TEKSTI: Annika MKUVAT: Ilmo Niittymäki

Opi nauttimaan alkutalven harmaista keleistä ja ammenna myrskyistä uutta voimaa

Alkutalvi Suomessa voi näyttää eri puolilla maata melko vaihtelevalta. Talvi tarkoittaa monelle meistä lumisia maisemia ja talviurheilulajien harrastamista, mutta Etelä-Suomen lumettomat talvet ovat väistämättä yleistymässä, eikä niistä hehku inspiraatiota ulkona liikkumiseen. Marras-joulukuu on muutenkin vuoden pimeintä aikaa – Forecan meteorologien mukaan valoisaa aikaa on vain 1/18 osa eli 5% keskikesän valomäärästä.

Meteorologi Pekka Poudan mukaan Suomi oli tämän vuoden joulukuussa maailman pimein paikka.

Onneksi ulos voi ja kannattaa lähteä nytkin, säällä kuin säällä. Tässä muutama vinkki kaamoksen selittämiseen lumettomaan talviaikaan.

Myrskykelit ovat parhaimmillaan

Monelle myrskykelit saattavat tarkoittaa sitä, että vedetään huppua alaspäin ja käännetään katse kohti kesää tai tulevia etelän lomia. Jos seikkailumieltä ja sopiva määrä hulluutta löytyy, kannattaa suunnata kohti Itämeren aaltoja. Tarkkaile keliä, pukeudu paksuimpaan märkäpukuun ja lähde ystävien kanssa kokemaan Suomi-surffin riemua. Räntää sataa välillä vaakatasossa ja aallot ovat kaukana tropiikin ”lazy lefteistä”, mutta tekemisen meininkiä ja adrenaliinin virtausta tuskin jäät tämän jälkeen kaipaamaan. Itämeri-surffia pääset testamaan esimerkiksi Surffibussin kautta.

Jos hyppy hyytävän kylmään mereen on liikaa, kannattaa suunnata rannalle bongaamaan aaltoja ja kokemaan myrskyn voimaa. Raikas meri-ilma tekee aina hyvää.

suomi-suf-ilmo-niittymaki
taivasalla-surffi-suomi

Lähde ulos patikoimaan

Lähde ulos päiväsaikaan aina kun voit, pienikin happihyppely keskellä päivää tekee hyvää. Viikonloppuisin kannattaa lähteä patikoimaan heti auringonnousun jälkeen auringon laskuun saakka, näin keho ja mieli saa aimo annoksen valoterapiaa.

Patikointia voidaan harrastaa vuoden ympäri, sillä helpoimmillaan se ei vaadi muuta kuin keleihin sopivat vaatteet ja mukavat kengät. Uusia kohteita löytyy varmasti loputtomiin Suomesta, lyhyille ja pidemmille retkille. Tärkeintä ei ole minne menee, kunhan lähtee.

Ulkona liikkuminen, happi ja auringonvalo, ovat tärkeitä mielelle ja virkeydelle.

Pidä yhteyttä ystäviin

Vaikka sängynpohja tuntuisikin parhaalta paikalta pimeyden keskellä, eikä suunnitelmia muiden kanssa jaksa tehdä, kannattaa nousta ylös ja lähteä liikkeelle. Pidä yhteyttä ystäviin, ja muista pitää huolta ihmissuhteistasi.  Pimeys tuntuu kaikille raskaalta, mutta ystävien näkeminen virkistää. Kutsu vaikka ystäväsi kahville metsään, kuppi kuumaa ja pieni suupala maistuvat paremmilta ulkona.

Jos ystäväpiiristä ei tällä hetkellä löydy seikkailukaveria, voit löytää saman henkisiä uusia tuttavuuksia esimerkiksi liittymällä meidän Taivasalla-yhteisöön, jossa jaamme vinkkejä ja inspiraatiota kaikenlaiseen ulkoiluun.

kahvitauko-taivasalla
taivasalla-kaamos-taskulamppu

Sytytä valo

THL:än mukaan joka viides aikuinen kokee runsaasti kaamosoireita ja pari prosenttia aikuisista kokee kaamosmasennusta. Aamulla kun herää ulkona on pimeää ja kaamosoireiden syynä on usein unirytmin häiriintyminen. Silloin keinotekoinen valo saattaa auttaa. Voit esimerkiksi hankkia kirkasvalolampun, joka helpottaa aamulla virkistymistä.

Kun ulkona on pimeää, on hyvä otsalamppu tarpeen. Silloin ulkona liikkuminen onnistuu paljon sujuvammin, kun valoa ei tarvitse kädessä kantaa.

Iltaisin kannattaa sytyttää takkaan tuli, nauttia kynttilöiden luomasta tunnelmasta käpertyä pehmeän viltin alle nautiskelemaan. Kaamosaikaan on hyvä hidastaa hieman tahtia ja levätä.

Käy reissukuvat läpi

Nyt on hyvä hetki käydä reissukuvat läpi, editoida ja tallentaa niitä oikeisiin kansioihin, joihin on helppo palata myöhemmin. Menneistä muistoista on hyvä ammentaa inspiraatiota tuleviin seikkailuihin.

Alkutalven pimeys vaihtuu pian valoisempiin päiviin, joten muistetaan nauttia myös näistä myrskyistä ja harmaan kauniista päivistä ulkona, ennen kuin lumi peittää maan ja meri jäätyy.

Lähteet:

THL: https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/voi-hyvin-talvella/nain-selviat-pimeasta-vinkit-kaamosmasennukseen

Foreca: https://blogi.foreca.fi/2019/11/tuntuuko-marraskuu-pimealta-sateilyn-maara-nyt-18-kertaa-keskikesaa-pienempi/