Kaupallisessa yhteistyössä Bikesterin kanssa

TEKSTI: Hanna Rusanen
KUVAT: Hanna Rusanen

Pitkän talven jälkeen kuivat tiet ja polut kutsuvat! Nyt on hyvä aika ottaa fillari pois talviteloilta ja huoltaa se kuntoon tulevaa pyöräilykautta varten. Taivasallan vinkeillä onnistut pyörän keväthuollossa kotioloissa.

Kotihuoltoon tarvitset ainakin seuraavat pyöränhuolto- ja korjaustarvikkeet:

  • Pyörän pesuun soveltuva puhdistusaine
  • Pesurätti tai harja
  • Vettä & ämpäri
  • Ketjuöljy
  • Jarrupalat
  • Kuusiokoloavaimet
  • Ruuvimeisseli
  • Pumppu

Pyörän pesu

Pyöränpesu on yksi tärkeimmistä kotona tehtävistä huoltotoimenpiteistä, ja se kannattaakin tehdä säännöllisin väliajoin. Olipa pyörä sitten ollut käytössä talven yli tai pölyttynyt varastossa kevään tuloa odotellessa – on hyvä idea aloittaa pyörän huolto  huolellisesta pesusta. Pyörän pesu pidentää osien käyttöikää sekä estää epämiellyttävää kitkaa. Puhdasta pyörää on myös huomattavasti miellyttävämpi huoltaa.

Ensin pyörä huuhdellaan pelkällä vedellä huolellisesti joka puolelta, jotta irtolika ja pölyt lähtevät. Helpoiten pyörän pesu onnistuu esimerkiksi puutarhaletkun avulla, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, toimii myös ämpäri tähän mainiosti. Huuhtelun jälkeen pyörä käydään läpi pyörän pesuaineella, ja annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Pyörän pesuun kannattaa käyttää nimenomaan pyörille suunnattuja tuotteita. Joe’s No-Flats puhdistusaine poistaa lian tehokkaasti, mutta on kuitenkin hellävarainen ja luonnonmukainen. Samalla aineella voi myös pestä kypärän ja muut pyöräilytarvikkeet. Pyörän voi pestä esimerkiksi pesusienen avulla ja vaikeat kohdat voi käydä läpi tiskiharjalla. Huuhtele pyörä vielä uudestaan vedellä ja kuivaa se esimerkiksi mikrokuituliinan avulla. 

pyoran-pesu-bikester

Öljyä ketjut

Pyörän pesun jälkeen voi seuraavaksi pestä ja öljytä ketjut. Ketjut tulisi voidella ja pestä säännöllisesti, mutta aivan viimeistään silloin, kun niistä lähtee kitisevä ääni tai ne ovat kuivat ja selvästi likaiset. Ketjun pesussa voi hyödyntää vanhaa hammasharjaa, sillä sen avulla pääsee näppärästi käsiksi kaikkiin koloihin. Huomioi, ettei öljyä tarvita paljon, sillä ylimääräinen öljy vain kerryttää epäpuhtauksia. Voitele ketju siihen soveltuvalla ketjuöljyllä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois rätillä. Samalla on hyvä tarkistaa ketjun kunto, sillä se löystyy ajan myötä. Huomioi että löystynyt ketju vähentää takapakan elinikää. Siksi onkin helpompaa ja edullisempaa vaihtaa voimansiirron halvempi komponentti useammin, kuin vaihtaa itse takapakka. 

Jarrut kuntoon

Myös jarrupalat kannattaa tarkistaa säännöllisesti, etenkin jos jarrujen teho tuntuu olevan heikentynyt. Kuluneet jarrupalat tulee vaihtaa uusiin. Paloissa on erilaisia kiinnitysmekanismeja, mutta useimmiten ne saa irti ruuvin avaamalla. Palat voi vetää pois ja työntää uudet tilalle. Oikeilla työkaluilla jarrupalojen vaihto on yllättävän helppoa. Mikäli olet pyöräillyt aktiivisesti myös talvella, kannattaa myös jarrulevyt puhdistaa sillä talvella käytettävä tiesuola on haitallista pyörän osille.

Tsekkaa rengaspaineet

Oikea rengaspaine lisää ajomukavuutta, mutta myös turvallisuutta. Rengaspaineet on helppo tsekata kotona jalkapumpun painemittarilla. Huomio että oikea paine riippuu siitä, missä ajat. Kaupungissa, maanteillä ja maastossa ajaessa käytetään erilaisia rengaspaineita. Oikeat paineet löydät renkaan ulkosyrjästä.

pyoran-kevathuolto-rengaspaine
Lattiapumpun painemittarista on nopea tarkistaa oikeat paineet. Taivasallan testissä Lezyne Sport Floor Drive-pumppu.

Muista päivittää myös pyöräkypärä! Usein unohtuu, että myös pyöräkypärä tulee päivittää säännöllisesti turvallisuussyistä. Vaikka kypäräsi olisikin säilynyt ilman kolhuja, voi kypärän uusiminen olla ajankohtaista muista syistä mikäli olet aktiivinen pyöräilijä. Sekä hikoilu, että UV-säteily kuluttavat ajan myötä kypärää, jolloin kypärä ei suojaa käyttäjäänsä enää yhtä hyvin onnettomuuden sattuessa. Onkin suositeltavaa vaihtaa kypärää noin 3-5 vuoden välein sen käyttöasteesta riippuen. Huomio myös, että kypärä tulee uusia jokaisen päähän kohdistuneen onnettomuuden jälkeen.

pyoran-kevathuolto-kypara
pyoran-kevathuolto-kypara
Taivasallan testaama Giron Agilis MIPS-kypärä on hyvin istuva malli, joka on helppo säätää.

Kun pyörä on huollettu, voit keskittyä olennaiseen eli tulevan kauden lenkkien ja retkien suunnitteluun ja niistä nauttimiseen!

pyoran-kevathuolto-bikester2

VÄLINEET PYÖRÄILYYN JA PYÖRÄNHUOLTOON: Bikesterin valikoimasta löydät monipuoliset välineet ja varusteet maantiepyöräilystä, maastopyöräilyyn. Tilaukset ja toimitukset helposti verkkokaupan kautta kotiovelle tai lähipostiin.

Tutustu Bikester pyöräilyvälineiden verkkokauppaan