TEKSTI: Henna TörmänenKUVAT: TaivasallaJulkaistu 31.12.2020

Lue, miksi Taivasalla-tiimille ulkoilu ja luonto on merkittävä osa elämää.

Game changer, tuo sana jäi kutkuttamaan mieltä, kun innostuneena osallistuin vuosien tauon jälkeen yliopiston luennolle. Olin saanut vain muutamia kuukausia aiemmin tietää, että minut oli hyväksytty opiskelemaan norjalaiseen yliopistoon friluftsliv-maisteriohjelmaan.

Opettajamme kertoi omaa game changer -tarinaansa, joka muutti hänen ymmärrystään ja käsitystään luontoon. Hän kertoi, kuinka oli osallistunut pitkälle Ruotsin läpi kulkevalle hiihtovaellukselle ja tavannut matkallaan pohjoisen pienessä kylässä paikallisen vanhan miehen. Vanha, viisassilmäinen mies oli kertonut tarinaansa siitä, kuinka kylä eli luonnosta. Se muutti opettajani ymmärrystä ulkoilmaelämää kohtaan inspiroiden hänet tutkimusmatkalle luonnon ja ihmisen väliseen suhteeseen.

Ymmärsin pian, että minullakin on luontoon liittyviä game changereita, käänteentekeviä tapahtumia tai asioita, jotka muuttavat elämän tai toiminnan kulkua. Innoissani viesteilin muille Taivasalla-tytöille, että onko teille käynyt samoin? Oletteko aina olleet ulkoilmatyttöjä, vai oletteko löytäneet luontoon vasta myöhemmin? Tajusimme, että meillä oli hyvin samankaltaisia kokemuksia ja tarinoita.

Olemme kaikki päässeet lapsuudessamme kosketuksiin luonnon kanssa, mutta hukanneet sen yhteyden jossain vaiheessa elämää. Meillä  kaikilla oli muodostunut luontoyhteys, jota voi kuvailla rakkaudeksi ja välittämiseksi luontoa kohtaan.

Kokemuksia vaihtaessamme huomasimme, että monelle uupumus, suorittaminen ja aikuisiän burnoutit ja burnoffit, olivat käänteentekeviä game changereita, jotka johdattelivat takaisin luonnon äärelle. Myös onnettomuus tai puhdas kyllästyminen sisäilmaelämään ajoivat Taivasalla-tiimiläisiä radikaaleihin elämänmuutoksiin: asettumaan kesämökille, vaihtamaan alaa, myymään omaisuutensa ja muuttamaan lähemmäs luontoa.

Päätin pohtia lisää aihetta. Luennon aikanakin keskustelimme siitä, mitä enemmän yhteenkuuluvuutta ihminen tuntee luonnon kanssa, sitä vahvemmaksi suhde muodostuu – ympäristöön kiintyy ja siitä haluaa pitää myös huolta.

Luontoon kuulumisen kokemuksella on tutkittuja vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, joka kokemuksistamme välittyi. Luonto elvyttää ja rauhoittaa mieltä, kannustaa fyysiseen aktiivisuuteen, mahdollistaa sosiaalisia kohtaamisia, parantaa ilmanlaatua ja huolehtii monista tarpeellisista ekosysteemipalveluista, kuten vedestä, ravinnosta ja ilmaston säätelystä. (van den Bosch ym., 2018)

Lue Taivasalla-tiimin ulkoilmaelämään liittyvät game changerit ja tutustu meihin hieman pintaa syvemmältä.

taivasalla-henna-vaellus

Henna P: Luontokokemukset saivat ymmärtämään, mikä elämässä on tärkeää

Elämäni rytmittyi täysin yleisurheilun ja koulun ympärille aina maisteriopintoihini asti. Tavoittelin täydellisyyttä niin seitsenottelijana kuin opiskelijana. Havahduin elämäni suorituskeskeisyyteen ensimmäisen kerran vasta, kun lähdin vaihtoon Uuteen-Seelantiin opintojen lopussa. Pääsin viettämään suurimman osan ajastani luonnossa ja tekemään asioita, joita olin aina halunnut kokeilla. Surffauksen, joogan, vaelluksen ja vapaalaskun antamat vapauden kokemukset saivat minut ymmärtämään, mikä elämässä todella on merkityksellistä. Olin energisempi ja eloisampi kuin koskaan, enkä halunnut päästää tästä enää irti, joten kotiin palattuani irtisanouduin toimistotyöstäni, myin suurimman osan omaisuudestani ja muutin alpeille asumaan. 

Henna T: Kylmävesiuinti ja luontoretket elvyttivät onnettomuudesta

Olen kiitollinen vanhemmilleni kasvuympäristöstä, jossa sain mahdollisuuden ymmärtää luontoa ja kipinän ulkoilmaelämään. Lapsuuteni käytännössä kului erilaisten ulkoaktiviteettien parissa. Muuttaessani parikymppisenä omilleni, tuo yhteys miltei katosi ja tilalle tuli työ- ja opiskeluelämän kiireet ja harrastukset. Luonnossa oleilu ei tuntunut tukevan suorittavaa mielentilaani.

Ensimmäinen game changer tapahtui vuonna 2013 kokiessani  työuupumusta.Tuntui, että kaupungissa en voi hengittää vapaasti ja hakeuduin lähimetsien syleilyyn vain olemaan. Toinen game changer ajoittuu vuoteen 2017, kun toivuin wakeboarding-onnettomuudesta. Yhtäkkiä elämäni liike pysähtyi. Löysin arkeeni rutiinit ja  hyvinvoinnin lähteet kylmävesiuinnista ja päivittäisistä luontohetkistä. Kokemus myös alkoi muuttaa ymmärrystäni ihmisen ja luonnon suhteesta, jota tutkin myös tällä hetkellä opiskellessani norjalaisessa yliopistossa frilusftsliv-maisteriopintoja.

taivasalla-vaeltaminen-sonja

Sonja: Luonnosta ja ulkoilmasta löytyi yhteys hitaampaan elämään

Kasvoin Saimaan rannalla ja aina yliopistoelämään asti luonto ja ulkoilumahdollisuudet olivat lähes suoraan takapihallani. Muutettuani Helsinkiin elämän tempo ja sisältö muuttuivat. Työstä, kiireestä, kaupunkielämästä tuli arkea. Nuorena naisena nautin menosta ja vauhdista, mutta jokin sisälläni pyristeli vastaan. Suoritin arkea, stressasin, ja kiire alkoi näkyä niin mielessä, kropassa ja sielussa. 2016 tein irtioton, matkustin ja asuin ulkomailla, surffirantojen ja luonnon äärellä. Täällä löysin jälleen yhteyden hitaampaan elämään, luontoon ja ulkoilmaelämään, joka on tänä päivänä tärkeä osa minua. Nykyään opiskelen myös pohjoismaista friluftsliv-tiedettä USN:n yliopistolla Norjassa.

taivasalla-surffi-annika

Annika M: Vapaudentunne ajoi muuttamaan (Ahvenan)maalle

Lapsena harrastuksiin kuului meripartio ja ulkona seikkaileminen, mieluiten lumessa. Silloin lähdettiin ulos leikkimään säällä kuin säällä, ympäri vuoden. Jossain teini-iän paikkeilla ulkona leikkiminen alkoi vaihtumaan sisätiloissa harrastamiseen. Oli tanssia, judoa ja enemmän ruutuaikaa. Työikäisenä havahduin usein siihen, että aikaa ulkona tuli vietettyä väkisinkin vähemmän. Aamulla herätyskellon soidessa oli kiirehdittävä kouluun tai töihin. Työpaikalla istuttiin monta tuntia putkeen, jonka jälkeen taas istuttiin kulkuvälineeseen, joka vei kotiin tai harrastuksiin, usein nekin sisätiloissa. Joka päivä suunnittelin seuraavaa lomaa ja reissasin ympäri maailmaa Utahin lumisille vuorille, Marokkoon surffaamaan ja Himalajan vuorille patikoimaan, sitä vapauden tunnetta ei voittanut mikään.

Asuttuani pääkaupunkiseudulla joitain vuosia sisäilma elämä ja pelkkä seikkailuista haaveilu alkoi ahdistamaan ja hankin koiria – se ainakin pakottaisi päivittäin ulos. Se auttoi asiaa, mutta ei riittänyt. Kolme vuotta sitten päätin muuttaa maalle, lapsuuden kesämökille saareen. Täällä on aikaa seikkailla päivittäin luonnossa, vuoden ympäri, merellä ja maalla.

taivasalla-luonto-maria

Maria: Bore-outit ja burn-outit sysäsivät lähemmäs luontoa

Rakkauteni luontoon ja erityisesti mereen syttyi, kun alle vuoden vanhana upotin varpaani Australian rantahiekkaan. Australialaisista juuristani huolimatta kasvoin Hyvinkäällä, jossa pieninkin lätäkkö oli kilometrien päässä. Kesät vietimme onneksi Ruotsalaisen rannalla, mutta teini-iän koittaessa mökkielämä oli yhtä kuin kuolema. Veri ja meri vetivät Australiaan, mutta elämällä oli muita suunnitelmia. Kadotin vuosiksi itseni ja rakkaat harrastukseni.

Vasta aikuisiän tuomat haasteet – avoero, bore-outit ja burn-outit – sysäsivät pala palalta lähemmäs luontoa ja kadotettuja sekä uusia harrastuksia. Kuukausien surffi- ja joogareissut ystävien kanssa maailman ääriin ovat olleet parasta lääkettä mielelle ja keholle. Kerosiininkäryinen omatunto on kuitenkin pakottanut siirtämään katseen lähimetsiin ja rannoille. Ja mitä Suomella onkaan tarjottavana; telttailua, marjastusta ja sienestystä, SUPpailua järvillä, surffausta saaristossa, lumilautailua tuntureilla.

taivasalla-sanna-torronsuo

Sanna: Kaukokaipuu on vaihtunut retkiin pohjolan metsiin ja itämeren äärelle

Lapsuuteni asuin Pohjois-Suomessa ja vapaa-aikani vietin ystävieni kanssa lähimetsissä leikkien ja puumajoja rakennellen. Talvet laskin tunturissa revontulien alla ja kesät kuluivat perheen kanssa Turun saaristossa mökkeillen ja meressä pulikoiden. Parikymppisenä muutin Helsinkiin jolloin toimistoelämä, urakehitys ja pääkaupunki houkutteli erilaisella elämäntyylillä.

Ulkomaankomennuksen kautta muutin maailmalle jolloin rakkauteni mereen ja surffiin heräsi. Opin arvostamaan luontoa uudestaan kun sain vaeltaa itselleni uusissa maastoissa, viidakossa ja vuorilla, ja sukeltaa kristallin kirkkaissa vesissä. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen olen oppinut jälleen arvostamaan pohjoisen puhdasta ja kaunista luontoa. Enää minulla ei ole samanlaista kaukokaipuuta ja halua koko ajan nähdä ja kokea jotain uutta, vaan olen onnellinen kun pääsen suomalaiseen metsään keräämään sieniä ja marjoja sekä itämereen surffaamaan tai SUP-retkille koirani kanssa. Tunnen että metsässä ja meren äärellä voin hengittää vapaammin ja murheet sekä stressi sulavat pois.

taivasalla-talviretkeily-veera

Veera: Monet vaikeat mielensolmut ovat auenneet metsässä

Luonto on ollut läsnä monessa muodossa läpi elämäni. Lappilaiset synnyinjuureni ovat juurtuneet syvälle identiteettiini. Koin ensikosketuksen luontoon jo nuorena tyttönä, kun olemme olleet vanhempieni kanssa marjastamassa sekä sittemmin myös metsästämässä.  Suurimman osan elämästäni olen asunut asfalttiparatiisissa, mutta jokavuotiset matkat synnyinseudulle Lappiin ovat olleet tärkeä osa henkistä hyvinvointiani.

Suurimman herätyksen luonnon tärkeydestä koin teini-iän kynnyksellä, kun pakenin luontoon selvittämään mieleni järkkymistä. Haasteellinen lapsuus sekä nuoruus ajoivat minut yhä useammin luonnon helmaan rauhoittamaan herkän minäni. Milloin istuskelin kivellä, ajoin pyörällä metsäteillä tai kävelin poluilla. Monet vaikeat mielensolmut ovat auenneet metsän elvyttävän vaikutuksen alaisena. Teini-iästä aikuisuuteen, metsässä oleminen sekä luonnossa vietetty aika on auttanut kirkastamaan ajatukset sekä löytämään vastaukset elämän erilaisiin kysymyksiin.

taivasalla-vaellus-maria

Muutokset elämäntavassa ja -tyylissä, kaupungistuminen ja kiire ovat ajaneet meitä hakemaan rauhaa, yhteyttä, hyvinvointia ja kauneutta luonnosta.

Kun pääsemme ulos luonnon äärelle, tunnemme olomme kotoisaksi ja rauhalliseksi. Tästä kokemuksesta on syntynyt myös Taivasalla-yhteisömme, jonka kautta haluamme jakaa ulkoilmaelämään ja luontoon liittyviä tarinoita, oppeja, elämyksiä ja oivalluksia. Luonto on meille elintärkeä ja sillä on meille paljon opetettavaa.

Tervetuloa mukaan Taivasalla-seikkailuihin poluille, veteen ja lumelle. 

Lähteet:

M. van den Bosch & W. Bird (2018). (Ed.)  Oxford Textbook of Nature and Public Health: The role of nature in improving the health of a population, 132-138. Oxford, UK: Oxford University Press.