TEKSTI: Veera MalmivaaraKUVAT: Veera Malmivaara

Talvipyöräily tarjoaa arvokasta hyöty- ja arkiliikuntaa niin raikkaassa ulkoilmassa kuin elämyksiä metsäpoluilla

Suomen talvikausi on pitkä, joten pyörän valjastaminen käyttöön kannattaa. Mikäs sen parempaa kuin taittaa välimatkoja pyörällä, samalla saa annoksen liikuntaa ja raitista ilmaa. Oma lukunsa on tietysti talvipyöräilyharrastus, jossa vaaditaan jo pyörältä tiettyjä ominaisuuksia. 

Vaikka talven olosuhteet tuovat omat haasteensa, reippaalla asenteella ja oikeanlaisilla varusteilla tekemisestä saa turvallista sekä mieltä virkistävää.

Pyöräilyn suosio on ollut nousukiidossa jo jonkin aikaa, lähiaikoina erityisesti korona on saanut monet miettimään vaihtoehtoisia tapoja liikkua erityisesti kaupunkiympäristössä. Traficomin teettämän kyselyn mukaan seitsemäntoista prosenttia kertoi suosivansa ympärivuotista pyöräilyä, kun vastaava määrä oli vuonna 2018 yksitoista prosenttia. Tämä antaa viitteitä talvipyöräilyn kasvavasta suosiosta. Pyöräilyliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen kertoi Kotilieden tekemässä haastattelussa talvipyöräilyn yleistymisen johtuvan siitä, että kaupungit ovat parantaneet pyöräteiden laatua ja niiden kunnossapitoa.

taivasalla_talvipyoraily

Myös maastopyöräilyn suosio talvisena ulkoilu lajina on nostanut päätään. Suomesta löytyy kasvavassa määrin maastopyöräilyreittejä, jotka tarjoavat elämyksiä ajajalle myös talvisin. Esimerkiksi monet hiihtokeskuskeskittymät tarjoavat huollettuja talvipyöräreittejä kilometritolkulla. Toisin kuin voisi kuvitella, talvipyöräily ei ole suosituinta etelässä vaan pohjoisessa, missä on talvisin kylmää ja kuivaa. 

Paras keli luontoseikkailu-henkiseen talvipyöräilyyn on aurinkoinen pikkupakkanen. Pakkasella reitit ovat kovia ja yleensä helpompia ajaa.

Pitkälle edennyt kevät ja aurinko voivat pehmentää reittiä liikaa, jolloin eteneminen hidastuu ja jättää jälkeensä syvät urat. Jos reitti on kovin pehmeä, kannattaa antaa sen kovettua ja palata uudemman kerran paremmalla kelillä. 

Jos maastopyöräily kiinnostaa enemmän, ulkoilmajärjestö Suomen Latu toimii aktiivisena lajin kehittäjänä Suomessa. He järjestävät muun muassa lajikursseja ja jakavat hyödyllistä tietoa maastopyöräilystä. Lue lisää ja tutustu esimerkiksi eri maastopyöräreittipalveluihin. Talvisia pyöräilyreittejä etsiessäsi, kannattaa käydä kurkkaamassa Outdooractiven -nettisivut. Sivuilta pystyy etsimään erilaisia reittejä reittihaku -osiosta. 

Olipa ajatuksesi taittaa välimatkat pyörällä tai hakea elämyksiä poluilta, näillä vinkeillä pääset turvallisesti alkuun

taivasalla_talvipyoraily

1. Tarpeisiin sopiva menopeli

Kaupunkiajoon sopii lähes mikä vaan menopeli citypyörästä craveliin, mutta kapearenkaiset maantiepyörät kannattaa jättää talven ajaksi lämpimään kellariin. Jos haluat metsäpoluille tai retkeilyreiteille, ammattilaiset suosittelevat vähintään 4″ leveitä renkaita. Fatbike on talviselle metsäpoluille turvallinen vaihtoehto. Niiden vuokraus on yleistynyt kysynnän kasvaessa, joten kannattaa hyödyntää paikalliset vuokraus palveluntarjoajat. 

2. Näe ja tule nähdyksi

Uuden lakimuutoksen myötä pyöräilijöille tuli pakolliseksi varusteeksi ajovalot niin eteen kuin taakse. Valkoinen etuvalo ja punainen takavalo tulee olla aina päällä hämärän ja pimeän aikaan liikkuessa. Etu- ja takavalojen lisäksi voi hyödyntää erilaisia vilkkuvia valoja. Yksi hyvä vinkki on myös käyttää otsalamppua kypärän päällä – tämä varmistaa sen, että näet hyvin päätä kääntäessä. Vaikka useat tiet ovat valaistu, tärkeintä on se, että muut näkevät sinut. Pyörässä tulee olla myös etu-, taka- sekä sivuheijastimet. Hyvä tapa on esimerkiksi käyttää heijastimia niin vanteiden pinnoissa kuin housujen lahkeissakin. Heijastinliivi on myös oiva lisä, joka varmistaa, että sinut nähdään. Lue lisää pyöräilijän pakollisista varusteista linkin takaa löytyvästä PDF -tiedostosta.

taivasalla_talvipyoraily

3. Turvallisuus edellä

Talvella ajaessa ennakointi on fiksua, erityisesti kaupunkiajossa. Kun alkaa olla hämärää ja liukasta, valot sekä nopeuden rajoittaminen lisäävät turvallisuutta. Mahdolliset äkkijarrutukset sekä mutkat liukkailla keleillä altistavat herkästi kaatumiselle. Nastarenkaat, maltti, hyvät valot sekä heijastimet auttavat ja turvaavat pyöräilijää talviliikenteessä. Muista, että kypärä on halpa henkivakuutus.

taivasalla_talvipyoraily

4. Pukeudu sään mukaan

Talvipyöräily on mukavaa, kun pukeutuu sään mukaan. Kuten ulkoillessa muutenkin, kerrospukeutuminen toimii parhaiten – lämmintä alle ja tuulenpitävää päälle. Tärkeimmät varusteet löytyvät useimmiten jokaisen vaatekaapista. Säänkestävä ulkoilutakki ja housut sekä kengät, päähine ja lämpimät käsineet – näillä pääsee hyvin alkuun. Lyhyelle työmatkalle harvemmin tarvitsee mitään erityisvarusteita, toki sadekelit ovat poikkeus.

Vaatteiden valinnassa on hyvä huomioida viiman tuoma ekstrakylmyys lisänä vallitseviin olosuhteisiin. Kylmällä säällä kasvot, kädet ja varpaat paleltuvat viimassa helposti.

Pipon olisi hyvä olla päänmyötäinen ja tarvittaessa tuulenpitävä, jotta se mahtuu hyvin kypärän alle ja suojaa tuulelta. Oikein kovilla pakkasilla kommandopipo on oiva vaihtoehto, jolloin myös kasvot ovat suojassa. Kenkien valinnassa perus talvikengät toimivat hyvin. Kengänpohjien tulisi kuitenkin olla tarpeeksi jäykät, jotta voima välittyy polkimiin oikein. Esimerkiksi varrelliset retkeilykengät, jotka ovat vedenpitävät ovat loistava vaihtoehto, ellei ei halua satsata lukkopolkimiin ja niihin suunniteltuihin talvipyöräilykenkiin.

Ohjaustangosta kiinni pitävät kädet altistuvat kylmälle, joten hanskojen valinnassa on hyvä valita tuulenpitävät vaihtoehdot. Turvallisuuden varmistamiseksi huomioi, ettei hanskat ole liian liukkaat, jotta ohjaustangon ote on pitävä. Monet pyöräilyyn tarkoitetut hanskat ovat Softshell -materiaalia, joissa on pidempi ranneosa ja kämmenpuolella hyvä pito.

LUE MYÖS lisää talvipyöräilyvarusteista Bikesterin kattavasta artikkelista. 

taivasalla_talvipyoraily

5. Huomioi vielä nämä seikat

Pyörä tulisi huoltaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja kesän jälkeen. Mikäli käytät pyörää ympäri vuoden, huolla pyörääsi säännöllisin väliajoin myös talvella. Säilytä pyörää sisätiloissa säältä suojassa, näin minimoidaan voimansiirron jähmettyminen ja kosteuden kerääntyminen pyörän osiin. Pyörän pesu, kuivaaminen ja ketjujen rasvaaminen kannattaa hoitaa viikoittain. Pesun yhteydessä hyvä tarkistaa, ettei renkaiden pintaan ole tarttunut terävää hiekoitussepeliä, joka voi puhkaista sisäkumin. Mikäli huoltotoimenpiteet askarruttavat, käänny paikallisen pyörähuollon puoleen.

Talvella pyöräileminen on hauskaa ja tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Lähde rohkeasti kokeilemaan.

Pyöräreittiä ja matka-aikaa suunniteltaessa on sääolosuhteet hyvä ottaa huomioon. Jos yöllä on tullut lunta, saattaa polkemiseen kulua normaalia enemmän aikaa.