TEKSTI: Henna Palosaari ja Iina AhokasKUVAT: Henna Palosaari

Tekniikan harjoittelu on hauskaa ja tekee hiihdosta entistä nautinnollisempaa.

Etelä-Suomessa on vihdoin lunta! Osa kaivaa suksia esille innokkaana ja osa hieman vastahakoisemmin. Hiihto on tunnetusti se viha-rakkauslajien ykkönen. Mutta, kun huolehtii kaksi asiaa, välineet ja tekniikan, kuntoon tulee hiihdosta jopa hämmästyttävän nautinnollista. Kokosimme yhteen muutamia perusharjoitteita ja vinkkejä, joita harjoittelemalla tanssahtelet latua pitkin kohta hymyssä suin!

Lue myös ”Millainen hiihtäjä olet?” -blogipostauksemme eri hiihtolajeista.

Taivasalla_hiihtotekniikka_vapaatyyli_vinkit

Välineet kuntoon

Hiihto on välineurheilua. Mummon 40 vuotta vanhoilla suksilla, liian lyhyillä sauvoilla ja 3 numeroa liian isoilla monoilla hiihtäminen on kokemus sinänsä, mutta raikkaan ulkoilman lisäksi muu nautinto voi jäädä hyvinkin vähäiseksi. Et kuitenkaan tarvitse montaa sataa maksavia pro-tason välineitä, vaan perusvälineillä pääset jo hyvään vauhtiin, kunhan ne ovat sinulle oikein valittu!

Välineiden valinnassa suosittelen ammattilaisen puoleen kääntymistä. Asiantuntevia suksikauppoja löytyy ympäri maata, joten varmimmin itsellesi sopivat välineet löydät pyytämällä heiltä apua välineiden valinnassa. Pelkästään oikeat välineet ei tee vielä tee mestaria.

Taivasalla_hiihtotekniikka_vapaatyyli_vinkit

Tekniikan harjoittelu

.. sillä harjoitus tekee mestarin! Vaikka suomalaisina tykkäämme ajatella, että hiihtotaito tulee äidinmaidon mukana ei se valitettavasti tule. Jotta pääset harjoittelussa käyntiin, kokosimme Iina Ahokkaan kanssa teille parhaat vinkit vapaan hiihtotyylin harjoitteluun.

Ota kaveri mukaan, kokeilkaa, kaatukaa, naurakaa ja toistakaa!

Tyyli vapaa

Vapaata hiihtotapaa eli luisteluhiihtoa voi hiihtää kolmella eri tekniikalla: kuokalla, mogrenilla ja wassulla. Oikean tekniikan valinta oikeaan maastoon säästää energiaa.

Kuokka (eli perusluistelu)

Ylämäkien tekniikka. Kuokassa työnnetään vain toiselle puolelle. Ajoituksessa tärkeää laittaa toisen puolen suksi ja sauvat lumeen samaan aikaan. Muista myös laskea painopistettä alas eli koukistaa jalkoja, etenkin jyrkemmissä ylämäissä.

Mogren

Helppojen maastonkohtien tekniikka. Työnnetään vain toiselle puolelle, mutta ajoitus poikkeaa kuokasta. Sauvat osuvat lumeen ennen suksea, liu´ut ovat pidemmät ja liikkeet laajemmat. Painonsiirto tapahtuu hieman keinahtavasti ja parhaimmillaan se muistuttaakin tanssimista suksilla!

Wassberg eli wassu

Tasamaan tekniikka, jossa työnnettään molemmille puolille. Vaatii tasapainoa ja uskallusta, jotta työntö lähtee hallitusti yhden suksen liu´usta. Sauvat osuvat lumeen ennen suksea eli työntö aloitetaan “vanhalta liu´ulta”. 

Taivasalla_hiihtotekniikka_vapaatyyli_vinkit

Tekniikkavinkkejä vapaan tyylin harjoitteluun

Seuraavia harjoitteita kannattaa tehdä hiihtolenkkien ohessa, kokeilemalla rohkeasti eri harjoitteita ja eri tyylejä opit luottamaan suksiisi ja tasapainosi kehittyy. Hyvä tapa on esimerkiksi hiihtolenkin alussa tehdä muutaman minuutin ajan eri tekniikkaharjoituksia. Muistuttamalla oikeat liikeradat mieleesi, tekniikkasi kehittyy huomaamatta ja meno muuttuu rennommaksi! 

Taivasalla_hiihtotekniikka_vapaatyyli_vinkit

Sauvoitta luistelu

Sauvoitta luistelu auttaa tasapainon opettelussa ja jalkojen käytössä. Laita suksi aina koko pohjalla tasaisesti lumelle (=liuku) ja käännä se kantilleen vasta potkua varten.

Kolme mielikuvaa avuksi harjoitteluun:

Liikutat käsiäsi pikaluistelijan tavoin osoittaen niillä aina vastakkaisen suksen kärkeen.

Kuvittele kuljettavasti jalkapalloa sisäsyrjäpotkuilla suksien välissä eli keskityt astumaan suksen eteenpäin aina painopisteen alle.

Kuvittele tai piirrä keskelle luistelbaanaa viiva, jolle astut hiihtäessä kantapääsi. Auttaa tuomaan suksen painopisteen alle.

Ylämäet kuokalla

Jyrkässä on helpompi tehdä tiheästi lyhyitä kevyitä liikkeitä kuin väkisin vääntää pitkiä liukuja hitaasti, joten muista tihentää rytmiä ja lyhentää liukua maaston mukaan. 

Hyvä harjoite oikean rytmin löytämiseen on luistella ylämäkeen pieniä pätkiä ilman sauvoja. Ilman sauvoja jalat työskentelevät tehokkaasti ja löytävät oikean rytmin. Kun lisäät sauvat, koeta pitää jalkatyö yhtä hyvänä ja symmetrisenä.

Taivasalla_hiihtotekniikka_vapaatyyli_vinkit

Wassuttelua

Wassu vaatii rohkeutta ja luottoa sukseen, mutta kun siinä pääsee jyvälle on se myös uskomattoman hauskaa ja tehokasta! Hyvä tapa harjoitella tasapainoa ja yläkropan työtä on tehdä aluksi ladulla yhden suksen tasatyöntöä. Seiso siis yhdellä suksella ja koeta tehdä hallittuja työntöjä (esim. 5/puoli). Suksea on tärkeä liu’uttaa koko pohjalla, sillä mikäli suksi kääntyy kantilleen, siinä on mahdotonta seisoa.

Olemme koonneet @taivasalla.fi instagramiin videoita eri harjoitteista ja tyyleistä. Kannattaa käydä katsomassa myös ne, jotta tekniikan salat aukeavat. Kuvatkaa parhaita paloja hiihtotreeneistänne ja tägätkää @taivasalla.fi videoihinne niin voimme jakaa hiihdon iloanne koko yhteisölle. Mukavia hiihtohetkiä!

Erityiskiitos

Iina Ahokkaalle ja Jenna Leinoselle hiihtotuokiosta. Iina Ahokkaan hiihtotunteja voi varata Sisu Outdoorin kautta Ylläksellä. Suosittelen lämpimästi, sillä jo yhden tunnin aikana oppii valtavasti!