TEKSTI: Sonja IkonenKUVAT: Marinella Himari, Sanna-Kaisa Rautio, Weekendbee.fi

Mikä on sinun unelma-ammatti? Tätä moni voi pohtia useampaankin kertaan elämän aikana. Työn merkityksellisyys, vaikutusmahdollisuudet, ja omien arvojen mukainen työ luovat pohjan unelmatyölle. Meille ulkoilmaihmisille tämä voi tarkoittaa työn liittämistä rakkaaseen harrastukseen tai haluun suojella ympäristöä. 

Pääsimme haastattelemaan kolmea suomalaista naista, jotka ovat luoneet oman näköisen uran luonnon ja ulkoilmaelämän parissa.

Weekendbee-verkkokaupan toinen perustaja Aissa Paronen, retkeilyyn erikoistunut toimittaja Marinella Himari ja Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa Rautio kertovat erilaisista tavoista päätyä töihin outdoor-alalle.

Kysyimme naisilta myös, mikä tekee heidän työpäivistään merkityksellisiä sekä vinkit, miten meistä jokainen voi löytää tiensä unelmatyön pariin vaikkapa outdoor-alalle.

Merkityksellisyys syntyy omia arvoja vastaavassa työssä

Outdoor-ala kiinnostaa, ei ainoastaan vapaa-ajanviettomuotona, vaan myös opintoina ja työpaikkana. Tästä kertovat esimerkiksi luonto- ja eräopaskoulutusten suosio, luonto- ja retkitilien määrä sosiaalisessa mediassa sekä ulkoiluvälinealan kasvu ja kehitys. 

Unelmatyön tärkeä osa on sen merkityksellisyys. Merkityksellisen työn kaava -kirjan kirjoittaneen Rosa Nenosen mukaan työn merkityksellisyys rakentuu mahdollisuudesta toteuttaa itseään sekä vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Nämä ominaisuudet vahvistuvat tiedostamalla ja käyttämällä omia vahvuuksia ja taitoja, toimimalla omien arvojen mukaisesti ja tuomalla hyvää jonkun muun elämään, kertoo Rosa hyvän elämän akatemiansa Pilots Helsingin -sivuilla.

Omissa unelmatöissään ovat yrittäjinä toimivat, omat työnsä outdoor-alalle luoneet, Aissa Paronen ja Marinella Himari sekä Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelijana toimiva Sanna-Kaisa, joka sovittaa työssään yhteen luonnonsuojelua ja luonnon virkistyskäyttöä kansallispuistoalueilla.

Aissa: Järkytys luonnon tilasta sai pohtimaan kulutustottumuksia - näin syntyi Weekendbee

vastuulliset-ulkoiluvaatteet
Weekendbeen Jukka ja Aissa haluavat inspiroida ihmisiä vastuullisiin kulutusvalintoihin.

Aissa Paronen on vastuullisia urheilu- ja ulkoiluvaatteita myyvän Weekendbee-verkkokaupan toinen perustaja. Aissa yhdessä puolisonsa Jukan kanssa ovat aina olleet innokkaita ulkoilmaihmisiä. Retkillään etenkin vuoristoissa ja meren pinnan alla he järkyttyivät, miten huonossa kunnossa monet luontokohteet olivat. Aissa ja Jukka alkoivat pohtimaan omia kulutustottumuksiaan ja miten niitä voisi parantaa. Ulkoilmaihmisinä urheiluvaatteiden vastuullisuus ja niiden kuluttaminen herättivät ajatuksia.

“Halusimme tehdä vastuullisten valintojen tekemisestä helpompaa ja inspiroivampaa ja niin syntyi Weekendbee”, kertoo Aissa.  

weekendbee-etatyo
Omannäköistä työtä - Weekendbeen tiimi toimii kotitoimistoilta käsin, paikkariippumattomasti.

Vastuullinen liiketoiminta oli Aissan ja Jukan tärkein visio Weekendbeeta kolme vuotta sitten perustettaessa. Vuosien varrella merkitykselliseksi on noussut myös mahdollisuus työllistää huipputyyppejä yritykseen ja luoda oman näköinen työpaikka. Weekendbeen tiimi vaikuttaakin paikkariippumattomasti kotitoimistoilta käsin.

Outdoor-alan monitoiminainen Marinella löysi oman polkunsa luonnosta

Marinella-himari-luonto-opas
Marinella kertoo uutuuskirjassaan, miten hän päätyi Pohjois-Norjaan ja pysähtymään elämän perusasioiden ääreen.

Marinella Himarin tuntee moni suositun Kaukokaipuu-blogin takaa. Monni (Marinella) työskentee oman yrityksen kautta sekä retkeilytoimittajana, luontokuvaajana, puhujana,  mentorina että uusimpana aluevaltauksena myös kirjailijana. 

“Kirjailijan ura oli luonnollinen jatkumo julkaistuani vuosien ajan erä- ja vaellustarinoita niin omaan KAUKOKAIPUU-blogiin kuin retkeilylehtien sivuille”, kertoo Marinella.

Itsekustannettu esikoisteos Erältä, eräistä näki päivänvalon vuonna 2020. Tällä hetkellä Marinellan tekstien ystävät odottavat jo innoissaan syyskuussa 2021 julkaistavaa toista kirjaa Vaella, kalasta, rakasta – Omaa polkua etsimässä. Teos on omaelämäkerrallinen tarina siitä, miten kymmenen vuoden maailmalla matkailu ajoi Marinellan burn outin partaalle ja miten hän päätyi muuttamaan Pohjois-Norjaan ja pysähtymään elämän perusasioiden ääreen. Kirjan voi löytää jo ennakkomyynnistä monnihimari.fi

Marinella kokee yrittäjyyden parhaiksi puoliksi vapauden niin työaikojen kuin projektien suhteen. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden valinta on tärkeässä roolissa. “Haluan olla mukana edistämässä luonnon ja yhteiskunnan hyvinvointia”, painottaa Marinella. 

Sanna-Kaisa: Luonnonsuojelu on sydämeni asia, johon pääsen työssäni vaikuttamaan

sanna-kaisa-rautio-metsahallitus
Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa tekee töitä kansallispuistojemme eteen.

Sanna-Kaisa Rautio, Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelijana, pääsee työssään tekemään töitä luonnonsuojelun parissa. Tälle polulle Sanna-Kaisa on päätynyt useiden urapolkujen ja luonnontieteiden opintojen kautta. 

Teen työkseni hyvää ja olen täysin hyvän puolella. Luonnonsuojelu on sydämeni asia ja hyvinvointia luonnosta -teema on minulle tärkeä ja on ihana saada tehdä töitä näiden asioiden puolesta.

Metsähallitus hallinnoi Suomen kansallispuistoja ja valtaosaa luonnonsuojelualueista, jota kautta Sanna-Kaisan työhön kuuluu muun muassa Saimaan-Repoveden alueen luontomatkailun kestävyyden kehittäminen. Korona-aikana ihmisten liikkuessa paljon luonnossa, luonnonsuojelualueiden kestävyys onkin isolla koetuksella ja vastuullinen luontomatkailu ajankohtainen aihe, joka työllistää erityisesti tällä hetkellä Sanna-Kaisaa.

Omien arvojen mukaista työtä luontomme puolesta

weekendbee-meri-roskat
Aissa näki omin silmin sukellusharrastuksen parissa, miten meret täyttyvät roskan määrästä.

Vahvuuksien ja taitojen toteuttamisen lisäksi unelmatyö rakentuu mahdollisuudesta muuttaa ja vaikuttaa maailmaa, kirjoittaa työn merkityksellisyyttä tutkinut Rosa Nenonen. Koko maailmaa ei tarvitse tietenkään lähteä muuttamaan, mutta jo omien arvojen mukaiset teot, jotka tuovat hyvää jonkun muun elämään tai edistävät itselle tärkeää asiaa luovat tyytyväisyyttä. 

Aissaa, Marinellaa ja Sanna-Kaisaa kaikkia yhdistää rakkaus luontoon, ulkoilmaelämään ja niiden parissa vastuullisesti työskentelyyn. 

Aissa kertoo: “markkinoinnin ammattilaisena joutuu päivittäin miettimään työssään, miten saisi edistettyä oman yrityksensä tuotteiden tai palveluiden myyntiä ja siksi minulle oli selvää, että haluan käyttää osaamistani nimenomaan vastuullisten valintojen edistämiseksi”. Vastuullisempien vaatevalintojen lisäksi Weekendbee haluaa inspiroida asiakkaita ja seuraajia kokonaisvaltaisesti kestävään elämäntyyliin. 

Sanna-Kaisa, Metsähallituksen erikoissuunnittelijana, sovittaa kansallispuistoalueiden suojelun yhteen kestävän luonnonvirkistyskäytön kanssa. Luonnonsuojelualueet paitsi suojelevat luontoa, lajeja ja luontotyyppejä, myös mahdollistavat luonnosta nauttimisen ja hyvinvointivaikutukset kävijoille, joihin molempiin vaikuttaminen on Sanna-Kaisalle tärkeää. 

Marinella, työssään retkeilytoimittajana ja kirjailijana, haluaa kannustaa ihmisiä kohti parempia ja kestävämpiä valintoja niin työelämässä kuin arjessa. Varsinaisten työprojektien lisäksi Marinella on mukana myös vapaaehtoishankkeissa luonnonsuojelun ja nuorten mentoroinnin parissa. “Nuorissa on tulevaisuus, minkä vuoksi minusta on ihanaa päästä mentoroimaan kasvuiässä olevia nuoria, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja koko maapallon hyvinvoinnista”, kertoo Marinella. 

Töihin ja/tai vaikuttamaan ulkoilu- ja luontoasioiden äärelle

taivasalla-retkeily-suomessa

Työmahdollisuuksia outdoor-alalla on monia. Oma intohimo, kiinnostuneisuus, harrastukset tai ammatillinen osaaminen voivat kaikki toimia polkuina kohti alan tehtäviä.

Vaikka unelmatyöpaikkaa toivomaltasi alalta ei heti löytyisi, voi opiskelemalla, osallistumalla vapaaehtoistoimintaa tai vaikka kirjoittamalla omaa blogia löytää tapoja vaikuttaa ja päästä tekemään asioita itselle tärkeän asian parissa.

Taivasalla-tiimistä kolme opiskelee tällä hetkellä outdoor-alaa. Joukostamme löytyy myös vaellusopasyrittäjä, polkujuoksukouluttaja sekä taitavia valokuvaajia. Kaikkien intohimona on myös kirjoittaminen ja sisällöntuotanto ulkoilmaelämään liittyvistä aiheista, jonka tulos Taivasalla-yhteisömme myös on. 

Haastatelluista naisista Marinella Himaria on ohjannut aina kirjoittamisen palo, Aissaa vastuullinen vaikuttaminen markkinoinnin ammattilaisena, Sanna-Kaisaa luonnonsuojelutyö. Polkuja alalle on niin monia kuin on tekijöitä. Koulutustaustana voi toimia kaupallinen tutkinto, luonnontieteet tai vahva oma kiinnostus ja halu oppia lisää.

Marinella kiteyttääkin hyvin: “työ tekijäänsä neuvoo, sanotaan, mutta kyllä tämän kaiken on mahdollistanut halu oppia uutta ja rakkaus luontoa kohtaan”. Loppuun, hän kehoittaakin kirjaamaan unelmat ylös ja ottamaan ne elämän suunnaksi. 

LINKKIVINKIT: Opiskele, osallistu ja luo oman näköinen ura outdoor-alalle

Opiskele alaa: luonto- ja ympäristöalan koulutukset, Nordic Master in Friluftliv -kansainvälinen maisteritutkinto, jossa Taivasalla-tiimin Sonja ja Henna parhaillaan opiskelevat

Liity vapaaehtoistoimintaan: Suomen Latu, Metsähallitus, Suomen Luonnosuojeluliitto, Suomen Partiolaiset

Opiskele taitoja itsenäisesti: Luovan kirjoittamisen kurssi, Luontovalokuvauskurssit, Merkityksellisen työn kaava -verkkokurssi, opi lisää luonnosta Metsähallituksen sivuilta

Outdoor-alan töitä: Monet yritykset ilmoittavat vapaista paikoista sosiaalisessa mediassa – ota kiinnostavat tahot seurantaan, kirjoita rohkeasti avoin hakemus kiinnostavalle yritykselle tai tarjoa osaamistasi järjestöille tai hankkeille. Katso myös esimerkiksi Metsähallituksen avoimet työpaikat

Lähteet:

Rosa Nenonen: Merkityksellisen työn kaava www.rosanenonen.com

Pilots Helsinki www.pilotshelsinki.com