TEKSTI: Sonja Ikonen

Puhdas ilma ja vesi. Vihreä metsä takapihallamme, vapaus tutkia ja vaeltaa luonnossa. Pohjoismaat ovat ulkoilijan paratiisi, jossa olemme voineet pitää itsestään selvinä neljää vuodenaikaa, puhdasta ja koskematonta luontoa, hiljaisuutta, tilaa, jossa oppia ja ihmetellä luonnon monimuotoisuutta. Voimmeko kuitenkaan enää pitää tätä itsestään selvyytenä? Kestääkö ympäristö kuluttavaa elämäntapamme? Tuleeko talvi Pohjolaan enää joka vuosi?

Ulkoilijoille luonto on osa elämää, toinen koti. Huoli ympäristöstämme ja sen kantokyvystä on kuitenkin kasvava. Samalla kuitenkin ostamme kiihtyvällä tahdilla uusia varusteita ja vaatteita, varaamme matkoja ja lennämme Alpeille laskemaan. Nyt viimeistään on aika tiedostaa ja pohtia keinoja, joilla voimme vaikuttaa ja suojella kallista elinympäristöämme.

Lue myös vinkkimme kestävämpiin kesälomavalintoihin kotimaan kohteissa.

taivasalla-blogi
Kuva: Ilmo Niittymäki

Kaikki alkaa luontosuhteesta

Pysähtyykö aika, kun olet luonnossa, huomaatko mitä ympärilläsi on vai kiiruhdatko läpi maisemien? “Landfullness” on käsite, tapa tiedostaa luontoa ja yhteyttä ympäristöömme (Baker, M. 2005). Pohtien, tarkkaillen, tuntien ympäristöä jokainen voi luoda vahvemman, tiedostavamman luontosuhteen. Oletko luonnossa Insta-kuvia varten vai tunnetko, kuunteletko ja arvostat paikkoja siellä aikaa viettäessäsi? Näitä ajatuksia tiedostaen arvostus luontoa kohtaan usein kasvaa ja voi johtaa myös vastuullisempiin valintoihin ja arvoihin.

taivasalla-pyoraily1

Ulkoilu ja hiilijalanjälki

Ulkoilu tapahtuu luonnon tilassa, taivasalla, useimmiten omin voimin kulkien. Ulkoilu itsessään tuottaa varsin vähän hiilidioksidipäästöjä. Ulkoilussa ja ulkoaktiviteeteissa luontoa kuormittavat muun muassa matkustus kohteeseen, ulkoiluaktiviteettiin mahdollisesti liittyvien ulkoilu- ja urheilupaikkojen ylläpito, ulkoiluvälineiden tuotanto sekä muut kulutustuotteet kuten retkieväät ja matkailupalveluiden käyttäminen.

Lue myös: Mitkä ovat pakuretken ilmastopäästöt?

Kulutustapojemme lisäksi myös luonnossa aikaa viettäessämme vastuullinen liikkuminen ja oleilu ovat tärkeitä, jotta säilytämme luonnon monimuotoisuuden nyt ja tulevaisuudessa. Nämä ovat isoja kysymyksiä, jotka varmasti mietityttävät monia ulkoilun ja luonnon ystäviä. 

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta askel askeleelta, omalla esimerkillä voimme rakentaa parempaa, vastuullisempaa tulevaisuutta, josta kiittää myös luonto. 

Tässä ajatuksia kohti ekologisempaa ja eettisempää ulkoilmaelämää.

taivasalla-sienestys

Ulkoile vastuullisesti, luontoa ja paikallisuutta kunnioittaen

Vastuullinen ulkoilija kunnioittaa luontoa ja sen monimuotoisuutta ja ymmärtää, että luonto ei ole vain ihmistä ja siellä vierailijaa varten.  Vastuullinen retkeily, jokamiehen oikeuksien noudattaminen ja maalaisjärjen käyttö ovat osa hyvää retkeä.

On myös hyvä pohtia, kenen mailla liikut? Esimerkiksi Lapissa moni laskettelukeskuksista on saamelaisten kotiseutualueella, jonne suuntautuva matkailu voi olla hallitsematonta, jonka myötä alkuperäiskansan perinteiset elinkeinot joutuvat väistymään matkailun tieltä. Saamelaismatkailun eettiset ohjeet onkin laadittu suojelemaan näitä perinteitä ja kulttuurikäytänteitä.

Lue lisää myös vastuullisesta retkeilystä koronapandemian aikana ja jokamiehen oikeuksista Suomen Ladun sivuilta.

taivasalla-hiihtovaellus

Lähimatkalle vai kauas? Bussilla, autolla vai omin lihasvoimin?

Matkustus luontokohteisiin on yksi suurimmista hiilijalanjälkeä kasvattavista tekijöistä, kun ulkoilija lähtee retkelle. Onkin hyvä miettiä, miten kuljet matkasi: lentäen, junalla, omalla autolla, kimppakyydein vai omin lihasvoimin? Onko kohde lähellä vai kaukana? 

National Geography kirjoittaa hiihtomatkailun hiilijalanjäljestä: 

”Lentomatkailu on nopeimmin kasvava tekijä ilmaston lämpenemisessä, joten lentämisen välttäminen matkustaessasi hiihtokeskukseen on todennäköisesti suurin yksittäinen asia, jonka kuka tahansa voi tehdä vähentääkseen hiilijalanjälkeään”

Tutki siis lähiluontoa, kotimaan mahdollisuuksia tai Pohjoismaita. Voisiko surffipaikan löytää muualtakin kuin Balilta? Tarkastele lähialueita uusin silmin, aina ei tarvitse lähteä kauas. Arvosta kaukomatkojasi, ja kun matkustat viivy kerralla pidempään.

Podcast vinkki: Miten matkustaa luontoon luontoystävällisesti? Kestävä Elämä -podcast

Myös ulkoilutapa vaikuttaa ympäristöön. Onkin hyvä miettiä tapaa, miten ulkoilemme. Rinteessä, keinolumessa vai luonnon lumella? Merkityillä reiteillä vai reittien ulkopuolella? 

Tiesitkö, että Suomen hiilineutraaleja hiihtokeskuksia ovat muun muassa Ruka ja Pyhä.

taivasalla-retkievaat

Ulkoiluvälineet, retkieväät ja matkapalvelut

Vaatteet, kengät, sukset, monot, voiteet .. moni ulkoilulaji on välineurheilua! Suomalaisilla on keskimäärin 12 liikuntaharrastusta, tarkoittaen myös mittavaa välinevarastoa. Onkin hyvä pohtia vaihtoehtoja uusille välineille ja varusteille. Välineitä voi vuokrata, lainata, korjata tai ostaa käytettyinä. Tai vähintään, ostohetkellä valita laadukas ja vastuullisesti tuotettu tuote, ehkä myös kotimainen? 

VINKKI: Osta ja myy ulkoiluvälineita Outdoor siskot kierrättää -ryhmässä FB:ssa

Muita retkeilijän vastuullisia valintoja ovat vege-eväät ja muovittomat kestopullot, -haarukat ja -astiat muovisten kertakäyttöastioiden sijaan. ”Se mitä viet mukanasi, tuo myös pois luonnosta”, sillä vastuullinen ulkoilija ei jätä jälkiä luontoon.

Yöt pienissä majataloissa, illalliset lähiravintoloissa ja paikallisten oppaiden hyödyntäminen tuovat tärkeän elinkeinon paikallisille pienyrittäjille. Ulkoilu- ja matkapalveluiden asiakkaana sinä voit vaikuttaa tukemalla paikallisia pienyrittäjiä.

Tänä päivänä moni taho ja yritys kantaa myös kortensa kekoon vastuullisuuspuolella. Sustainable Travel Finland -merkki kertoo, että yritys ottaa ekologisuuden ja eettisyyden huomioon liiketoiminnassaan.

Lapin vastuullisen matkailun oppaassa kirjoitetaan:

Valitse paikallisia lappilaisia tai suomalaisia tuotteita. Ostamalla Lapissa valmistettuja matkamuistoja tuet paikallisia pienyrittäjiä ja kulttuuria. Sámi Duodji -sertifioidut tuotteet ovat merkki aidosta perinteisestä saamelaisesta käsityöstä.

Vastuullisista matkailualan yrityksistä kerrottu myös kattavasti Visit Finlandin sivuilla.

taivasalla-ulkoilublogi-nainen

Opiskele, osallistu ja välitä ulkoilun sanomaa eteenpäin

Viimeisenä, mutta ehdottomasti EI vähäisimpänä askeleena kohti kestävämpää ulkoilukulttuuria on tiedostaminen, opiskelu ja vaikuttaminen. Protect Our Winters Finland listaa tämän myös osaksi polkua talvien pelastamiseen:

Mitä enemmän tiedämme asioista ja olemme niistä tietoisia, sitä enemmän välitämme ja haluamme pitää huolta asioista.
-Paul Siljama, POW Suomi

Osallistumalla esimerkiksi järjestötoimintaan opit lisää, tuet vastuullista ulkoilukulttuuria ja ympäristön suojelua. Voit tukea toimintaa maksamalla pienen jäsenmaksun, tai tekemällä vapaaehtoistyötä. POW:n lisäksi vapaaehtoistoimintaan voi osallistua esimerkiksi Suomen Ladun, Metsähallituksen tai paikallisyhdistysten parissa.  Myös viemällä ystävä, perhe tai tuttava luontoon, jaat luonnon ilosanomaa eteenpäin ja saat myös seuraa ulkoseikkailuihisi. 

Me Taivasalla-tiimillä teemme parhaamme edistääksemme vastuullista ulkoilukulttuuria. Oletko sinä mukana myös?

Lähteet:

Baker, M. (2005). Landfullness in adventure-based programming: Promoting reconnection to the land. Journal of Experiential Education,27(3), 267–276. 

Ross, E. (2019). Hot topic: Can skiing ever be green? National Geography