Teksti Henna TörmänenKuvat Veera Malmivaara ja Henna TörmänenTeksti julkaisu 28.8.2022

Norja ei ole vain toptouringia, vaan upea maa kokea myös pyörän selästä! Taivasalla-tiimin Henna T ja Veera tekivät yhteisen kesälomareissun pyöräillen ja retkeillen Pohjois-Suomessa ja -Norjassa. Retkeä suunnitellessaan naiset totesivat, että vastaavanlaisista retkistä, reiteistä ja niille valmistumisesta oli vain vähän tietoa saatavilla. 

Siitä syntyi ajatus tästä reissukertomuksesta, jossa pääset kuvien ja tekstin muodossa mukaan matkalle, joka starttasi Kilpisjärveltä ja suuntasi kohti Lyngeniä.

Saanan topitus ja illaksi pyörän selkään

Naisten reissu starttasi Saanan huiputuksella. Veeralle Saanatunturi oli jo entuudestaan tuttu, mutta Hennalle kerta oli ensimmäinen! Saanatunturin läheisyydessä on useita reittivaihtoehtoja aina Saanan huiputuksesta luontopolun kiertämiseen.

Veera ja Henna valitsivat Saanan huiputuksen, joka kesti reippaasti kävellen – toki maisemista nauttien – vajaa parisen tuntia. 

Saanan reissun ja tankkailun jälkeen oli vuorossa pyörien pakkaaminen. Se olikin tuskallista hommaa, kun viikon kimpsut ja kampsut tuli sulloa pariin kymmeneen litraan. Ihan viime hetkiin asti jätettiin päätös sitä, otetaanko telttaa ollenkaan mukaan (teltta + makuualustat vievät PALJON tilaa) vai luotetaanko, että jokaiselle yölle löytyy katto pään päälle.

lyngen vaellus norja pyöräily

Naiset olivat varanneet majoituksen pariksi ensimmäiseksi yöksi ajomatkallaan Saanalle. Majoituksia löytyi hyvin lyhyelläkin aikajänteellä, joten he päättivät ottaa pienoisen riskin ja jättää teltan autoon. Olisi se ollut haastava ujuttaakkin mukaan, sillä molempien pyörälaukut pullistelivat jo peruskamoista: makuupussista, vaihtovaatteista, pyyhkeestä, hygieniatarvikkeista, pyörän huoltokamoista ja vaelluskengistä.

Parin tunnin (!) pyörän pakkauksen jälkeen naiset pääsivät vihdoin matkaan tavoitteenaan pyöräillä illaksi Kilpisjärveltä Skibotniin ja sieltä kohti Lyngeninvuonon eteläisintä kolkkaa, jonka varrella sijaitsi upea Lyngen Tourist AS Camping alue. Ilta oli henkeäsalpaavan kaunis ja pyöräilymatka alamäkivoittoista maisemareittiä koko 65 kilometrin matkan.

Miten upealta tuntuikaan tuntea iholla tuuli ja aurinko, aistia kaikki tuoksut ja jylhät maisemat ja pyöräillä nautiskellen!

Ihan paras päätös oli tehdä tämä reissu, naiset tuumailivat yhtään ääneen jo ensimmäisenä iltana.

Pyöräillen Steindalsbreenin jäätikölle

Toisena päivänä naiset pyöräilivät Lyngeninvuonon eteläisen pohjukan ympäri ja lähtivät kohti Lyngenseidetia, jonne on noin 50km pyörämatka. Puolivälissä reittiä siinsi ensimmäinen etappi: upea 12km vaellusreitti Steindalsbreenin jäätikölle. 

Päänvaivaa tuotti kysymys: uskaltaako retkipyöriä varusteineen jättää haikin ajaksi parkkipaikalle?

Naiset luottivat ihmisten hyvyyteen, veivät pyörät piiloon wc-rakennuksen taakse, lukitsivat pyörät toisiinsa ja nappasivat arvokkaimmat tavarat mukaan. 

Vaellus jäätikölle suulle oli kaunis kokemus: ylämäkivoittoinen menomatka kiemurteli kauniissa laaksoissa huipentuen kivikkoiselle jäätikönreunalle. Jäätikkö suli huimaa vauhtia, ja opastaulut kertoivat, että vain muutama vuosi sitten jäätikön reuna oli yltänyt paljon pidemmälle. Se tuntui hurjalta ja kurjalta!

Steindalsbreenin 12km reitti lounastaukoineen sujui 5 tunnissa ja pyörätkin olivat säilyneet täysin koskemattomina parkkipaikalla! Illaksi naiset pyöräilivät Lyngenseidetiin, jossa he yöpyivät seuraavat pari yötä retkeillen alueen luontokohteissa.

Kaksi huilipäivää satulasta sujui retkeillen

Henna ja Veera halusivat, että reissu olisi rentouttava ja palauttava kokemus, joten jo reissua suunnitellessaan he olivat päättäneet pyöräillä sen verran kuin tuntuu hyvältä. Parin pyöräilypäivän jälkeen naiset päättivät nauttia Lyngenin alueesta haikkaillen muutamissa retkikohteissa.

Norjassa retkeily tarkoittaa usein topitusta, eli vuoren  huipulle kiipeämistä.
Naiset huiputtivat parin päivän aikana Rornestindenin ja yhden alueen kauniista jäätikköjärvistä.

Vaikka Pohjois-Norjassa näkeekin myös kesällä paljon turisteja, on heinäkuu Lyngenissä vielä rauhallista verrattuna laskukauteen. Tämä tarkoittaa sitä, että majoituksia oli melko hyvin saatavilla mutta palveluita alueella on aika vähän. Esimerkiksi Lyngenissä palvelee kauppa, grilli ja apteekki, mutta kahviloita ja ravintoloita naiset eivät löytäneet reissullaan. Tosin Lyngenin alue on laaja, ja palvelut voivat vaihdella paljon riippuen siitä millä puolella vuonoa reissailee. Vinkki: Visit Lyngenfjord-sivuilta löytyy kattavasti tietoa alueen palveluista, majoituksista ja nähtävyyksistä. 

On myös hyvä muistaa, että Norjassa monet paikat, kuten ruokakaupat, ovat visusti kiinni pyhinä, myös sunnuntaina ja aukioloajat ovat useimmiten suppeammat. Kannattaa siis tsekata aina etukäteen kauppojen aukioloajat, jotta ei tule harmittavia yllätyksiä!

lyngen vaellus norja pyöräily

Viimeinen pyöräilypäivä vei takaisin Skibotniin

Parin huilipäivän jälkeen pyöräily tuntui taas nautinnolliselta! Viidentenä päivänä naiset pyöräilivät pisimmän päivämatkansa, 70 kilometriä. Tälle osuudelle mahtui myös reitin tunneliosuudet. Pitkissä tunneleissa ei voi ajaa pyörällä ja tästä kertoo kieltomerkki tunnelin edessä. Tällaiset tunnelit pääsee yleensä kiertämään vanhaa ajotietä pitkin. Naiset saivat paikallisilta tärkeän vinkin kiertotielle: niillä on aika ajoin maavyöryjä, joten ajaessa kannattaa olla valppaana!

Yhdelle kiertotielle osui jännittävä hetki, kun naiset kohtasivat tiellä haavoittuneen merikotkan. Se oli uljas – hieman jopa pelottavakin – ilmestys parin metrin siipivälillään. Haavoittunutta merikotkaa vartioi yläilmoissa toinen merikotka ja Henna ja Veera pohtivat, miten ohittaa iso haavoittunut lintu. Rauhassa ja päättäväisesti, he tuumivat. Lähestyessään haavoittunutta lintua, se painoi päänsä siipien suojaan pelosta ja naiset tajusivat linnun kokevan samoin kuin he. Se oli hieno ja koskettava kohtaaminen reissulla.

Viimeinen päivä johdatteli naiset takaisin Skibotniin, jossa he viettivät yön Camping-alueella. Skitbotnista on noin 50 kilometrin ylämäkivoittoinen reitti takaisin Kilpisjärvelle. Tämän matkan he kulkivat aamubussilla, joka lähti klo 9 Skibotnista. Reittiä liikennöi Eskelisen Lapin linjat, joka kulkee Tromssasta Rovaniemelle. Jos siis suunnittelet Pohjois-Norjan matkaa julkisilla, kannattaa tsekata tämä reittivaihtoehto!

lyngen vaellus norja pyöräily

Hennan ja Veeran "opit" Pohjois-Norjassa pyöräilystä:

  • Varaudu tunneleihin! Osassa ei saa pyöräillä, jolloin pyöräilijät voivat kiertää tunnelin vanhaa ajotietä. Tunneleista oli hankalaa saada tietoa, mutta paikallisilta kysymällä saa vinkkejä! 
  • Ota mukaan huomioliivi, punainen valo taakse ja kirkas valo eteen lyhyitä tunneleita ja haastavia kelejä varten. 
  • Vuorten läheisyydessä kelit voivat vaihdella nopeasti ja rajusti. Varaudu suojaavilla ja lämpimillä vaatteilla ja ole valmis muuttamaan reittisuunnitelmia jos keli huononee.
  • Kaupoissa on lyhyemmät aukioloajat kuin Suomessa ja ne eivät ole auki pyhinä.
  • Julkinen liikenne – etenkin pohjoisessa – on vähäistä mutta joitain linjoja kulkee. Eskelisen Lapin linjat ajaa Rovaniemeltä mm. Tromssaan ja Nordkappiin!

Retki pähkinänkuoressa
Kesto 6 päivää +  2 matkustuspäivää
Reitti Kilpisjärvi – Skibotn – Oteren – Steindalsbreen – Lyngenseidet – Olderdalen – Birtavarre – Skibotn – Kilpisjärvi
Pyöräilykilometrit per päivä 20-70km
Haikit kävellen Steindalsbreenin jäätikkö, Rornestindenin topitus, retki jäätikköjärvelle