TEKSTI: Sonja IkonenKUVAT: banner-kuva: Tim De Mazière, muut TaivasallaJulkaistu: 11.05.2021
Paku, retkipaku, van (“väni”), matkailuauto .. rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pakuretkeily on suosittua – aikatauluttomuus, vapaus ja simppeli retkielämä luonnon äärellä kiinnostavat ihmisiä yli sukupolvien.
Pakuretki voi olla kesäloman kohokohta vuokrapakulla, toiselle tapa karata tuunatulla autolla viikonloppuretkille tai elämäntapa, kun koko elämä mahtuu autoon.
Pääsimme kurkkaamaan Hennan, Annikan ja Hannan pakuihin ja kysymään, mikä pakuretkissä heitä kiehtoo. Tapoja on monia: Annikan suosikkeja ovat surffiretket Ahvenanmaalla itsetuunatussa Berlingossa, Henna toteutti viime syksynä haaveensa ja rakensi oman pakunsa ja Hanna elää diginomadin elämää poikaystävänsä kanssa liikkuvassa kodissaan.
Pohdimme myös Instagramin puolella “puskaparkkarauksen” realiteetteja – onko van life sitä, miltä Insta-kuvat näyttävät sekä mitä huomioida, jotta retket olisivat myös vastuullisesti toteutettuja ja jättäisivät ympäristöön mahdollisimman pienen jäljen. Taivasalla-blogista voit myös lukea paljon tiimimme Sonjan pakuretken arvioidut ilmastopäästöt olivat hänen kotimaan lomalla.
Itsetuunattu retkiauto ja liikkuvia pakukoteja
Karavaanielämä elää uutta kukoistuskautta, kun keski-iän ylittäneiden pariskuntien lisänä rattien takana nähdään entistä useammin nuoria seikkalijoita, joille liikkuva koti mahdollistaa vaihtoehtoisen tavan kokea ja seikkailla.
”Väni” on näppärä kulkuväline ja yösija lyhyillä retkillä, kun surffiaallot nousevat tai kun mieli kaipaa luontoon kaupungin hulinasta. Pakussa, varusteluista riippuen, on mahdollista nukkua pehmällä patjalla lukkojen takana, mukana on helppo kuljettaa tarvittavia varusteita, laittaa ruokaa ja spontaanisti suunnata tien päälle kohti uusia seikkailuita.
Pääsimme kysymään lisää käytönnön pakukokemuksista ja parhaista retkistä oman autonsa tuunanneilta Annikalta, Hennalta ja Hannalta.
Annikan Berlingoon mahtuu kaikki tarpeellinen viikonloppuretkille
Taivasalla-tiimin Annika Mäkelä seikkailee Ahvenanmaan saaristossa Citroen Berlingo L2 -retkiautollaan. Auto on täydellinen yhden hengen viikonloppuretkien minipaku, jonka takaosassa saa nukuttua makoisat unet.
Henkilöautomallisen Berlingon saa helposti parkkiin, eikä se kiinnitä huomioita yöpaikoilla samoin kuin isommat matkailuautot. Autossa Annikalla on lähes aina mukana patja, makuupussi, retkikeitin, pari retkituolia, vettä ja harrastusvälineet, kuten surffilauta, SUP-lauta tai polkupyörä. Berlingo toimii Annikalle kulkuvälineenä työpaikalle, joka onkin kätevää – retkelle voi suunnata vaikka heti työpäivän jälkeen.
Vinkki: Tuunaa näin oma autosi retkikäyttöön – rakenna simppeli sänky auton takaosaan.
Itserakennettupaku vie Hennan ulkoiluharrastusten äärelle
Taivasalla-tiimin Henna Palosaari toteutti pitkäaikaisen haaveensa viime syksynä, kun hän löysi Saariselän Nesteen pihasta pakunsa “Eldon” Mercedes Benz 207 D -82:n. Toiminnan naisena Henna toteutti rakennusprojektinsa itse, Youtube-videot, perhe ja videopuhelut kavereille apunaan. Pisteet tälle super-naiselle, jolta rakennusopin myötä jatkossa hoituvat myös pakun huoltotyöt ja vaikkapa perussähkökytkennät!
Henna suunnittelee kesää pakussa, etätöitä tehden lähellä surffi-ja pyöräilyspotteja. Tarkka suunnittelu ei Hennan pakuelämään kuulu, joten nainen odottaakin innolla, mihin kesä hänet ja Eldon kuljettaa.
Paku Hannan ja Timin kotina
Ulkoilmaelämää ja eri outdoor-lajeja rakastavan Hannan koti on ollut itserakennettu paku jo kolmen vuoden ajan.
Aloitimme pakuelämän poikakaverini kanssa, koska halusimme viettää enemmän aikaa luontoa ja meille rakkaita ulkoilmaharrastuksia lähellä, kertoo Hanna.
Etätyöt mahdollistavat Hannalle ja Timille elämän pyörien päällä, jossa pariskunnan arki muodostuu läppärin äärellä työskentelyn lisäksi erityisesti kiipeilystä, koskimelonnasta ja leijasurffauksesta – matkakohteet valikoituvat pitkälti harrastusten mukaan. Hannan pakuelämää voi seurata Instagramissa @hannavartia
Vastuullisuus ja hyvät tavat pakuretkillä
Viimeisen vuosikymmenen aikana pakuelämän ja -retkien suosio on räjähtänyt. Van life mielletään vapaaksi elämäntyyliksi, jossa auton kanssa voidaan yöpyä missä vain ja miten vain.
Isolla autolla ja sillä ajamisella on kuitenkin suuri hiilijalanjälki sekä puskaparkkeeraamisella myös varjopuolensa, kun luontoon jätetään sinne kuulumatonta, vessa-asiat tehdään parkkipaikkojen ympärille, suosituimmat paikat ruuhkautuvat isoista autoista ja paikallisten elämä (niin ihmisten, eläinten kuin luonnon) saattaa häiriintyä.
Paikallisten sääntöjen, maalaisjärjen ja luonnon kunnioittaminen on tärkeää, jotta pakuretkeily on mahdollista tulevaisuudessakin leirintäalueiden ulkopuolella.
Vastuullisen pakuretkeilijän TOP 5 -vinkit:
- Pakumatkailu on myös autolla ajamista, usein isolla paljon bensaa kuluttavalla autolla. Suunnittele siis reittisi, säästä ajokilometrejä ja pysyttele kohteessa kerralla pidempään. Pidä mielessä, että retkitapasi ei ole ekologisin vaihtoehto – autoilulla on suuri hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset.
- Pakkaa mukaan pyörä tai skeittilauta ja huristele omin voimin teitä pitkin lyhyempiä välimatkoja kohteessa.
- Jos majoitut niin sanotuissa ”puskaparkeissa” leirintäalueiden ulkopuolella, huomioi luonto, eläimet, paikalliset ja alueen muut käyttäjät. Vältä ”leirin” rakentamista leirintäalueiden ulkopuolella, erityisesti kun muita ihmisiä on lähistöllä tai olet parkkeerannut yksityiselle maalle. Illallisen voi toki usein syödä ulkona retkipöydän ääressä, mutta on hyvä ajatus pitää tavarat muuten pakun sisällä ja ympäristö siistinä.
- Jos käytät luontoa vessana, käytä aina lapiota, äläkä jätä vessapaperia luontoon. Vaikka jätökset maatuvat, niin haju on silti vahva ja vessapapereita täynnä olevat haisevat puskat ovat yksi suurin pakuelämän aiheuttama ongelma.
- Jos autossasi on juokseva vesi ja vessa, tyhjennä jätevesisäiliö ja vessa vain niille tarkoitettuihin huoltopisteille, joiden sijainnin voit tarkistaa vaikka Park 4 Night -appista.
LINKKIVINKIT PAKURETKILLE
Hyvä käytännön opas vastuulliseen pakuelämään (englanninkielinen)
Tietäjät löytää – Best Caravanin tietäjien keräämät ”secret spotit” Suomi-retkille
Lukuvinkki: Aino Huilajan Pakumatkalla – kiehtova matkakuvaus uutistoimittajan irtiotosta ja pakuelämästä
Puskaparkki FB-ryhmä suomalaisille pakuretkeilijöille
Puskaparkkiryhmän karttasivu leirintäpaikkoihin
Park4Night app leirintäalueiden ja pakupalveluiden etsimiseen ympäri Euroopan
Autolla Norjaan ja road tripin pakkauslista -vinkit Kaukokaipuu blogissa
Sonja Ikonen
Instagram: @zzonya
Tämän reissunaisen löytää yliopistolta pohjoismaisten friluftsliv-opintojen parista. Sonjan sydän sykkii road tripeille, auringon nousuille ja retkille taivasalla juosten, pyöräillen, surffilaudan päällä tai riippumatossa.
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
07.05.2024
Vieraskynässä villiyrttiasiantuntija Pauliina: “Villiyrtit palauttavat luontokytkentään: superfoodeista loven rohtoihin”
Blogissa Pauliina Toivanen kertoo, mikä sai hänet hurahtamaan villiyrtteihin, lisäkouluttautumaan ja perustamaan yrityksen aiheen pariin.
09.02.2024
Seikkailuita Norjan vuorilla ja lumivyöryn opetuksia: Sannan tarina
Moni meistä haaveilee elämästä vuorien ja merten välissä. Lue blogistamme, miten Sanna Kaivantola päätyi Etelä-Norjaan outdoor-elämän äärelle.……
28.11.2023
Seikkailutarinoita suomalaisilta naisulkoilijoilta – katso 2023 leffailtamme tunnelmat + linkit leffoihin!
Taivasalla x GMC outdoor-leffailta järjestettiin tänä vuonna Korjaamolla. Kokosimme tämän vuoden leffat tähän blogiin, jotka voit katsoa niitä…