Teksti Henna TörmänenKuvat Johanna Ketola

Etsitkö kesäksi inspiraatiota ulkoilmaseikkailuihin? Kiinnostaako sinua suppailu tai melonta? Tässä Taivasallan vinkit Oulankajoen retkeen, jonka toteutimme tapahtumana kesällä 2023. Pääset  mukaan nojatuoliretkelle upeiden kuvien, reittikertomuksen sekä muutamien vinkkien myötä.

Suppaillen tai meloen Oulangalle

Oulankajoki sijaitsee Kuusamossa, Karhunkierroksen retkeilyreitin läheisyydessä sekä Oulangan kansallispuiston sydämessä. Joki saa alkunsa Sallasta, josta se virtaa Kuusamon kautta Venäjälle muodostaen 135 kilometriä pitkän kokonaisuuden.

Aloittelijoillekin sopivan 25 km mittaisen Oulankajoen melonta- ja suppailureitin alkupiste on  Mataranniemessä, joka sijaitsee kilometrin päässä Oulangan luontokeskukselta.

Reittiä kuvaavat paitsi jylhät, henkeäsalpaavat kallioseinämät, myös upean pehmeät hiekkarannat, joilla on ihana levätä suppailun lomassa.

Reitillä on useita pysähtymispaikkoja ja retkeilyrakenteita. Taivasallan retkellä pidimme kolme taukoa: ensimmäinen pysähdys oli 8km kohdalla Ansakämpällä, toinen 15km kohdalla Sirkkapuron laavulla ja kolmas 21km kohdalla Alaniemessä.

Taivasallan retken sup-laudat sekä kyydityksen päätepisteeltä Jäkälänmutkasta takaisin alkupisteelle Matarnniemeen hoiti RukaSafaris.

Oulankajoen melontareitti on kuljettavissa kesäkuusta pitkälle syksyyn

Reitillä ei ole koskia eikä kovia virtoja. Pienet nivat on turvallista ja helppoa meloa suppilaudan päällä esimerkiksi polviltaan. Muutamissa kohdissa voi vettä olla vähänlaisesti, jolloin kannattaa olla tarkkana, ettei evät osu kivikkoon.

Retken ajankohtaa suunnitellessa on hyvä huomioida, että Oulankajoki tulvii usein keväisin ja joskus myös syksyisin. Kevään tulvahuippu ajoittuu toukokuun alkuun. Taivasallan retki järjestettiin kesäkuun puolivälissä, jolloin oli oikein oivat olosuhteet suppailuseikkailuille.

Reitin voi kulkea 1-2 päivässä

Oulankajoen voi suppailla yhdessä päivässä, jolloin retkeen taukoineen on hyvä varata noin 7-8 tuntia aikaa. Joen törmillä voi myös yöpyillä ja nauttia matkasta pidempään!

Tulenteko on sallittu alueella vain niille merkityillä paikoilla. Huomioithan myös, että alueella ei ole jäteastioita, eli kaikki mitä viet reitille, otat myös mukaan.

Matkalla voi nähdä upeiden kynttiläkuusimetsien ohella myös paikan muita asukkeja.

Oulangan suppailuretki pähkinänkuoressa
Kesto 7-8 tuntia tai halutessa yön yli
Suositeltu ajankohta Kesä-syyskuu
Reitti Mataranniemi – Jäkälänmutka 25km
Pysähdyspaikat: Ansakämppä 8km, Sirkkapuron laavu 15km, Alaniemi 21km
Lisätietoja reitistä: Melontareitti Oulangan kansallispuistossa