Teksti Sonja IkonenKuvat Taivasalla, Visit FinlandJulkaistu 26.5.2022

Vaeltamaan, bikepacking-retkelle tai nollamökkiin yöksi – Suomi on täynnä kauniita ja kiinnostavia kohteita kesälomalle. Lue blogista Taivasallan vinkit ja suosikkiaktiviteetit kotimaan outdoor-lomiin!

Ulkoilubuumi ei ollut vain korona-ajan trendi – tulevana kesänä matkailijoita kiinnostavat kestävät matkailuvalinnat, oma rauha ja tila luontomatkailun tai mökkeilyn äärellä. Vaikka kotimaan kohteet tulivat varmasti monelle tutuksi viimeisen kahden vuoden aikana, tarjoaa Suomi luontomatkailuun ja -elämyksiin tuhansia kohteita pieniin ja suuriin seikkailuihin. Retket pyörällä, SUP-laudan päällä tai vaeltaen ovat slow travelia parhaimmillaan, kun maisemat vaihtuvat hitaasti, on aikaa tauoille ja maisemista nauttimiselle! Kulkupeliä vaihtamalla tuttujakin seutuja voi tutkia uusista näkökulmista. 

Omin voimin, bussilla tai junalla tehtävissä matkoissa myös matkan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin kaukomatkoissa. Yö majatalossa, opaspalvelut tai illallinen ravintolassa tukevat myös paikallisten elinkeinoa. Valitessasi ympäristövastuullista matkailupalvelua, kannattaa myös tutustua Green Key -sertifioituihin yrityksiin, jotka ovat sitoutuneet tekemään pitkällä tähtäimellä enemmän pienentääkseen toimintansa ympäristövaikutuksia.

Luontomatkojen ei tarvitse olla hikistä patikoimista itikoiden keskellä (vaikka tässäkin on oma viehätyksensä), vaan seikkailuihin voi yhdistää myös luksusta, hyviä yöunia glamping-teltassa, retkitaukoja paikalliskuppiloissa, vaelluksen eräoppaan kanssa tai vain olemista kesäisen luonnon keskellä.

Lue myös blogimme kestävämmästä ulkoilukulttuurista. 

Seikkailuja pyörän selässä - öitä omassa teltassa tai  mukavasti majataloissa

pyöräretkeily-suomi
Kuva: Alvi Pakarinen

Bikepacking eli pyöräretkeily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina kaikkien ikäluokkien keskuudessa. Suomi ja sen soratiet tarjoavat loputtomasti kauniita maalaismaisemia, saaristoreittejä ja Lapin tunturiteitä pyörän päällä kruisailuun. Pyörävaelluksesta voi tehdä juuri oman näköistä – pyöräillä lyhyitä päiväreittejä, matkustaa junalla tai bussilla välimatkoja, kuljettaa varusteita mukana, nukkua taivasalla teltassa tai mukavasti majataloissa. 

PARASTA pyörällä tehtävässä matkanteossa ovat hitaasti vaihtuvat maisemat, oma aikataulu ja evästauot tienvarsikioskeilla.

MITÄ MUKAAN: Pyöräilijän survival kittiin kannattaa varata mukaan pyöränkumin paikkausvälineet, päähän kypärä ja jalkoihin pehmustetut pyöräilyhousut.

LISÄTIETOA: Pyöräilyreitit ja pyöräily-ystävälliset palvelut kautta maan on koottu kätevästi Bikeland.fi sivuille. 

Lue Hennan ja Tiian kokemukset ja vinkit bikepacking retkestä Taivasalla-blogista

Lähiluontoon kaupungin keskeltä

melonta_suomi

Suomessa ei tarvitse kaupungistakaan lähteä kauas päästäkseen luontoon, asuuhan suomalainen keskimäärin 700 metrin päässä lähimetsästä tai 1,5 kilometrin päässä rakennetusta puistosta. Retki lähiluontoon voi olla riippumatossa auringonlaskun ihailemista, aamu- tai iltauintiretki, vuokratulla kajakilla veden äärellä seikkailua tai vierailu lähialueen luonnonsuojelualueella. Retkitunnelman saa aikaan jo pienellä maiseman muutoksella!

lonna-sauna-helsinki
Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Kaupunkien luontokohteet tarjoavat myös elämyksellisiä kohtaamispaikkoja. Esimerkiksi Helsingin Lonna-saaressa on mahdollista päästä puusaunan löylyihin keskellä Helsingin kantakaupungin saaristoa. Ota siis kaupungin kartta käteesi, tutki alueen karttoja ja suuntaa lähiretkelle!

Junalla tai bussilla luontokohteisiin – katso vastuullisen matkailun median Valppaan listaus

Vaelluksilta retkitaitoja, itsensä haastamista ja läsnäoloa luonnon äärellä

taivasalla-vaeltaminen-sonja

Joko luit  Cheryl Strayedin Wild – villi vaellus romaanin? Tositapahtumiin pohjautuvassa inspiroivassa kertomuksessa Cheryl vaeltaa sadan päivän ajan erämaassa. Vaativaa vaellusta merkittävämpää on matka, jonka nainen retkellään tekee itsensä kanssa.  

Vaellusmotivaatioita selvittänyt norjalainen tutkimus kertoo, miten vaellusretkillä rentoudumme, lataamme akkuja, fyysistä ja henkistä hyvintointia, joilla jaksamme arjessa jälleen paremmin. Vaelluksista merkityksellistä tekee myös simppeli ja hitaampi elämä luonnossa, jossa arjen suorittamisen ja ulkoiset paineet voi jättää taakse. Ulkoilmaelämä retkillä luo yhteyden ympäristöömme, historiaan ja perinteisiin, joka luo myös merkityksellisyyttä ja ymmärrystä elämään (Svarstad, 2010). 

Vaelluksen ei tarvitse olla “villi” tai sadan päivän mittainen, jo päivä tai yhden yön retki luontoon irroittaa arjesta ja tukee kehon ja mielen hyvinvointia. Suomen neljäkymmentäyksi kansallispuistoa tarjoavat ympäri maan arvokkaita perintökohteita retkeilijän käyttöön. Alueiden merkityt reitit, laavut ja nuotiopaikat tekevät retkeilyn alueilla mielekkääksi myös aloittelevalle retkeilijälle. Kansallispuistoissa tulee noudattaa puistokohtaisia sääntöjä, jokamiehenoikeudet eivät siis sellaisenaan ole voimassa luonnonsuojeluun ensisijaisesti tarkoitetuilla alueilla. 

RUUHKAA LUONNOSSA? Kesän lomakuukausina suosituimmat luontokohteet voivat ruuhkautua, joka ei ole vain retkeilijää harmittava kokemus, mutta on haitaksi myös alueen herkälle luonnolle. Siksi vähemmän tunnetun luontokohteen valitsemalla ja tarkasti aluekohtaisia retkeilysääntöjä noudattamalla retkielämys on onnistuneempi ja samalla tukee myös luonnon kantokykyä. Jos suunnittelet vaellusta suosittuun kansallispuistoon tai muuhun kohteeseen, kannattaa myös pohtia voisiko retken ajoittaa lomasesongin ulkopuolelle?

Lue lisää: Veeran soolovaellus Haltille: retkeilytaitoja ja läsnäoloa luonnossa

Kesäöitä taivasalla - telttaillen tai nollamökissä

telttailu-suomi

Keskikesän yöt kutsuvat retkeilijän viettämään öitä luonnon äärelle. Miltä kuulostaisi herääminen linnun lauluun ja aamukahvin nauttiminen horisonttia havainnoiden? Teltan tai riippumaton kanssa retkelle voi lähteä spontaanisti ja valita yösijan lähes mistä vain jokamiehenoikeuksia ja luonnonsuojelualueiden sääntöjä kuitenkin noudattaen.

Hyviin yöuniin teltassa on muutama niksi, jotka voit lukea Taivasalla-blogista.

Jos uni teltassa ei tule tai haluaa kokea jotain erityistä, majoitusluksusta luonnon äärellä tarjoavat kauniin simppelit Nollamökit. Eri puolilta Etelä-Suomea varattavissa olevat mökit jäljittelevät teltan v-muotoa ja sulautuvat kauniisti luontoon. Rakennusten sijainti on tarkkaan valittu, jotta mökki ja siinä yöpyvät vieraat eivät häiritse ympäröivää luontoympäristöä.

Nollamökki on rakennettu ekologisesti ja se toimii myös täysin uusiutuvalla energialla.

Nuuksio_Tentsile_Aku_Pollanen
Kuva: Aku Pollanen, Visit Finland

Muita ekologisia ja elämyksellisiä yöpymistapoja luonnon äärellä tarjoavat tentsile– ja glamping-teltat ympäri maan.

Samanhenkistä seuraa ja uusia taitoja opastetuilla retkillä ja outdoor-tapahtumissa

polkujuoksu_ulkoilu_lappi

Miltä kuulostaisi ratsastusloma Ahvenanmaalla, luontovalokuvauskurssi Muhoksella tai aloittelijoiden vaellus Hetta-Pallaksen kansallispuistossa. Ohjattu retki paikallisen oppaan kanssa on mahtava tapa oppia lisää taitoja ja lähteä turvallisesti kokemaan uusia luontoelämyksiä. 

Ohjatuilla retkillä seuraksi saa samanhenkistä seuraa, joista voi löytää kaverin myös tuleville seikkailuille. Vaikka matkalla pääsee haastamaan itseään, osaava opas luo myös turvaa, opastaa ja kertoo paikallisesta luonnosta. Ohjattuun retkeen kuuluvat usein hyvät ennakko-ohjeistukset kuten pakkauslistat, ehkä myös kimppakyydeistä viestiminen muiden matkaan lähtijöiden kanssa. Retki paikallisen oppaan johdolla tukee myös oppaan elinkeinon harjoittamista ja on vastuullinen valinta erityisesti luonnonsuojelualueilla liikuttaessa.

vaellus-suomi-nainen
Kuva: Johanna Ketola

Suomen kesä on myös täynnä monipuolisia outdoor-tapahtumia, joissa ulkoilija pääsee haastamaan itseään, oppimaan, liikkumaan luonnossa porukalla ja tutustumaan uusiin luontokohteisiin. Ulkoilutapahtumia ympäri maan koordinoiva Suomen Latu järjestää yhdistystensä johdolla tulevana kesänä esimerkiksi retkeilypäiviä ja villiyrttikursseja.

Vauhdikkasta menoa etsivät voivat haastaa itsensä polkujuoksussa tuntureilla tai gravel pyöräilytapahtumissa sorateillä. Näissä tapahtumissa merkityt reitit, järjestetty huolto, porukassa liikkuminen ja toisten kannustaminen tekevät elämyksestä ainutkertaisen! Myös Taivasalla-yhteisö järjestää tulevana kesänä ulkoilutapahtumia kaikille ulkoilmaelämästä kiinnostuneille. Retkiseuraa kannattaa kysellä Taivasalla FB-yhteisön lisäksi Outdoor siskot tai Vaellussinkut ryhmistä.

Jaa kesän retkesi Instagramissa tägeillä @taivasalla.fi #taivasalla – olisi upeaa nähdä, minne tulevat kesäseikkailut sinut vievät!