TEKSTI: Anna-Kaisa PohjolaKUVAT: Samu Karvonen

Powsurfing - puuterilumella surffaaminen vie mennessään

Taivasallan vieraskynään tarttuu tällä kertaa Anna-Kaisa Pohjola. Anna-Kaisa on intohimoinen lumilautailija, joka hurahti puuterisurffiin kunnolla viime talvena.

Anna-Kaisa kertoo mikä lajissa viehättää sekä jakaa vinkkinsä aloitteleville puuterisurffaajille.

Anna_taivasalla_lumisurffi_10

 

Lumisurffaus tai puuterisurffaus (engl. powsurfing) on lisännyt viime vuosina suosiotaan etenkin lumilautailijoiden keskuudessa. Lumella surffaaminen tarjoaa uudenlaisen ja hauskan laskukokemuksen sekä kokeneelle lautailijalle että ensimmäistä kertaa sivuttain menevälle aloittelijalle.

Lajia on helppo kokeilla melkein missä vain, sillä hommaan ei tarvita hiihtokeskusta tai jyrkkiä, pitkiä mäkiä.

Fiilikset saa jo pelkästä muutaman metrin etenemisestä tai yhdestä onnistuneesta käännöksestä. Lajin viime aikainen suosio ei ole ihme, sillä surffauksessa yhdistyvät mieltä ja kehoa hivelevät puuterilaskut sekä ulkona talvisessa luonnossa liikkuminen.

Siteetön laskukokemus

Lumisurffaaminen eroaa lumilautailusta siinä mielessä, että lumisurffilaudassa ei ole siteitä ja jalkoja voi liikuttaa vapaasti laudan päällä. Mäkiä surffataan samaan tyyliin kuin aaltoja tai skeittilaudalla katuja – ilman siteitä tai teräviä kantteja. Lumisurffilauta kelluu ja on ohjattavissa lumen päällä, kun vauhtia ja lunta on tarpeeksi. Tuloksena on uudenlainen laskufiilis sekä yhteys lautaan ja laskettavaan maastoon.

 

Lauta itsessään on yleensä puusta tai vanerista tehty hieman molemmista päistään taivutettu lankku, jonka muotokieli saa inspiraationsa lumi-, surffi- ja skeittilautojen maailmasta. Laudan päällä on pieniä tappeja tai vaahtomuovityynyt, jotka parantavat laudan pitävyyttä kengän alla. Lisäksi laudasta laskijaan lähtee jonkinlainen remmi, naru tai fleksi, jotta lauta ei pääse karkaamaan. Kengiksi sopivat korkeavartiset, nilkoista joustavat talvikengät, joissa ei ole liikaa korkoa pohjissa.

 

Olosuhteiden armoilla

Lajin harrastaminen onnistuu melkein missä vain, kunhan mäessä on tarpeeksi syvää ja pehmeää lunta ja sopivasti kaltevuutta. Mikä tahansa lähimäki, hiekkakuoppa tai vastaavaa toimii erittäin hyvin lyhyisiin laskuihin. Parasta surffaus on tunturien tai vaarojen harvametsäisillä rinteillä, missä laskut ovat pidempiä ja laskija saa tehtyä useamman käännöksen.


Aloittelevan surffarin kannattaa suunnata aluksi loivaan ja aukeaan paikkaan, jossa on helpompi harjoitella tasapainon pitämistä laudan päällä ja päästä rauhassa sisään laudan ominaisuuksiin. Lauta lähtee aluksi helposti alta, jos vauhtia tai lunta ei ole tarpeeksi.

 

Lumisurffaus on aalloilla surffauksen tavoin olosuhteiltaan melko vaativa laji. Lauta ei tottele kovassa lumessa tai ajetussa rinteessä, sillä siteettömän surffilaudan reunat eivät pure rinteeseen samoin kuin perinteisen lumilaudan kantit. Syvä ja kevyt puuterilumi puolestaan mahdollistaa kelluvan kääntymisen ja kurvailun.

Tämä muistuttaa monien mielestä läheisesti aalloilla surffaamisesta syntyvää tuntumaa ja fiilistä. Harmi vain, että etenkin Etelä-Suomessa runsaslumiset talvet ovat viime vuosina olleet kortilla ja puuterilunta on saanut etsiä Lapista asti.

 

Anna_taivasalla_lumisurffi_10

Vapaalaskuretki surffilla tunturiin

Lumisurffaus ja laskeminen itsessään on äärimmäisen hauskaa ja koukuttavaa tekemistä, mutta hienointa on usein itse talvisessa luonnossa liikkuminen ja surffauksen ympärille suunniteltu retkeily. Koskemattoman surffipuuterin perässä pitää nimittäin useimmiten lähteä takamaaston luonnontilaisille rinteille ja liikkua syvässä lumessa tarpoen pitkiäkin matkoja. Pitkä lähestyminen tai raskaat nousut eivät juurikaan haittaa, kun liikkuminen tapahtuu Lapin kauniissa tunturimaisemissa hyvin eväin ja samanhenkisen laskuseuran kera varustettuna.

 

Tuntureilla parhaille laskupaikoille liikutaan tavallisesti lumikenkäillen. Lumikenkäily on loistava tapa kohottaa kuntoa, tutustua laskumaastoon ja nauttia kauniista talvipäivästä rauhallisessa tahdissa edeten. Hiljaisessa metsässä haikatessa kiireen tunne kaikkoaa ja mieli rauhoittuu turhasta hälinästä. Ympärillä avautuvat lumen pyöristämät maisemat ja tykkypuiden pehmeäreunaiset hahmot. Pelkästään luonnossa oleminen ja eväiden syönti ulkona tekevät päivästä jokaisen haikkaamiseen käytetyn hikipisaran arvoisen.

 

Kun laskujen lähtöpaikka on saavutettu, itse laskeminen on nousun jälkeen kuin kirsikka kakun päällä. Ainut kuuluva ääni (onnen huudahdusten lisäksi) on puuterikiteiden heleä suhina laudan alla. Laskemisen yksinkertainen kauneus konkretisoituu tuohon hetkeen. Muutama kaatuminen pehmeään pakkaslumeen ei menoa yleensä haittaa. Onnistumiset ja itsensä ylittämisen tunteet voittavat pienet takaiskut. Kun lasku on tullut päätepisteeseensä, lauta kantoon, lumikengät jalkaan ja uudestaan-huudahdus korvasta korvaan ulottuvan leveän hymyn saattelemana.

Anna-Kaisan upeita puuterisurffeja ja muita reissuja voi seurata instagramissa @_anna_kaisa

Lue seuraavaksi Saanan haastattelu vapaalaskusta.

Tutustu lajiin:

Lapin hiihtokeskukset ja yksityiset palveluntarjoajat järjestävät opastettuja lumisurffiretkiä tunturialueilla.

Lue lisää lumisurffauksesta ja lautavalmistajista esim. tästä Spine Magin artikkelista.