TEKSTI: Annika MäkeläKUVAT: Elina MäkinenHAASTATTELUSSA: Elina Mäkinen

Moni ui avannossa mutta harva viettää siellä puolta tuntia, paitsi Elina Mäkinen. Elina on voittanut MM-hopeaa talviuinnissa ja on ensimmäinen suomalainen, joka on uinut 1,6 kilometriä avannossa. Halusimme tietää enemmän tästä upeasta naisesta ja jakaa hänen inspiroivan tarinansa avantouinnista.

Ei ole huonoa päivää mennä uimaan, koska päivä paranee uimisella.

taivasalla-talviuinti

Kauan olet harrastanut talviuintia?

Aloitin aktiivisen talviuinnin 2012. Ennen sitä olin käynyt satunnaisesti mökillä avannossa pienestä pitäen.

Miten aloitit talviuinnin?

Aloitin Joensuussa, Mäntyniemellä sijaitsevassa upeassa avantouintikeskuksessa ja liityin Joensuun Jääkarhujen -avantouintiseuran jäseneksi.

Miten talviuinnista tuli sinulle elämäntapa? Oliko se rakkautta ensi silmäyksellä?

Aloitimme ”etäharrastuksen” äidin ideasta. Muutin toiselle paikkakunnalle ja sovimme, että käymme aktiivisesti talviuimassa omissa kaupungeissamme ja osallistumme talviuinnin SM-kilpailuihin Vierumäellä ja Rovaniemellä järjestettäviin MM-kilpailuihin vuonna 2014.

Kävin aluksi paikallisen ystäväni Nessun kanssa uintitreenien vastapainona kylmähoidossa. Vähitellen avannosta ja saunasta tuli paikka rauhoittua ja unohtaa arjen kiireet sekä hälinä. Avantokeskukselle oli terapeuttista mennä ihailemaan Pyhäselälle laskevaa aurinkoa. 

Miksi talviuinti on tärkeä osa elämääsi?

Se on osa arjen rutiineja ja nopea tapa niin energiseen aamuherätykseen kuin ”nollaamaan” päivän kiireet. Urheilusuorituksen päätteeksi nopea pulahdus saa akut latautumaan ja toisinaan kun treeni jää välistä, pulahdus on saa aikaan hyvänolon tunteen treenin tilalla.

Kuinka usein talviuit ja mikä motivoi sinua uimaan?

Pyrin käymään lähes päivittäin, mutta tietysti toisinaan on ajanjaksoja, jolloin tulee taukoja ja useampi välipäivä. Minua motivoi avannon jälkeen tuleva endorfiinien ja voimakas olo. Jokainen päivä on myös erilainen: sää muuttuu, oma olotila vaihtelee ja uinnin keston voi määritellä itse. Silloin, kun ulkona on kaunista, talviuinti on myös osa luonnon ihailua ja ympäristössä tapahtuvien muutosten tarkkailua. Toisaalta rakastan ehkä vielä enemmän talviuintia kurjimpana päivänä, kun oma olo on väsynyt tai räntäsade kovimmillaan. Ei ole huonoa päivää mennä uimaan, koska päivä paranee uimisella.

Lue myös HS:n juttu: ”Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia”

taivasalla-talviuinti
taivasalla-talviuinti

Kylmään veteen meneminen tuntuu monelle epämukavalta. Onko sinun aina helppo mennä avantoon vai onko sinulla jokin rutiini, jolla saat kylmää veteen menemisen tuntumaan miellyttävämmältä? 

Kerron aika usein muille, että vesi on minulle joka kerta ihan yhtä kylmää. Tietysti aktiivinen kylmäaltistuminen on vaikuttanut siihen, ettei minulle tule yhtä voimakkaita reaktioita, kuten hengityksen salpaantuminen tai kylmäshokki, kuin jollekin tottumattomalle talviuimarille.  

Talviuinnin osalta olen aina hakenut mukavuusalueelta poistumista ja harjoitellut paljon sitä, että menen veteen myös ”huonoina päivinä” ja sitä, miten epämukavuuden tunteet vaihtelevat. Tietyllä tavalla siis epämukavuus on aina läsnä – mutta sen yli pääseminen tekee epämukavasta asiasta mukavaa. 

Kerron aika usein muille, että vesi on minulle joka kerta ihan yhtä kylmää.

Mikä on sinun talviuintirutiinisi?

Ainoa rutiinini taitaa olla se, että käyn avannossa. Muuten pyrin välttämään rutiineja tai tottumista tiettyihin asioihin. Käyn usein eri paikoissa ja täysin sattumanvaraisin aikoihin. Toisinaan puen lämpimästi, joskus kävelen pakkasessa ilman kenkiä avannolle. Uin niin lyhyitä kuin pitkiä aikoja, kastelen päätä ja sukellan. Saunassa käyn nykyään enää harvemmin, mutta sekin on toisinaan ihanan rentouttavaa. 

Mitkä ovat lempi talviuintipaikkojasi?

Lempipaikkani on lähin, eli mikä tahansa rantakivi tai laituri, josta pääsee uimaan kotimatkalla. Virallisista uintipaikoista tämän talven ehdoton helmi on Matinkylään avattu uusi Löylykontti. Muita minun vakituisia avantopaikkojani on kirkasvetinen Vetokannas Vantaalla ja Helsingin Allas Sea Poolin merivesiallas, jossa pääsee uimaan pidempää matkaa.

taivasalla-talviuinti

Elinan vinkit talviuintiin

  • Aloita aina kaverin kanssa!
  • Käy talviuimassa vain terveenä.
  • Pukeudu lämpimästi laiturille asti: kylpytakki, pipo ja kengät suojaavat tuulelta ja kylmettymiseltä ennen veteen menoa ja uinnin jälkeen.
  • Laskeudu rauhallisesti veteen ja muista hengittää, jotta kylmäshokki ei lamaannuta.
  • Ui vain sen verran, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja kasvata avannossa oloaikaasi vähitellen, kun totut kylmään veteen
  • Muista juoda vettä, sillä avanto saa aineenvaihdunnan kiertämään ja sykkeen nousemaan.

Elinan uintiseikkailuja voit seurata Instagramissa @elinamae

Lue myös blogimme: Talviuinti – kylmä pulahdus osaksi elämäntapaa