TEKSTI: Annika Mäkelä ja Sonja IkonenKUVAT: Taivasalla ja Ilmo Niittymäki

Virtaa kaamosaikaan ulkoilmaelämästä - Taivasalla-tiimin vinkit

“Ulkona on pimeää ja kylmä .. sohva ja Netflix houkuttavat enemmän kuin uloslähteminen”, huokaa moni suomalainen loka-marraskuun vaihteessa. Kaamosaika, toiselta nimeltään polaariyö, on todellakin vuoden pimeintä aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Virallisesti kaamosaika koittaa ainoastaan napapiirin pohjoispuolisilla leveysasteilla (Foreca, 2020), mutta valon määrä vähenee huomattavasti joka puolella pohjolaa. Meteorologien mukaan valoisaa aikaa on viisi prosenttia keskikesän valomäärästä koko Suomen mittakaavassa (Foreca, 2019). 

Kuten luontokin, ihmisen energian määrä ja virkeys ovat yhteydessä valoon ja lämpöön. Monet huomaavatkin olevansa loppusyksystä väsyneempiä niin henkisesti kuin fyysisestikin (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, n.d.). 

Vaikka ulos ei millään huvittaisi lähteä, jo pienikin happihyppely valoisan aikaan, viikonlopun patikka- tai surffiretket tai avantouinti silloin tällöin tuovat energiaa ja piristystä pimeän ajan keskelle. 

Luonnossa oleskelu ja ulkoilu, ilman valoa, lämpöä ja kesän vehreyttäkin, tukevat ulkoilijan hyvinvointia. Luonnon tila, sen äänet, tuoksut ja raikas ilma kevyen liikunnan ohessa ovatkin mitä parhaimpia tapoja palautua ja elpyä arjen rasituksesta (Markuksela, H. 2021). Tutkitusti jo 120 minuuttia ulkoilua viikossa auttaa tukemaan terveyttä ja hyvinvointia (White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., … & Fleming, L. E. (2019).  

Tässä Taivasalla-tiimin vinkit pimeän ajan selättämiseen sekä siihen millä tavoin 120 minuutin viikottaisen ulkoilutavoitteen saa täyteen!

Ulos päiväsaikaan ja pimeän tullen otsalamppu päähän

Kuva: Ilmo Niittymäki
kahvitauko-taivasalla

15 minuuttia joka päivä: Ulkona liikkuminen, happi ja auringonvalo, ovat tärkeitä mielelle ja virkeydelle. Kun valoista aikaa ei ole marras-joulukuussa kuin muutaman tunnin verran, kannattaa ulkoilemaan suunnata päiväsaikaan, pienikin happihyppely keskellä päivää tekee hyvää. Lähde puhelinpalaverin ajaksi ulos kävelylle tai kutsu ystävä kahvitreffeille metsään. 

60 minuttia viikonloppuisin: Viikonloppuisin kannattaa lähteä patikoimaan heti auringonnousun jälkeen, jotta valoisasta ajasta ehtii nauttia mahdollisimman pitkään.

taivasalla-kaamos-taskulamppu

Auringonlaskun jälkeen, pimeän tullessa, hyvä otsalamppu ja heijastin auttavat autoilijoita ja muita ulkona liikkuvia näkemään sinut. Otsalampun kanssa myös pimeämmille poluille on helpompi suunnistaa, kun valoa ei tarvitse kantaa kädessä.

Retki pimeässä lampun valossa voi olla myös jännittävä pieni seikkailu, joka aktivoi kaikki aistit ja auttaa keskittymään hetkeen luonnon syleilyssä. Talvella pohjoisessa voi pimeän tullen bongata myös revontulia tai etelässä nähdä kirkkaan tähtitaivaan.

Myrskykelit tarkoittavat suomisurffia!

Kuva: Ilmo Niittymäki
suomi-suf-ilmo-niittymaki

60 minuuttia surffilla: Monelle myrskykelit saattavat tarkoittaa sitä, että vedetään huppua alaspäin ja käännetään katse kohti kesää tai tulevia etelän lomia. Jos seikkailumieltä ja sopiva määrä hulluutta löytyy, kannattaa suunnata kohti Itämeren aaltoja. Tarkkaile keliä, pukeudu paksuimpaan märkäpukuun ja lähde ystävien kanssa kokemaan Suomi-surffin riemua. Räntää sataa välillä vaakatasossa ja aallot ovat kaukana tropiikin ”lazy lefteistä”, mutta tekemisen meininkiä ja adrenaliinin virtausta tuskin jäät tämän jälkeen kaipaamaan. Itämeri-surffia pääset testamaan esimerkiksi Surffibussin kautta.

Jos hyppy hyytävän kylmään mereen on liikaa, kannattaa suunnata rannalle bongaamaan aaltoja ja kokemaan myrskyn voimaa. Raikas meri-ilma tekee aina hyvää.

Endorfiinejä avannosta, lämpöä saunasta

taivasalla-talviuinti

30 sekuntia – 1 minuutti kylmässä vedessä: Talviuinnilla on Suomessa pitkät perinteet ja viime aikoina laji on noussut suosioon viime vuosina. Harrastuksena talviuinti on helppo aloittaa, se on edullista, ei vie paljon aikaa ja sitä voi harrastaa ympäri Suomen keleistä riippumatta. 

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään ja hormonit liikkeelle. Avannossa säännöllisen uimisen on tutkittu edistävän terveyttä ja hyvää oloa (Smolander, J. 2020). Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä, että rentouttavaa mindfulnessia, kertoo talviuintikulttuuria Suomessa edistävä Suomen Latu (Suomen Latu, n.d.).

Jos kylmässä vedessä uiminen ei sellaisenaan houkuttele, tee retki julkiseen saunaan, jonka löylyistä voit käydä kastautumassa kylmässä vedessä. Sauna-avanto yhdistelmä on mitä parhain tapa rentouttaa keho ja mieli pimeän ajan keskellä.

Täältä löydät kaikki Suomen avantopaikat ja täältä julkiset saunat, joissa uiminen myös talvella on mahdollista.  

120 minuuttia täynnä? Palaa kesän muistoihin ja käy reissukuvat läpi

Syksy ja alkutalvi ovat myös hyviä hetkiä käydä kesän reissukuvat läpi teekupillisen ääressä. Editoi ja lajittele kuvat kansioihin ja jaa kuvamuistot myös retkikavereillesi. Menneen kesän retkihetket lämmittämät mieltä ja kuvista voi myös ammentaa inspiraatiota seuraaviin retkiin.

Ulkoiletko sinä 120 minuuttia viikossa myös vuoden pimeimpänä aikana? Testaa tätä jo tällä viikolla, saatat yllättyä, miten helposti ajan saa lopulta kokoon ja miten hyvän olon pihalta saa!

Lähteet:
Foreca, 2020. Kaamos – aika, jolloin aurinko ei nouse
Foreca, 2019.  Tuntuuko marraskuu pimeältä? Auringonsäteilyn määrä nyt 1/18 keskikesän määrästä
Markuksela, H. 2021. Luonnossa pääsemme tekemisen tilasta olemisen tilaan. Taivasalla-blogi.
Smolander, J. 2020. Avantouinti voi auttaa jaksamaan ja palautumaan Liikuntatieteellinen seura.
Suomen Latu, n.d. Talviuinti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, n.d. Näin selviät pimeästä – vinkit kaamosmasennukseen
White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., … & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific reports, 9(1), 1-11.