Vieraskynässä Anu UhotoinenKuvat STORM x FORS avovesitapahtumasta, kuvaajana Henrik Kuokka
Suomessa on tuhansia mahdollisuuksia harrastaa avovesiuintia! Avovesiuinti on ihana kesäpäivän vilvoittaja, rentoa polskintaa tai reipasta treeniä ja samalla pääsee nauttimaan luonnosta aivan uudesta näkökulmasta.
Monitoimiulkoilija Anu Uhotoinen @uhotoinen löysi avovesiuinnin swimrun-harrastuksen kautta. ”Avovesissä pääsee näkemään ympäristöä uudesta vinkkelistä ja vesi on elementtinä ystävällinen keholle. Hauskimmat retket on tehty hyvällä porukalla merellä aaltojen heitellessä uimareita”, kertoo Anu.
Seuraavaksi Anu jakaa vinkkinsä avovesiuinnin aloittamiseen ja harrastamiseen.
Avovesiuinti kannattaa aloittaa tutussa ympäristössä kaverin kanssa. Matka voi alkaa pienestä pulahduksesta ja jatkua vaikka koko päivän retkeen. Uinnin tyylillä ei tässä harrastuksessa ole väliä. Vapaauimari etenee ripeimmin, mutta selkää uiva voi ihailla pilvien muodostelmia. Uintityylien sekoittaminen kannattaa.
Ennen kuin hyppää avovesiin, on syytä olla varma omasta uintitaidosta, vaikka mikään mestariuimari ei tarvitse olla. Uimapuvulla ja -laseilla pääsee helposti harrastuksen alkuun. Suomestakin löytyy hyvin kirkasvetisiä uintipaikkoja, joissa pääsee tarkkailemaan vedenalaista elämää!
Suunnistamisen avuksi kannattaa nostaa katse vedenrajasta. Näkyykö vastarannalla iso erottuva puu tai vaikka selkeät kalliot, joita kohti uida? Auringon suuntaa kannattaa myös hyödyntää suunnan suorassa pitämiseksi.
Erilaisiin uintiolosuhteisiin kannattaa tutustua. Avovesiin totuttelu kannattaa aloittaa tyynistä sisävesistä. Pienilläkin järvillä voi nousta yllättävää aallokkoa. Kun kokemusta ja taitoa karttuu, voi suunnitella uintireitin vaikka saaristoon!
Näillä vinkeillä alkuun avovesiuinnissa
- Harrasta kaverin kanssa. Yhdessä on kivempaa ja turvallisempaa
- Ui aluksi rantoja pitkin, jotta on helppo rantautua tarvittaessa lepäämään
- Kerro minne olet menossa
- Ota mukaan vyötärölle kiinnitettävä kelluva turvapoiju, joka auttaa näkymään muille vesillä liikkujille ja jossa voi kuljettaa pieniä arvotavaroita ja evästä
- Märkäpuku kelluttaa, mutta kuumimmilla kesäkeleillä voi olla liikaa. Uintiin suunniteltuja märkäpukuja on olemassa lyhyt- ja pitkähihaisia, hihattomia, lyhyt- ja pitkälahkeisia sekä pelkkiä ylä- tai alaosia
- Uusia uintikohteita voi etsiä vaikka maastokartoista
- Useilta esimerkiksi triathlonistien suosimilta uimapaikoilta löytyy vedestä poijut, jotka merkkaavat hyväksi havaitun uintireitin
Huomioi tämä avovesiuinnissa
- Avovesissä olosuhteet voivat muuttua nopeasti. Aallokkoa voi nousta ja virtauksia esiintyä.
- Älä rantaudu yksityiselle rannalle, jos kyseessä ei ole hätätila
- Älä ui veneväylillä
- Varo erityisesti vesilintujen pesimäaikana uimasta liian lähelle pesiä
- Vaikka märkäpuku kelluttaa ja turvapoijustakin on tiukan paikan tullen apua, hyvä uimataito on kaiken perusta
- Älä ui pahimpaan sinileväaikaan!
Uitko sinä Suomen avovesissä pidempiä matkoja? Keskustelu jatkuu Instagramin puolella @taivasalla.fi
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
30.05.2024
Retki-idea kesäksi: Suppailuseikkailu Kuusamon Oulangalla
Taivasallan retki-idea kesäksi: suppailuseikkailu Kuusamon Karhunkierroksen maisemissa Oulankajoella.
09.02.2024
Seikkailuita Norjan vuorilla ja lumivyöryn opetuksia: Sannan tarina
Moni meistä haaveilee elämästä vuorien ja merten välissä. Lue blogistamme, miten Sanna Kaivantola päätyi Etelä-Norjaan outdoor-elämän äärelle.……
28.04.2023
Reissukertomus pyöräillen Kilpisjärveltä Lyngeniin
Norja ei ole vain toptouringia, vaan upea maa kokea myös pyörän selästä! Taivasalla-tiimin Henna T ja Veera tekivät yhteisen kesälomareissun…