Vieraskynässä Hanna HuhtonenBanner-kuva Riemkje Poortinga

Lainelautailu eli surffaus on maailmalla ja myös Suomessa suosittu harrastus, jopa elämäntapa. Surffin viehätys lienee sen erityisessä piirteestä olla yhtä meren kanssa – lukea merta, virtauksia, aaltoja, meloa aaltoon ja sen voiman myötä surffata laudalla sen murtuvaa reunaa pitkin.

Luonnon kanssa yhteydessä oleminen merkitsee myös sitä, että surffaajan tulee huomioida monia mereen liittyviä seikkoja. Yhdestä surffikerrasta jopa 70-90% on melomista, kun aallot ja niillä surffaaminen kestävät useimmiten vain muutamia sekunteja.

Surffaajan tulee siis olla kunnossa, tuntea omat rajat, seurata aaltoja ja virtauksia sekä ottaa huomioon mahdolliset muut tekijät kuten kivet ja muut vedessäolijat.

Aiemman suomisurffi-blogimme innoittamana halusimme sukeltaa surffin ytimeen: mitä muuta laji on kuin laudalla aalloilla ratsastamista? Tähän kysymykseen ja vieraskynään tarttui suomalainen Hanna, joka asuu ja surffaa Portugalissa, Atlantin rannikolla.

Aihe on tärkeä myös kaikille vesillä omin voimin liikkujille: uimareille, suppaajille ja melojille, meren voimaa ja omia taitoja tulee jatkuvasti arvioida ja kunnioittaa vesillä liikuttaessa. 

hanna-huhtonen-surf
Kuva: Roza Kadin

Surffari Hanna Huhtosen @hannahuhtonen mielestä surffauksen jopa tärkein osa on meren lukemisen taito ja sen kanssa yhteydessä oleminen. Surffipaikat ja varusteet kannattaa aina valita kelin ja omien taitojen mukaan. Lisäksi kannattaa aina kuunnella oman kehon tuntemuksia ja jättää vaativa surffi väliin, jos energiatasot ovat alhaiset.  

Seuraavaksi Hanna kertoo meille omat vinkkinsä meren lukemiseen ja turvalliseen surffiin!

Ennen surffia

surffaus-aallot-surffilauta
Kuva: Riemkje Poortinga
  • Huomioi tuulen nopeus ja suunta. Tuulen ja swellin (aallon koon) mukaan valitse surffattava aalto ja breikki osaamisesi mukaan.
  • Huomioi fyysinen ja mentaalinen hyvinvointisi juuri tällä hetkellä. Tunnetko itsesi vahvaksi, tai väsyneeksi? Haluatko haastetta vai pitää hauskaa? Valitse spotti tämän mukaan. Aina et ole energinen ja kuukauden kierto vaikuttaa naisilla myös tähän.
  • Ota mukaan kaveri, jos uskot, että surffilla ei ole muita kuin sinä. Ei ole turvallista surffata yksin.
  • Seuraa merta vähintään 10 minuuttia ennen surffia rannalta. Seuraa virtauksia, aaltojen kokoa, kiviä sekä aaltojen välistä periodia, joka saattaa tuoda jopa vartin välein isoja aaltoja.
  • Onko sinulla oikeanlaiset välineet? Onko leashisi (karkuremmisi) kunnossa ja onko se tarpeeksi paksu? Entä onko lautasi oikeanlainen aaltoihin? Pieniin ja keskikokoisiin aaltoihin sopii kaikki laudat, mutta isoissa aalloissa pitää olla jo vahvempi stringer ja lasitus. Tämä suojelee sinua, koska lautasi on tietynlainen henkivakuutus.
surffaus-aallot2
Kuva: Riemkje Poortinga
  • Tunnista surffin vaikutusalue, “impact zone”. Tässä kohtaa aallot murtuvat ja tuottavat valkoista vaahtoa. Pystytkö melomaan sen ohi tai pitääkö sinun mennä sen läpi? Jos melot sen läpi, ajoita se hyvin niin, että aloitat melonnan kun settiä ei ole näkyvillä.

Vedessä surffin aikana

surffaus-aallot2
Kuva: Riemkje Poortinga
  • Kun melot surffijonoon, “line-uppiin”, aloita surffin etiketin mukaan kauempaa ja etene sitä mukaa ”piikille” (paikalle, josta aaltoon melotaan), kun muut ottavat aaltoja. Seuraa keitä muita on kanssasi jonossa, ketkä ovat aggressiivisia tai keitä kannattaa varoa. Näin saat itsellesi etenkin kiireisillä paikoilla rauhallisemman kokemuksen.
  • Lue aaltoja, muita ihmisiä, periodia, tuulta sekä virtauksia jatkuvasti. Seuraa missä olet, missä muut ovat ja miten vesi liikkuu allasi ilman aaltoja. Ole yhtä meren kanssa.
surffaus-aallot
Kuva: Riemkje Poortinga

Surffin lopussa

  • Kun alat väsyä, pidä mielessä energiatasosi ja taitosi. Onko sinulla edessä vaativa melonta rannalle? Jaksatko enää ottaa aaltoa vai kannattaako jo lähteä pois? Tuleeko sinun selvitä vaativasta ranta-aallosta hietikolle? 
  • Surffin jälkeen huuhtele märkäpuku vedellä äläkä unohda huuhdella myös leashiasi, jotta se kestää kauemmin ja suojelee sinua isoissa aalloissa.

Kivaa ja turvallista surffia kaikille! Nähdään vedessä!

Hanna xx
@hannahuhtonen

Lisää surffitarinoita ja inspiraatiota