Teksti Sonja IkonenKuvat Henna Palosaari, Johanna Ketola

Oletko nähnyt elokuvan, jonka jälkeen iho on kanan lihalla, leffan tarina pyörii päässäsi ja haluat ystäviesi myös näkevän saman! Tämä on fiilis parhaimmillaan, katsottuasi inspiroivan leffan. Kylmiä väreitä ja porukalla talvileffojen fiilistelyä koimme myös GMC Picturesin ja Taivasallan leffailloissa Helsingissä ja Ylläksellä vuoden 2022 lopulla – tapahtumat keräsivät screenien äärelle yhteensä yli sata outdoor-harrastajaa.

Ulkoilma-aiheiset elokuvat ovat usein toiminnan täytteisiä, upeita maisemia ja taidonnäytteitä sisältäviä tarinoita seikkailuilta. Toisaalta leffat voivat olla kannanottoja elämäntyyliin, tasa-arvo- tai ilmastokysymyksiin. Filmin tekijät haluavat jakaa ja tallentaa kokemuksensa filmille, myös muiden ulkoilijoiden nähtäväksi ja herätellä katsojan tunteita ja ajatuksia aiheen parissa.

Leffailtojen, elokuvanäytösten ja maksullisten tallenteiden lisäksi internet on täynnä laadukkaita ja ilmaisia outdoor-aiheisia videoita ja lyhyt elokuvia. Suunnitellessamme omia outdoor-leffailtojamme löysimmekin useita upeita ja ilmaisia videoita – kiitos vinkeistä myös kaikille, jotka leffalistojanne meille myös jaoitte! Leffailtojemme teemoja olivat talvi sekä pohjoismaisten naisulkoilijoiden tarinat, joiden perusteella valitsimme lopulliset filmit ja puheenvuorot tapahtumiimme.

Moni hyvä pätkä jäi kuitenkin leffailloissa näkemättä! Siksi halusimme jakaa ja koota nämä suosikkifilmimme teidän kaikkien katseltavaksi – nappaa siis popparit kulhoon ja lähde outdoor-seikkailuille näiden videoiden parissa.

Alta löydät kolmetoista leffaa, jotka ovat katsottavissa ilmaiseksi netin kautta. Joukossa on kolme elokuvaa, jotka näytimme leffailloissamme, mutta myös muita videoita eri vuoden aikojen retkiltä ympäri maailmaa. Näitä videoita sitovat kuitenkin yhteen tarinat naisseikkailijoilta, lajeista, elämäntyylistä, iloista ja haasteista luonnon äärellä.

Etsimme jälleen 2023 vuoden leffailtoihin DIY-projekteja, joka voi olla omatekoinen lyhyt elokuva, video, inspiraatiopuheenvuoro tai mitä vain! Nappaa kamera siis tuleville retkillesi mukaan ja jaa tarina tulevissa tapahtumissa vuoden lopulla! Voit myös kirjoittaa hello(a)taivasalla ja kertoa meille ideastasi!

Sanna Vaara: A Story For Winter

Sanna Vaara on Pohjois-Suomessa asuva valo- ja videokuvaaja, jolle talvi on rakkain aika vuodesta. Video ’Talvelle – A Story for Winter’ on henkilökohtainen kunnian- ja rakkaudenosoitus talvelle. Videolla nähdään talven kaikki puolet kuvaajan omasta elämästä käsin. Kaamoksen yllättävä valo, paukkupakkasten ja lumikinosten kanssa eläminen, keskitalven pimeyteen rauhoittuminen ja eritysesti ulkona liikkuminen talven kaikissa olosuhteissa. Elokuva esitettiin leffailloissamme Helsingissä ja Ylläksellä 2022.

Sannan Youtube-kanava kannattaa muutenkin ottaa seurantaan ja ihailla kauniita kuvauksia ja tarinoita pohjoisen luonnosta.

Tracks - ruotsalaislaskijoiden filmi arktisesta luonnosta ja ilmastonmuutoksesta

Tracks elokuva oli toinen pidempi elokuva, jonka esitimme leffailloissamme vuoden 2022 lopulla. Filmi on ruotsalaisten Kajsa Määrän ja Viktor Björnstömin käsialaa, kuvaus intohimosta vapaalaskuun, rakkaudesta pohjolan luontoon, mutta myös huolesta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Elokuva on tehty yhteistyössä POW Swedenin kanssa.

Skadi - ruotsalainen vapaalaskuelokuva naapurimaan vuorilta

Skadi-elokuva on ruotsalaisten vapaalaskijoiden Kajsa Larssonin ja Malou Peterson laskuretkikertomus Ruotsin erämaasta. Maailman vuorilla laskevat ammattilaskijat ihastelevat ja antavat arvostuksensa Ruotsin vuorille, arktiselle luonnolle ja laskuolosuhteille.  Skadi-elokuva oli myös ohjelmassa leffailloissamme.

Arctic Post Road - Hennan ja Samin bikepacking-retkikertomus historialliselta reitiltä

Arctic Post Road seuraa Taivasalla-tiimin Henna Palosaaren ja espanjalaisen pyöräilijänaisen Sami Saurin bikepacking retkeä Suomen ja Norjan arktisilla poluilla vuoden 2022 kesällä. Arktinen postireitti, ”vanha postitie” kulkee ikiaikaisen postireitin jäänteitä Kööpenhaminasta, Norjan Altaan. Naiset kulkivat gravel-pyörillään osuuden Ylläkseltä Altaan. Lähde mukaan Hennan ja Samin matkaan, nauttimaan karun arktisista, mutta niin kauniista pohjoisen maisemista.

Lue myös Hennan ja Samin haastattelu arktisen pyöräretken tunnelmista >>

Laskuelokuva seuraa ammattilaskija Jacob Westeria ja hänen vaimoaan, valokuvaaja ja elokuvantekijä Sofia Westeria Norjan vuorilla. Vapaalaskun lisänä leffa tarkastelee parin pelkoja ja epäilyksiä, kun riskit ja kuolemanvaara ovat jatkuvasti läsnä elämäntyylissä. Jacobin skinnaillessa ja laskiessa riskialtiissa paikoissa, odottaa Sofia alempana seuraten kumppaninsa jokaista liikettään kameransa kautta. Videolla pari pohtiikin, miten löytää tasapaino upeiden laskulinjojen ja vapaalaskuun liittyvien riskien välillä?

A Land Shaped by Women - kokemuksia lumilautailusta ja tasa-arvosta

Islanti on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista! Tämä teema, koskemattomat vuoret ja surffirannat johdattavat Anne-Flore Marxerin ja Aline Bockin tutkimaan Islannin luontoa ja kulttuuria talven ajaksi. Elokuvan tekijät haastattelevat paikallisia tasa-arvokysymyksiä samalla kuvaten maagista Islannin luontoa.

Koko elokuva (51min) katsottavissa täältä.

The High Life - kertomus Sarahin ja perheen kausityöstä Chamonix´n alppimajassa

Millaista on elämä korkealla vuoristossa vanhassa vuoristomajassa? Sen kertovat elokuvassa Sarah Cartier perheineen, jotka työskentelevät kesäkaudet korkeuksissa vuorilla lähellä Ranskan Chamonix´ta. Elokuva kertoo sekä historiasta ja tästä päivästä vuorilla ja alppimajassa, kuin myös puitteista elää arkea vaatimattomissa olosuhteissa, upeiden kiipeilymahdollisuuksien, hiljaisuuden ja vuorten äärellä!

Chasing The Sublime - ystävyydestä ja itsensä ylittämisestä

Miksi asetamme itsemme epämukavuuden ja riskien alttiiksi seikkailun vuoksi? Lyhyt elokuva kuvaa englantilaisen The Outdoor Swimming Societyn alullepanijoita, ”swim twins” -kaksosia, Kate Rewea ja Kari Furrea ja heidän ekstreme harrastustaan Iso-Britannian kylmissä avovesissä.

Videon katsomista tarvitset Vimeon tunnukset.

Swell-kirjan kirjoittajan Liz Clarkin koskettava tarina elämästä purjevene kotinaan, vielä löytämättömiä surffiaaltoja etsien. Purjehdus- ja surffi, yksinäisyys ja yllätykset, avomeri ja maa luovat vastakohtia, mutta myös harmonisen ja kestävämmän yhteyden luonnon kanssa. Iso lukusuositus myös Lizin Swell-kirjalle, joka sukeltaa syvemmin naisen inspiroivaan elämäntapaan!

Learning To Drown - lumilautailijan tarina

Learning to Drown seuraa lumilautailijan Jess Kimuran elämää ja urheilu-uraa, hänen murtaessa lajin stereotypioita omalla päättäväisyydellä. Tarina kertoo Jessin kumppanin menettämisestä, itsetuhon, surun ja epätoivon kierteestä, josta tie ulospääsyyn löytyy lopulta kohtaamalla omat pelkonsa.

Videon katsomista varten tarvitset ilmaiset Vimeo-tunnukset.

Motherload - kahden laskijaäidin kokemuksia vanhemmuudesta

Koskettava ja elämänmakuinen elokuva seuraa ammattilaskijoita ja äitejä Izzy Lynchiä ja Tessa Treadwayta. Menetykset, elämää mullistavat tapahtumat, perhe ja rakkaus vuoriin ovat leffan teemoja, joiden parista naiset löytävät rauhaa, voimaa ja iloa elämiinsä haasteiden ja perhearjen keskellä.

Videota varten tulee luoda ilmaiset tunnukset Vimeoon.

Venturous Voices - intohimo, joka johti yrittäjyyteen

Venturous Voices kertoo neljän ulkoilualalla toimivat naisyrittäjän tarinan. Näillä yrittäjänaisilla on monia yhteisiä piirteitä: he ovat oma-aloitteisia ja luovia, he ovat ongelmanratkaisijoita ja rohkeita kokeilemaan uutta. Elokuva kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun intohimosta rakentaa työn.

Daughter Of The Sea - kertomus kalastajasta, tyttärestä ja rakkaudesta mereen

Kaunis lyhytelokuva kalastajan suhteesta tyttäreensä ja mereen. Video on kuvattu idyllisessä ranskalaisessa St Jean de Luzin surffikylässä.
Videota varten tulee luoda ilmaiset tunnukset Vimeoon.

 

Mikä outdoor-leffa on sykähdyttänyt sinua? Otamme ilolla kaikki leffavinkit vastaa!

Ota myös TÄMÄ kattava outdoor-leffalista talteen, joissa pääosissa naisseikkailijattaria.