Teksti Sonja IkonenKuvat Henna PalosaariJulkaistu 12.8.2021
“Hyvää yötä” - syviä unia vai unettomia öitä taivasalla?
Ulkona raikkaassa ilmassa unet ovat taatut vai ovatko? Käsi ylös ne, jotka viettävät unettomia tunteja teltan retkipatjalla – oikeaa asentoa ei tunnu löytyvän, on kuuma tai kylmä, ulkoa kaikuvat äänet tai valo häiritsevät unen saamista. Ulkona nukkuminen on parhaimmillaan simppeliä retkeilyä luonnossa, mutta vaatii myös jonkin verran suunnittelua, välineitä ja osaamista.
Keräsimme Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanjan innoittamana vinkkimme hyviin yöuniin taivasalla. Toivottavasti näistä on apua teille yön yli retkien suunnitteluun!
Hyvät yöunet palauttavat retkeilijän seuraavan päivän seikkailuihin. Luonnossa liikkuessa usein yösijana toimii teltta, riippumatto, laavu tai autiotupa. Ulkona nukkumista monet (hyvinnukkujat) kuvailevat parhaaksi ikinä – raikas ilma ja päivän fyysinen rasitus vievät retkeilijän muutamassa minuutissa syville untenmaille.
Huonoilla unilla toki pärjää muutaman päivän, mutta hyvät unet ja palautuminen toki auttavat paljon seuraavan päivän jaksamista niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Kiukuttelu ja väsymys retkillä (ainakin allekirjoittaneella) johtuvat joko ruuan tai levon puutteesta.
Onneksi ulkona nukkumista voi harjoitella ja testata, mikä alusta tai muu varuste on itselle sopiva tai millä iltarutiineilla uni tulee parhaiten. Tai mikäli retkiyöt eivät ota sujuakseen, voi retkiä suunnitella myös siten, että yöt vietetään mökillä tai majataloissa – näin varustekuorma myös kevenee, kun telttaa ja nukkumisvarusteita ei tarvitse kantaa selässä.
Harjoittele nukkumista ulkona
Ulkona vietetty aika on usein melko aktiivista ja iltaisin väsynyt keho ja mieli kaipaavat lepoa. Myös raikas ilma tuntuu auttavan monia hyviin yöuniin. Usein retkeilijät kokevat, että ensimmäinen yö saattaa olla huono uninen, mutta muutaman aktiivisen retkipäivän jälkeen unen saaminen helpottuu. Anna retkillä siis 1-2 yötä aikaa päästä ulkona nukkumisen rytmiin ennen kuin luovutat ja varaat hotellihuoneen. 🙂
Nukkumista ja yöpymisvälineitä: telttaa, riippumattoa, makuupussia, patjaa ja tyynyä, kannattaa testata etukäteen turvallisessa ympäristössä, sopivassa säässä vaikka kodin takapihalla tai mökillä. Tuttu ympäristö ei aiheuta lisästressiä ja paine nukahtaa ei ole niin suuri, kuin ehkä pitkään odotetuilla retkillä. Tarpeen tullen takapihalle viritetystä riippumatosta voi kömpiä omaan sänkyyn, jos uni ei ota tullakseen.
Löydä sinulle sopivat yöpymistarvikkeet
Ulkoiluvälineiden valmistajat tarjoavat tämän päivän retkeilijälle kymmenittäin erilaisia telttoja, riippumattoja, glamping- ja Tentsile-telttaratkaisuja.
Teltassa nukkumisen kannalta tärkeä ominaisuus on oikeanlaisen teltanvalinta vallitseviin sääolosuhteisiin ja omiin tarpeisiin. Kuivana ja lämpinä pysyminen auttavat unien saantiin, kuten myös tarpeeksi happirikas sisäilma. Kuivalla kelillä teltan kankaita, vetoketjuja ja naruja voi usein hieman säätää sisäilman parantamiseksi. Teltan pystyttämistä ja säätöjä kannattaa ehdottomasti harjoitella etukäteen, jotta sen saa pystyyn vaikka kaatosateessa nopeasti.
Riippumattoilusta on tullut viime vuosina suosittu tapa nukkua ulkona. Riippumatot jakavat mielipiteitä – toiset nukkuvat niissä kuin tukki, kun toiset eivät meinaa löytää hyvää asentoa tai kaipaavat enemmän suojaa päänpäälle. Riippumattoilijan välineisiin kuuluvat ainakin hyttysverkko, sadesuoja, eristävä alustava retkipatjan ja makuupussin lisänä. Lisää vinkkejä riippumatossa nukkumiseen voi lukea Endorfiinin metsästäjän blogista.
Teltaan tai riippumattoon päästyään kannattaa ensin tarkistaa, ettei hyttysiä tai muita ötököitä ole päässyt vieruskumppaneiksi.
Makuupussi on ulkona nukkujan paras ystävä, sillä se, yhdessä retkipatjan ja -alustan kanssa, säätelevät nukkumislämpötilaa. Liian kuumassa makuupussissa uni ei ota tullakseen tai maankautta hohkaava kylmyys vie energiaa kehosta ja vaikeuttaa nukkumista. Välinevalinnoissa kannattaa siis huomioida vuodenajat. Retkeilykaupasta löytyy tänä päivänä onneksi useita malleja eri siisoneille.
Ohuella ja kapealla retkipatjalla nukkuminen voi monelle olla aluksi hankalaa, kun sopivaa asentoa ei tunnu löytyvän ja keho on aamulla kankea. Siksi etsi itsellesi toimiva makuualusta ja testaa sitä etukäteen. Ilmatäytteiset retkipatjat voivat toimia paremmin, jos alustaa ei puhalla aivan täyteen ilmaa. Oma suosikki selviää siis vain testaamalla!
Myös alusta, jolle telttapaikan rakennat vaikuttaa nukkumiskokemukseen – pystytätkö teltan esimerkiksi hiekalle, nurmelle vai lumen päälle. Paikanvalinnassa kanttaa huomioida myös paikan tuulen suoja – aina järven rannan idyllisin maisemapaikka ei kuitenkaan ole parhaiten tuulelta ja tuiskulta suojassa. Myös sääennusteita kannattaa seurata aktiivisesti, yölämpötila voi muuttua radikaalisti tai sade tai voimakas tuuli yllättää retkeilijän.
Leiriytyessäsi varmista aina, että leiriytyminen on sallittua, kunnioita luontoa ja muista retkietiketti>>.
Monet retkityynyt ovat pieniä ja niihin totuttelu voi viedä aikaa. Retkityynyn lisäksi lisätyynyä voi rakentaa taittelemalla vaatteita esimerkiksi t-paidan sisään ja solmimalla paidan suut kiinni. Jos “kunnon” tyyny on tae hyville yöunille, kannattaa miettiä, voisiko rinkkaan mahtua tavallinen tyyny yöunia helpottamaan?
Viimeinen nukkujan välineniksi (jotka ovat allekirjoittaneelle välttämättömyys!) ovat korvatulpat ja unimaski silmille. Näin äänet ja valoärsykkeet eivät häiritse nukkumista.
Ja lopuksi: tee itsellesi pakkauslista! Laadi lista omista retkitarvikkeista vaikka talteen puhelimeesi ja tarkista pakkausvaiheessa vielä kertaalleen, että kaikki tarvittava on varmasti mukana. Mikään ei ole niin inhottavampaa, kuin huomata kesken retken tyynyn tai muun olennaisen varusteen jääneen kotiin.
Hennan bike packing -pakkauslistan voit myös katsoa täältä.
Iltarutiinit rauhoittavat uneen
Kuten kotonakin, iltarutiinit auttavat nukahtamaan. Yöpymispaikka taivasalle kannattaa siis rakentaa ajoissa viimeistään muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, jotta keholle ja mielelle jää aikaa rauhoittua ennen yöunia.
Peseydy, syö sinulle sopiva illallinen ja iltapala (hiilihydraatit nukuttavat!) sekä nauti kuppi kofeiinitonta teetä. Aktiivisen ulkoilupäivän jälkeen myös magnesium-lisäravinne voi auttaa kehoa palautumaan ja rentoutumaan. Ennen telttaan menoa käy vessassa, jotta vessahädän vuoksi ei ulos tarvitsisi ainakaa heti ensimmäisinä tunteina lähteä.
Teltassa lue kirjaa, kuuntele luonnon ääniä tai äänikirjaa rauhoittuaksesi ja nukahtaaksesi lopulta. Jos yksin nukkuminen jännittää, lähde ensimmäisillä kerroilla ulos yöksi retkikaverin kanssa. Myös kumppanin kanssa cuddlaus ennen nukkumaanmenoa rentouttaa varmasti!
Makeita unia taivasalle!
Oletko sinä hyvä ulkona nukkuja vai lasketko lampaita teltassa vietetyt yöt? Jaa meille kokemuksesi ja vinkkisi hyviin yöuniin Instagramissa @taivasalla.fi
Ota sinäkin osaa Suomen Ladun Nuku yö ulkona -päivään 28.8.2021!
Sonja Ikonen
Instagram: @zzonya
Tämän reissunaisen löytää yliopistolta pohjoismaisten friluftsliv-opintojen parista. Sonjan sydän sykkii road tripeille, auringon nousuille ja retkille taivasalla juosten, pyöräillen, surffilaudan päällä tai riippumatossa.
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
02.06.2024
OPEN CALL: Sun tarina tai leffa mukaan Taivasalla x GMC leffailtaan?
Jo kolmatta vuotta peräkkäin järjestämme Ylläksen laskumimmien GMC Picturesin kanssa outdoor-leffaillan, tälläkin kertaa Helsingin Korjaamolla…
30.05.2024
Retki-idea kesäksi: Suppailuseikkailu Kuusamon Oulangalla
Taivasallan retki-idea kesäksi: suppailuseikkailu Kuusamon Karhunkierroksen maisemissa Oulankajoella.
07.05.2024
Vieraskynässä villiyrttiasiantuntija Pauliina: “Villiyrtit palauttavat luontokytkentään: superfoodeista loven rohtoihin”
Blogissa Pauliina Toivanen kertoo, mikä sai hänet hurahtamaan villiyrtteihin, lisäkouluttautumaan ja perustamaan yrityksen aiheen pariin.