Teksti Annika MäkeläKuvat Ilmo Niittymäki, Joonas Linkola, Annika Mäkelä

Ahvenanmaa - saaristoseikkailijan paratiisi

Ahvenanmaa on tuhansien saarien saaristoalue, täynnä luotoja, lahtia ja luontoalueita lyhyiden etäisyyksien päässä toisistaan. Ahvenanmaan saaristo on suosittu kohde kesän pyöräretkille, mutta alue tarjoaa myös lukuisia muita harrastusmahdollisuuksia ulkoilmaihmisille.

Taivasalla-tiimin Annika on saariston kasvatti, jonka kotitalo sijaitsee Ahvenanmaan pääsaarella aivan merenrannassa. Annika on innokas surffaaja, boulderoija, koirien kanssa retkeilijä ja purjehtija – tässä blogissa Annika jakaa vinkkinsä Ahvenanmaan seikkailuihin maalle ja merelle, sekä kertoo mitä tarkoittaa ”island life”. 

taivasalla-ahvenmaa-matkailu

Monta tapaa matkustaa

Taivasalla Ahvenanmaa

Ahvenanmaalle matkaaja pääsee helpoiten Turun satamasta Viking Line ja Silja Line risteilylaivoilla. Samojen yhtiöiden laivoja lähtee myös Helsingistä, mutta tällöin matka kestää reilun viisi tuntia pidempään. Kesällä laivavaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin sillä lauttamatkat, varsinkin jos auto on mukana ja saaren parhaat majoitukset varataan loppuun jo kauden alussa.

Vinkki Ahvenanmaan matkailijalle onkin välttää kiireisin aika, joka on juhannuksesta elokuun ensimmäiseen viikonloppuun mikäli haluaa välttää ruuhkat. 

Maatapitkinmatkaajalle Ahvenanmaa luo täydelliset puitteet, sillä kaikkialle pääsee kätevästi esimerkiksi pyörällä ja veneellä, myös asuntoauto- ja pakumatkailu on suosittua saarilla.

Ahvenanmaan saaristossa on eniten aurinkotunteja koko pohjoismaassa, joka tekee paikasta täydellisen kesäparatiisin! 

Suurta suosiotaan kasvattanut bikepacking eli pyörävaeltaminen Ahvenanmaalla on mitä parhain tapa kokea saariston helmet – omassa tahdissa polkien ja pysähdellen. Pyöräretkelle voi pakata teltan ja majoitusvarusteet, jolloin reittiä ei tarvitse etukäteen tarkasti suunnitella tai yöpyä idyllisissä majataloissa reittien varrella.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Ahvenanmaalla ei ole samoja “jokamiehenoikeuksia” kuin Suomessa – telttaa tai tulta ei saa pystyttää kenenkään pihaan, myöskään asuntoautoilijoille suositellaan lämpimästi camping-majoitusta. Leirintäalueita löytyy onneksi paljon ja ympäri saarta, myös yhdeksi yöksi teltan pystyttäminen kauas asuinalueista on useinmiten hyväksyttävää. 

Lue Tiian ja Hennan bikepacking-vinkit Suomen teille täältä >>

Saaren asukkaat ovat ystävällisiä ja vinkkejä majoituksiin sekä parhaimpiin nähtävyyksiin saa kysymällä, kaikkea ei nimittäin löydy Googlesta ja tietoa Suomeksi on rajallisesti.

Meri aina läsnä

Ahvenanmaata ympäröivä saaristo on kaunis ja erityislaatuinen – pääsaarelta kannattaakin suunnata myös ulkosaaristoon. Saarihyppelyä voi harrastaa omalla autolla tai pyörällä. Yhteyslautoilla voi matkustaa niin auton kuin pyörän kanssa ja suunnata esimerkiksi Föglön ja Kökarin saarille, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Ålandstrafikenin lautat kulkevat päivittäin isoimpien saarien välillä manner-Suomeen saakka. 

Saaristoa kannattaa tutkia myös mereltä käsin! Purjehdusvene, venetaksi, kajakki tai vuokrattava sup-lauta ovat hyviä kulkupelejä retkille pienempiin saariin. 

Vesiurheilulajeja rakastavalle Ahvenanmaa on mainio kohde, sillä keleistä ja tuulen suunnasta riippuen Ahvenanmaalla voi harrastaa lähes kaikkia vesilautalajeja, pulahtaa veteen rantakallioilta ja tuntea meren sykkeen!

Kite surfingin eli leijalautailun harrastajalle saaristo on unelmakohde, sillä saarella tuulta riittää lähes jostain ilmansuunnasta. Helpoimmat rannat ”kiteilyyn” löytyvät Eckerö Degersandista ja Nabbenista Maarianhaminassa. Myrskyn tullen saarella voi jopa surffata aaltoja lainelaudalla! 

Sup-ahvenanmaa-taivasalla

Täysin tyynenä päivänä sup-laudalla melominen kalliolta toiselle, peilityynen veden pinnassa on meditatiivinen kokemus. Meren hiomat punaiset kalliot luovat täydelliset retki- ja auringonottomahdollisuudet ja kallioilta veteen hyppinen virkistää ja luo sopivaa jännitystä (kunhan sukellukset tapahtuvat turvallisiksi todetuissa rantavesissa!). 

Kiipeilykohteita ja vaellusreittejä

Ahvenanmaan pääsaaren pohjoispuoli, erityisesti Getan alue, tarjoaa maailmanluokan boulderointimahdollisuuksia. Tämä helmi oli pitkään vain harvojen tiedossa, mutta kohde on viime vuosina kasvattanut suosiotaan kiipeilijöiden keskuudessa. Reittejä voi tutkia etukäteen 27 crags -kiipeilysivustolla. 

taivasalla-parhaat-ulkoilukohteet

Ahvenanmaa on myös erinomainen vaelluskohde – reittejä löytyy pitkistä lyhyisiin, maaston ollessa suhteellisen tasaista ja helppoa kulkijalle. Uusi pyhiinvaellusreitti Pyhän Olavin merireitti kulkee Turusta Ahvenanmaan halki aina Norjan Trondheimiin asti ja on maailman ainoa pyhiinvaellusreitti, joka kulkee saariston halki. 

Annikan vinkit Ahvenanmaalle

  • Majoitusvaihtoehtoja löytyy monenlaista, testaa vaikka Glamping-telttailua tai vuokraa pieni mökki saaristosta.
  • Opettele muutama sana ruotsia, palvelua saa englanniksi kaikkialta ja kesällä myös suomeksi monesta paikasta, mutta on kohteliasta tervehtiä paikallisella kielellä.
  • Suosi paikallisia palveluita isojen ketjuliikkeiden sijaan. Jos retkeilet sesongin ulkopuolella on hyvä pakata mukaan omaa evästä, sillä saaren ravintoloiden ja kauppojen aukioloajat saattavat vaihdella.
  • Saariseikkailun olennaisia osia ovat myös paikallinen ruoka ja juoma. Pysähdy esimerkiksi Grannas Äppel bistrossa omenamehulla, tai maistamassa olutta paikallisessa panimossa Stallhagenissa tai Open Water Brewery. Maista ehdottomasti myös paikallista herkkua Ahvenanmaan pannukakkua jossain suloisessa kahvilassa.
  • Säävaraus! Ahvenanmaalla voi harrastaa vaikka ja mitä, mutta sääolosuhteet muuttavat harrastusmahdollisuuksia. Surffi- tai kiteretkeä on vaikeaa suunnitella liian pitkälle etukäteen.
  • Seikkaile vesillä ja pienemmillä saarilla – meri ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet pääsevät oikeuksiinsa merenrannassa ja myös pienemmillä saarilla.
  • Island time = unohda kiire ja annan saaren ja mahdollisuuksien viedä mukanaan.