TEKSTI: Henna Palosaari ja Iina AhokasKUVAT: Henna Palosaari
Tekniikan harjoittelu on hauskaa ja tekee hiihdosta entistä nautinnollisempaa.
Etelä-Suomessa on vihdoin lunta! Osa kaivaa suksia esille innokkaana ja osa hieman vastahakoisemmin. Hiihto on tunnetusti se viha-rakkauslajien ykkönen. Mutta, kun huolehtii kaksi asiaa, välineet ja tekniikan, kuntoon tulee hiihdosta jopa hämmästyttävän nautinnollista. Kokosimme yhteen muutamia perusharjoitteita ja vinkkejä, joita harjoittelemalla tanssahtelet latua pitkin kohta hymyssä suin!
Lue myös ”Millainen hiihtäjä olet?” -blogipostauksemme eri hiihtolajeista.
Välineet kuntoon
Hiihto on välineurheilua. Mummon 40 vuotta vanhoilla suksilla, liian lyhyillä sauvoilla ja 3 numeroa liian isoilla monoilla hiihtäminen on kokemus sinänsä, mutta raikkaan ulkoilman lisäksi muu nautinto voi jäädä hyvinkin vähäiseksi. Et kuitenkaan tarvitse montaa sataa maksavia pro-tason välineitä, vaan perusvälineillä pääset jo hyvään vauhtiin, kunhan ne ovat sinulle oikein valittu!
Välineiden valinnassa suosittelen ammattilaisen puoleen kääntymistä. Asiantuntevia suksikauppoja löytyy ympäri maata, joten varmimmin itsellesi sopivat välineet löydät pyytämällä heiltä apua välineiden valinnassa. Pelkästään oikeat välineet ei tee vielä tee mestaria.
Tekniikan harjoittelu
.. sillä harjoitus tekee mestarin! Vaikka suomalaisina tykkäämme ajatella, että hiihtotaito tulee äidinmaidon mukana ei se valitettavasti tule. Jotta pääset harjoittelussa käyntiin, kokosimme Iina Ahokkaan kanssa teille parhaat vinkit vapaan hiihtotyylin harjoitteluun.
Ota kaveri mukaan, kokeilkaa, kaatukaa, naurakaa ja toistakaa!
Tyyli vapaa
Vapaata hiihtotapaa eli luisteluhiihtoa voi hiihtää kolmella eri tekniikalla: kuokalla, mogrenilla ja wassulla. Oikean tekniikan valinta oikeaan maastoon säästää energiaa.
Kuokka (eli perusluistelu)
Ylämäkien tekniikka. Kuokassa työnnetään vain toiselle puolelle. Ajoituksessa tärkeää laittaa toisen puolen suksi ja sauvat lumeen samaan aikaan. Muista myös laskea painopistettä alas eli koukistaa jalkoja, etenkin jyrkemmissä ylämäissä.
Mogren
Helppojen maastonkohtien tekniikka. Työnnetään vain toiselle puolelle, mutta ajoitus poikkeaa kuokasta. Sauvat osuvat lumeen ennen suksea, liu´ut ovat pidemmät ja liikkeet laajemmat. Painonsiirto tapahtuu hieman keinahtavasti ja parhaimmillaan se muistuttaakin tanssimista suksilla!
Wassberg eli wassu
Tasamaan tekniikka, jossa työnnettään molemmille puolille. Vaatii tasapainoa ja uskallusta, jotta työntö lähtee hallitusti yhden suksen liu´usta. Sauvat osuvat lumeen ennen suksea eli työntö aloitetaan “vanhalta liu´ulta”.
Tekniikkavinkkejä vapaan tyylin harjoitteluun
Seuraavia harjoitteita kannattaa tehdä hiihtolenkkien ohessa, kokeilemalla rohkeasti eri harjoitteita ja eri tyylejä opit luottamaan suksiisi ja tasapainosi kehittyy. Hyvä tapa on esimerkiksi hiihtolenkin alussa tehdä muutaman minuutin ajan eri tekniikkaharjoituksia. Muistuttamalla oikeat liikeradat mieleesi, tekniikkasi kehittyy huomaamatta ja meno muuttuu rennommaksi!
Sauvoitta luistelu
Sauvoitta luistelu auttaa tasapainon opettelussa ja jalkojen käytössä. Laita suksi aina koko pohjalla tasaisesti lumelle (=liuku) ja käännä se kantilleen vasta potkua varten.
Kolme mielikuvaa avuksi harjoitteluun:
Liikutat käsiäsi pikaluistelijan tavoin osoittaen niillä aina vastakkaisen suksen kärkeen.
Kuvittele kuljettavasti jalkapalloa sisäsyrjäpotkuilla suksien välissä eli keskityt astumaan suksen eteenpäin aina painopisteen alle.
Kuvittele tai piirrä keskelle luistelbaanaa viiva, jolle astut hiihtäessä kantapääsi. Auttaa tuomaan suksen painopisteen alle.
Ylämäet kuokalla
Jyrkässä on helpompi tehdä tiheästi lyhyitä kevyitä liikkeitä kuin väkisin vääntää pitkiä liukuja hitaasti, joten muista tihentää rytmiä ja lyhentää liukua maaston mukaan.
Hyvä harjoite oikean rytmin löytämiseen on luistella ylämäkeen pieniä pätkiä ilman sauvoja. Ilman sauvoja jalat työskentelevät tehokkaasti ja löytävät oikean rytmin. Kun lisäät sauvat, koeta pitää jalkatyö yhtä hyvänä ja symmetrisenä.
Wassuttelua
Wassu vaatii rohkeutta ja luottoa sukseen, mutta kun siinä pääsee jyvälle on se myös uskomattoman hauskaa ja tehokasta! Hyvä tapa harjoitella tasapainoa ja yläkropan työtä on tehdä aluksi ladulla yhden suksen tasatyöntöä. Seiso siis yhdellä suksella ja koeta tehdä hallittuja työntöjä (esim. 5/puoli). Suksea on tärkeä liu’uttaa koko pohjalla, sillä mikäli suksi kääntyy kantilleen, siinä on mahdotonta seisoa.
Olemme koonneet @taivasalla.fi instagramiin videoita eri harjoitteista ja tyyleistä. Kannattaa käydä katsomassa myös ne, jotta tekniikan salat aukeavat. Kuvatkaa parhaita paloja hiihtotreeneistänne ja tägätkää @taivasalla.fi videoihinne niin voimme jakaa hiihdon iloanne koko yhteisölle. Mukavia hiihtohetkiä!
Erityiskiitos
Iina Ahokkaalle ja Jenna Leinoselle hiihtotuokiosta. Iina Ahokkaan hiihtotunteja voi varata Sisu Outdoorin kautta Ylläksellä. Suosittelen lämpimästi, sillä jo yhden tunnin aikana oppii valtavasti!
Henna Palosaari
Instagram: @hennapalosaari
Usean vuoden matkalaukusta elämisen jälkeen tämä seikkailijanainen on remontoinut pakettiauton kodikseen. Ulkoilmaseikkailu, josta Henna ei innostuisi, on käytännössä mahdottomuus, koska nainen rakastaa uusien asioiden ja omien rajojen kokeilua.
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
09.02.2024
Seikkailuita Norjan vuorilla ja lumivyöryn opetuksia: Sannan tarina
Moni meistä haaveilee elämästä vuorien ja merten välissä. Lue blogistamme, miten Sanna Kaivantola päätyi Etelä-Norjaan outdoor-elämän äärelle.……
24.01.2024
Taivasallan vinkit ensimmäiselle hiihtovaellukselle
Ensimmäinen hiihtovaellus mielessä? Lue tästä Taivasalla-vinkkejä suunnitella ja toteuttaa ensimmäinen hiihtovaellus.
08.01.2024
Vapaalaskija Saanan vinkit turvalliseen takamaastossa laskemiseen
Pääsimme kysymään kokeneelta vapaalaskija Saana Saltevolta hänen vinkkinsä, mitä offareilla laskijan tulee huomioida ja osata ennen takamaastoon…