TEKSTI: Henna TKUVAT: banner-kuva: Elisa Nordman, muut: Taivasalla ja Riitu Ahonen

Pohjoismainen elämäntyyli kiinnostaa maailmalla

Muutamia vuosia sitten hyggeily oli kaikkien huulilla, nyt ulkoilmaelämä (friluftsliv) on suositumpaa kuin koskaan – voisipa jopa väittää sen olevan vuoden 2021 lifestyle-trendi! Pohdimme, mistä hyggeilyssä ja erityisesti ulkoilmaelämässä on  pohjimmiltaan kyse. Lue myös jutun lopusta veikkauksemme vuoden 2021 ulkoilutrendeistä. 

Hyggeily tarkoittaa jotain mukavaa, kotoisaa ja miellyttävää tekemistä, jonka voi tehdä kiireettömästi, rennosti ja nautiskellen. Se voidaan liittää kotoiluun, mutta myös vaikkapa meren rannalla kävelyyn tai piknikiin ystävien kanssa. Hyggeily on siis arjen pienten tärkeiden asioiden huomioimista ja arvostamista. Se tekee arkisista asioista piirun verran parempia ja kiinnostavampia, aivan kuten innostavat ulkoiluaktiviteetit ja luonnon kauneuden ihasteleminen voivat tehdä arjesta erityisesti talvisin miellyttävämpää.

Hygge ja friluftsliv ovat elämäntapoja, jotka liittyvät keskeisesti onnelliseen, terveelliseen elämäntapaan, vastuullisuuteen ja hetkessä elämiseen. 

Hyggen kotimaana pidetään Tanskaa, mutta sana alkujaan lähtöisin pohjolasta, erityisesti Norjasta, jossa se tarkoittaa suojaa tai turvapaikkaa. Myöhemmin, 1700-luvulla tanskalainen keskiluokka alkoi käyttää sanaa nykyisessä merkityksessään, joka tarkoittaa kotoisaa, kodikasta.  

Friluftsliv-sana esiintyi ensimmäistä kertaa norjalaisen Henrik Ibsenin runossa 1800-luvulla. Friluftsliv (engl. free-air-life) eli ulkoilmaelämä on tunnettu norjalaisena filosofiana, joka kuvaa ihmisen suhdetta luontoon.

taivasalla-naisten-outdoor

Ulkoilmaelämästä virtaa talveen

Monet  kokevat talven pimeyden ja kylmyyden voimia vievänä, uuvuttavanakin. Kehon energiapankki tyhjenee talven aikana samaa tahtia kun auringon valo vähenee. On paljon helpompaa lähteä ulos kun on valoisaa, lämmintä ja vehreää, ja ulkona olo talvisin voi vähentyä kuin huomaamatta.

Brittiläistutkimus selvitti, mikä aika luonnossa lisää terveyden ja hyvinvoinnin kokemuksia. Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan maaginen raja liikkuu 2 tunnin kohdalla viikoittain, mikä tarkoittaa noin 20 minuuttin luontoannosta päivittäin.

Kaksi tuntia viikossa saattaa kuulostaa vähäiseltä mutta talvella sen täyttyminen voi monella jäädä toteutumatta. Kun ulkoillaan vähemmän, liikutaan vähemmän eikä saada edes ripausta valon hoivasta.  Se väistämättä  väsyttää, uuvuttaa, jopa laskee mielialaa.  

Vähemmän aikaa luonnossa tarkoittaa myös vähemmän mahdollisuuksia vahvistaa luontoyhteyttämme.  Luontoyhteys on ihmisen ja muun elävän maailman välinen side, joka vahvistuu viettämällä aikaa luonnossa. Luontoyhteyttä voidaan kuvailla luonnon ja ihmisen väliseksi rakkaudeksi ja välittämiseksi. Luontoyhteyden on todettu paitsi lisäävän ihmisten onnellisuutta myös halukkuutta suojella ja tehdä hyvää luonnolle. 

Tsekkaa Annikan kirjoittamat vinkit kaamokseen Taivasalla-blogista

taivasalla-parhaat-ulkoilukohteet

Rakkaat talvemme

Joillekin talvi on vuoden parasta aikaa: koetaan, että on helpompaa ottaa iisisti, kotoilla ja tehdä asioita hitaammin. Kun luonto rauhoittuu, mekin saamme mahdollisuuden verkkaisuuteen. 

Toiset taas odottavat innostuneina kaikkia talven tarjoamia harrastuksia ja kokemuksia: puuterilunta lumilaudan alla, hiihtoladuilla viilettämistä tähtitaivas kattona tai kuumia kaakota nuotiopaikoilla. Kaikkia niitä elämyksiä, joita valoisan aikaan, lämmössä, ilman lunta ei voi kokea. 

Ymmärrys siitä, että iso osa maailman väestöstä ei koskaan koe talvea sellaisena kuin me saamme sen elää, on muuttanut omaa käsitystäni talvesta.

Olemme etuoikeutettuja voidessamme kokea neljä vuodenaikaa, ottaa kylmäkylpyjä ja laskea luonnon maisemissa ilman rakennettuja altaita tai mäkiä. Edes sää ei ole este, kun muistamme pukeutua lämpimästi.

”Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonoa pukeutumista”, kuuluu norjalainen sanonta. Lauseessa piilee viisautta: oikeilla varusteilla, suunnittelulla ja uteliaalla mielellä monenlaiset säät voivat houkutella ulkoilemaan. Jotkin ulkoilulajit jopa vaativat hieman rajumpaa säätä, kuten suomisurffi tuulta ja myrskyä, puuterilumi tuisketta ja hämäräseikkailut pimeää. 

taivasalla-parhaat-ulkoilukohteet

Näistä ulkoilutrendeistä on vuosi 2021 tehty

Teimme hieman taustatyötä ja juttelimme Suomen Ladun Hannan ja Kirsin kanssa kuluvan vuoden ulkoilutrendeistä. Pohdimme trendejä erityisesti yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden näkökulmista, joista myös Taivasalla-yhteisössä on kyse.

Tässä meidän suosikkimme:

1. Vastuullisuutta ja lähiseikkailuja

Vastuullisuuden teemat korostuvat yhä enemmän: retkiä suunnitellaan ja tehdään vastuullisesti luontoa kunnioittaen. Kierrätystä, ajattomia varusteita ja julkista liikennettä suositaan retkivalinnoissa. Kaukomaiden sijaan tänä vuonna ulkoillaan Suomessa ja pohjolassa. Lappi, saaristo ja kotoisat kansallispuistot ja luontoalueet houkuttelevat ihmisiä – ei pelkästään koronan tai vastuullisuuden – vaan myös uskomattoman upean luontomme vuoksi.

Vinkki: kokosimme meidän suosikkisivuja, -tilejä ja -appeja helpompaan ja vastuulliseen retkien suunnitteluun.

2. Nyt juhlitaan ja treffaillaan luonnossa

Kun sosiaalisia tapahtumia on haastavaa järjestä sisällä, voi ne viedä turvallisemmin ulos. Meidän ystäväpiirissä järjestettiin iltahämärässä nuotiosynttärit – mikä ihana idea! Kävelimme läheiselle nuotiopaikalle omat puut, ruoat ja juomat mukanamme ja otsalamput valonamme. Nuotion äärellä kului tunti jos toinenkin tarinoita ja elämää jakaessa. Se oli oikeastaan tosi hauska uusi tapa viettää synttäreitä, ja perinne voisi jatkua tulevinakin vuosina vaikka kokoontuminen sisätiloissa sallittaisiin.

Vinkki: Tsekkaa TED-talkista, millaisen muutoksen ranskalaisnaisen Tinder-profiili  koki hänen muuttaessaan Ranskasta Norjaan!

3. Vietetään yö ulkona

Yhteisöllisyyttä, vapautta ja yksinkertaisuutta – tällainen elämä kiinnostaa ja sitä paku- ja telttaelämä tarjoavat. Road-tripit, telttailu ja yöt taivasalla lisäävät suosiotaan entisestään. Innostutko useamman päivän tai viikon vaelluksista ja haasteista vai kokeiletko kenties ensimmäistä yön yli reissua?  Elokuussa vietetään jälleen Suomen Ladun  Nuku yö ulkona -tapahtumapäivää, jolloin kannustetaan ihmisiä  viettämään yö ulkona valitsemallaan tavalla. 

Villi ajatus: Miltä kuulostaisi Taivasalla-pakumiittinki kesällä jossainpäin Suomea? Tulisitko mukaan? 

4. Tärkeintä on eväät!

Ulkoilmapuuhissa parasta on tietenkin retkieväät! Monesti eväät on myös hyvä syy lähteä ulkoilemaan, sillä tunnetusti ulkoilmassa ruokahalu kasvaa ja notskilla kaikki vaan maistuu paremmalta. Helppojen ja nopeiden retkieväiden lisäksi tänä vuonna kulutamme enemmän aikaa ruokaa laittaen luonnossa. Illallisretket ja piknikit ystävien kesken ovat mitä maistuvampia tapoja viettää yhteisiä hetkiä. Millainen olisi sinun kolmen ruokalajin retki-illallinen tai notskibrunssi?

Vinkki: Löysimme hiljattain Erikan ja Lotan mahtavan retkiruoka-blogin, joka inspiroi kokkaamaan ulkona. Blogissa on paitsi mahtava reseptejä, myös vinkkejä reissueväiden kuivaamiseen, säilömiseen ja pakkaamiseen. Kannattaa kurkata!

5. Treenataan pihalla

Kuntosalien ollessa kiinni, ulkotreeneihin pääsee aina.  Moni Taivasalla-tiimiläisistäkin siirsi salitreeninsä ulos: kahvakuulilla, oman kehonpainolla, kuminauhoillaja käsipainoilla saakin jo paljon aikaan. Ulkotreenin voi yhdistää myös polkujuoksuun, hiihtolenkkiin tai sauvakävelyyn. 

Vinkki: Me järjestetään ilmainen ulkotreeni-live helmikuun lopussa. Pysythän kuulolla, pian päästään treenaamaan ulkona yhdessä!

taivasalla-parhaat-ulkoilukohteet

Luo omannäköinen ulkoilmaelämä

Ulkoilmaelämän ei tarvitse aina tarkoittaa villejä vaelluksia kaukaisissa paikoissa, vaan sitä voi löytää myös läheltä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ulkoilmaelämä voi olla ajanviettoa ulkona: piknik puistossa tai pulkkamäki takapihalla. Paitsi aktiviteetteja, ulkoilu tarjoaa myös mahdollisuuden irtaantua puhelimista, ruuduista ja muista ärsykkeistä. Se on myös korona-aikana turvallinen paikka ystävien tapaamiselle ja yhdessäololle. 

Ei ole yhtä oikeaa tai arvokasta ulkoilmaelämää, vaan kaikki tavat, jotka tuntuvat sopivan omaan arkeen ja lisäävän hyvinvointia ovat sopivia tapoja. Pohdi, miten voit luoda juuri sinun näköistä ulkoilmaelämää.

Rakennatko kenties terassille tai patiolle upean talvihuoneen viemällä sinne lämpimiä huopia, kynttilöitä ja mahdollisuuden viikonloppu lounaalle? Vai toisitko palan luontoa sisälle kasvi- ja yrttiharrastuksen muodossa tai pakkaatko päiväkahvin termariin, kävelet lähirantaan tai -metsään ja nautit muutamista raikkaista hengähdyksistä työn tai opiskelun lomassa?  

Ehkä hyggeilyn tai ulkoilmaelämän ei tarvitsekaan olla joko tai –  ne toimivat hienosti myös samassa paketissa. Ulkoilun päätteeksi mikä onkaan sen ihanampaa, kuin saunoa, kääriytyä vilttiin ja vain olla kotona.