Kuvat: Eerika ja Jonne Kunnari
Teksti: Henna Törmänen, Anniina Perätalo ja Eerika Kunnari
Onko sinulla haaveissa ensimmäinen hiihtovaellus tai yön yli talviretki? Olet kenties vaeltanut ja retkeillyt paljon kaikkina muina vuodenaikoina, mutta talvella vain päiväretkiä. Nappaa tästä Taivasalla-vinkit ensimmäiselle talvivaellukselle suksilla.
Talvi on luonnossa upeaa ja kaunista aikaa: lyhyet päivät värjäävät taivaanrannan upeaksi valoshowksi ja lumi saa karutkin maastot näyttämään pumpulinpehmeältä unelmalta. Ei siis ihme, että moni halajaa haastavissakin olosuhteissa pitkille retkille.
Luonnon pääsee kokemaan tutussa ympäristössä tyystin toisenlaisena kuin muina vuodenaikoina. Lisäksi jää ja lumi sekä mahdollistavat uudenlaisia retkiä mutta myös haastavat ulkoilijaa. Mitä kaikkea hiihtovaellusta suunnittelessa kannattaa huomioida?

Saimme vinkkejä talvivaelluksen suunnitteluun eräopas Anniina Perätalolta, joka on jo kokenut talviretkeilijä. Aloittavan hiihtovaeltajan kokemuksia meille jakoi viime talvena harrastuksen aloittanut, Taivasalla-yhteisömme jäsen Eerika Kunnari.
Molemmat naiset rohkaisevat lämpimästi kokeilemaan hiihtovaellusta. Talvella retkeily avaa uudenlaisen maailman ymmärtää ja kokea luontoa.
Retkeilytaidot avainasemassa
Ensimmäisenä on huolehdittava siitä, että omat retkeilytaidot ovat riittävät suunnitellulle vaellukselle.
Taitoa on se, että osaa suunnitella reitin, ja muuttaa sitä jos keli sen vaatii, valita varusteet olosuhteiden mukaan, käyttää niitä kylmässä sekä toimia tarvittaessa hätätilanteessa.
Suunnittele alkuun oman kokoisia haasteita – talvivaeltaminen voi olla fyysisesti raskasta. Jotta liikkuminen on turvallista, pitää osata suunnistaa lumisessa maisemassa ja pimeässä, antaa ensiapua sekä korjata varusterikkoja ja tehdä päätöksiä, jos asiat eivät suju suunnitellusti. Listaa ei kannata säikähtää, näitä asioita voi harjoitella lyhyemmillä retkillä sekä yksitellen! Jos on epävarma omista taidoistaan, kannattaa pohtia erilaisten kurssien käymistä tai ensimmäisen hiihtovaelluksen tekemistä kokeneemman oppaan tai kaverin kanssa. Kurssien hintoihin sisältyy usein myös talviretkeilyvarusteita, jolloin kaikkea ei tarvitse omistaa heti itse.
Talviretkeilykursseja ja -vaelluksia tarjoaa:
Kelo Outdoors
Suomen Latu
Ulkoilma Akatemia
Venlojen Vaellus
Ruokaa, lämpöä, turvaa, näitä hiihtovaeltaja kaipaa

Hiihtovaeltajan kannattaa suunnitella vaellusta muutaman laajemman teeman pohjalta:
- lämpimänä pysyminen
- energian saanti
- leirin pystytys
- turvallisuus
Talvivaelluksella pitää osata suojautua kylmältä. Täytyy siis osata pukeutua oikein ja pystyttää leiri. Olosuhteet voivat muuttua hetkessä, joten onkin tärkeää varautua kaikenlaisiin talvikeleihin. Leirin pystyttämistä on hyvä treenata etukäteen lähiluonnossa, jotta se on tuttua ja sujuvaa tositoimissa.
Lue vinkit talvella pukeutumiseen ja lämpimänä pysymiseen >>
Lisäksi tarvitsemme energiaa, eli ruokaa. Energiaa saattaa kulua tuplaten kotiolosuhteissa olemiseen, joten varaathan talvivaelluksille riittävän energiapitoista evästä! Ruoka paitsi täyttää energiavarastomme, myös auttaa pysymään lämpimänä. Kaikkihan tietää, miltä tyhjällä vatsalla nukkkumaan meneminen tuntuu ja erityisen kurjalta se tuntuu kylmässä ja pimeässä! Muista siis tankata ennen nukkumaan menoa, etenkin hiilareita.

Varusteisiin kannattaa tutustua etukäteen ja niitä on osattava käyttää kaikenlaisissa olosuhteissa. Varusteita valitessa pitää huomioida liikkuminen, usein käytössä on sukset sekä ahkio. Testaa myös ahkion pakkaamista ja vetämistä etukäteen, jotta sinulla on tuntumaa, miltä se tuntuu. Teltan tulee kestää kovaa tuulta sekä lunta ja makuualustan täytyy olla kylmyyttä eristävä ja makuupussin lämmittää myös talvipakkasella. Alkuun voi olla hyvä idea hiihtää ”tuvalta tuvalle” ja suunnitella reitti varaus- ja vuokratupien ympärille. Telttailu on kuitenkin hallittava hätätapauksien varalle ja sen tulee kulkea aina mukana pidemmillä vaelluksilla.
Ruoanlaittoon tarvitaan kylmässä toimiva keitin, usein talvivaelluksilla käytetään monipolttoaine- eli bensakeitintä. Keitin kannattaa testata useampaan kertaan päiväretkillä ja pohtia varakeittimen mukaan ottoa, jos pääkeitin menee rikki. Varusteita valitessa on hyvä pitää mielessä, että askareet hoidetaan hanskat kädessä – ahtaat pakkauspussit ja sorminäppäryyttä vaativat puhteet kanattaa jättää kotiin.
Hyödynnä eräopas Anniinan talviretken pakkauslista>>
Paras retki on turvallinen retki. Valmistautuminen on kaiken a ja o – treenaa helpommassa ympäristössä, jotta hallitset talviretkeilytaidot ja tunnet omat varusteet. Varaudu myös korjaamaan varusteita matkan varrella. Tutustu reittiin ja alueeseen etukäteen ja tee ensimmäinen retki täysin vieraaseen paikkaan sulan maan aikana.
Pohdi, ovatko omat retkitaidot ajan tasalla: onnistuuko suunnistus myös ilman digivälineitä, entä teltan pystytys? Osaatko antaa ensiapua ja korjata itse varusteesi? Mikäli koet epävarmuutta, kannattaa varautua ammentamaan lisätietoa ja -oppeja etukäteen.
Liiku ensimmäiset vaellukset mukavuusalueella

Ensimmäinen hiihtovaellus kannattaa suunnitella omalle mukavuusalueelle, jotta pieleen mennessä on vielä liikkumavaraa.
Pitkille ja tuntemattomille retkille ei kannata mennä testaamaan osaamisensa tai kuntonsa rajoja, ne kannattaa tehdä ennen vaellusta.
Hyvä ajankohta ensimmäiselle hiihtovaellukselle on kevättalvi, kun valoa on runsaammin ja kireimmät pakkaset usein väistyneet. Lähialueen pikkuretkillä, etenkin Etelä-Suomessa, voi aloittaa ympäri talven. Ensimmäiset retket kannattaa tehdä porukassa, se on aina turvallisin vaihtoehto. Reittisuunnitelmasta on hyvä kertoa kotiin jääville ystäville ja perheelle.
Jätä sopivasti tilaa päivämatkoihin, jotta kiire ja väsymys eivät vie iloa retkeilystä. Pidemmille vaelluksille on hyvä jättää 1-2 varapäivää, jos keli huononee tai vauhti ei olekaan suunniteltua.

Hiihtovaeltajan check-list
Näiden kolmen kohdan avulla voit tarkastaa oman valmiutesi hiihtovaelluksille:
- Retkeilytaidot ovat kaikista tärkeimmät! Tsekkaa onnistuuko nämä: leiriaskareista suoritutuminen kylmässä ja lämpimänä pysyminen, leirin pystytys, ulkona kokkaus ja tarvittavien huoltojen tekeminen. Lisäksi on osattava suunnistaa lumessa ja pimeässä ilman digiapua ja antaa tarvittaessa ensiapua.
- Ovathan varusteesi riittävät ja osaathan käyttää ja huoltaa niitä. Valitse varusteet ympäristön, reitin ja vaelluksen pituuden mukaan. Esimerkiksi yhden yön retkelle voi pakata eri tavalla kuin useamman yön vaellukselle.
- Suunnittele ensimmäinen vaellus omalle mukavuusalueelle – retkestä on tärkeää jäädä hyvä ja onnistunut fiilis!

Henna Törmänen
Instagram: @henna_the
Pohjois-Suomen kasvatti, josta uteliaisuus, arvostus ja rakkaus luontoon kumpuaa. Keski-Suomessa 15 vietetyn vuoden jälkeen Henna innostui pohjoismaisista outdoor-opinnoista, jotka kuljettavat naista uusiin seikkailuihin. Vuodenajat inspiroivat liikkumaan milloin lumella, metsissä tai vedessä.
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
11.01.2025
Yön yli talviretkellä – lue vinkkimme retken suunnitteluun
Huolellinen suunnittelu sekä oikeat varusteet ovat talviretkeilyn avaintekijöitä, jotta retkeily on turvallista ja mielekästä. Nappaa vinkit yön yli…
09.01.2025
Seikkailuita Norjan vuorilla ja lumivyöryn opetuksia: Sannan tarina
Moni meistä haaveilee elämästä vuorien ja merten välissä. Lue blogistamme, miten Sanna Kaivantola päätyi Etelä-Norjaan outdoor-elämän äärelle.……
08.01.2024
Vapaalaskija Saanan vinkit turvalliseen takamaastossa laskemiseen
Pääsimme kysymään kokeneelta vapaalaskija Saana Saltevolta hänen vinkkinsä, mitä offareilla laskijan tulee huomioida ja osata ennen takamaastoon…