonkkariporukkaa, jotka tyypillisesti ottaa avosylin vastaan! Kannattaa tsekata myös Longboard Girls Crew, joka on maailmanlaajuinen juttu”, vinkkaa Julia.

Skeittiseuroja ja porukoita löytyy ympäri Suomea ja myös Taivasalla-yhteisöllä on oma pieni skeittijengi Helsingissä! Kysy WhatsApp-ryhmän kutsulinkki Marialta, maria@taivasalla.fi.

skeittilauta-naisille-skeittaus-longboard
skeittilauta-naisille-skeittaus-longboard