Teksti: Sonja Ikonen ja Elsa VarjaBanner-kuva Elisa Nordman
Retkillä, luontoelämysten lisäksi, monia kiehtoo ulkoelämän yksinkertaisuus. Matkanteko omin voimin, nukkuminen ulkona, retkikeittimellä ruuanlaitto tuovat monille kaivattua vaihtelua arkeen.
Patikkapäivät ilman vessaa tai suihkua ovat myös osa tätä “luonnon luksusta”. Luonnossa liikkuessa on (ainakin meidän mielestä), mukavaa pysyä raikkaana, välittää puhtaudesta ja jopa ulkonäöstä.
Luonnonhelmassa hygienia-asiat ratkaistaan eri keinoin kuin kuin kotikylppärissä. Tärkeää on myös huolehtia, ettei luonnonvesiin joudu ylimääräisiä aineita tai vessareissun paperijäännökset puskaan. Jo muutamalla perushygyeniatuotteella ja luontoystävällisellä peseytymiskikalla “odour” säilyy raikkaana ja olo mukavana.
Kokosimme meidän parhaat hygieniavinkit retkille yhdessä Elsan Varjan (IG:ssa @e_l_s_i_s) kanssa. Elsa on aktiivinen polkujuoksija ja maalaissielu, jota kiehtovat ulkoaskareet ilman mukavuuksia.
Suosi biohajoavia tuotteita retkipesulla
Keveys, monikäyttöisyys ja ekologisuus ovat retkihygienian aa ja oo. Rinkassa nesteet painavat ja vievät tilaa yllättävän paljon. Aamu- ja iltapesut hoituvat helposti muutamallakin tuotteella.
Jokaisella on toki omat mieltymyksensä; toinen tarvitsee dödön ja kuivashampoon, kun toinen taas pärjää ilman saippuaa luonnonvesikylvyillä. Onneksi omaan rinkkaan ja kannettavakseen saa jokainen valita omat suosikkinsa. Tai toki kyseessä voi olla kajakki-, pyörä- tai pakuretki, jolloin kaikkia varusteita ei ole edes tarvetta kantaa selässä.
Ekologiset, luonnonkosmetiikkatuotteet alkavat olla jo monen vastuullisen kuluttajan toilettilaukun vakiovarustusta. Biohajoavuuden tarkistaminen pesutuotteissa on tärkeää, kun suihkuttelut hoidetaan ilman viemäriverkostoa, mahdollisesti luonnonvesissä tai ainakin lähellä niitä.
On myös hyvä huolehtia, että retkipesusta jäävä jälki maastoon on mahdollisimman pieni ja huomaamaton. Hammastahnajätökset tai vessareissun terveiset pitkin kallioita ovat ikäviä löytöjä muille luonnossa kulkijoille.
Kastaudu vesissä, hoida pesutoimet maalla
Lähtökohtaisesti mitään luonnonvesiin kuulumatonta ei saisi päätyä järviin, puroihin, meriin tai lampiin. Retkiastioiden tiskaus ja shampoopesut järvissä (myös biohajoavilla tuotteilla) pilaavat ajansaatossa ympäristöä (ymparisto.fi), siksi luontoystävällisen pesuretken voi hoitaa näin:
- Kastaudu luonnonvesissä
- Palaa takaisin maalle, käytä pesuun biohajoavaa tuotetta ja huuhdo saippua vesipullovedellä maahan tarpeeksi kauas vesistöstä (tarkista myös, ettei aivan vieressä ole hyönteisten pesää tai muiden eläinten kotia). Sporttikorkilla varustettu juomapullo on tähän suihkutteluun sopiva, sillä näin veden määrää saa helposti säädeltyä.
Lue myös, miten tiskata luontoystävällisesti retkillä Luontohaasteen blogista >>
Suosikkituotteemme retkipesuihin on luomupalasaippua, joka sopii niin hiustenpesuun kuin myös vartalolle. Saippua kulkee kätevämmin purkissa mukana kuin nestämäiset pesuaineet. Saippua ei myöskään jäädy pulloon talvella.
Kosteuspyyhkeillä pesuhommat hoituvat myös ilman vettä. Pyyhkeillä hiet pyyhitään pois iholta, jos uinti mahdollisuuksia ei ole. Muista napata pyyhkeet mukaan roskapussiin kotiroskikseen!
Elsan vinkki: Tykkään napata kosteuspyyhkeiden sijaan mukaan palan biohajoavaa Wettex-tiskirättiä, jota voi kostuttaa pullovedellä. Toimii muuten samoin kuin kosteuspyyhe. Rätin voi myöhemmin konepestä kotona ja näin ei kerry turhaa roskaa kannettavaksi.
Hampaiden pesussa suosi luomuhammastahnaa tai vähintään Joutsenmerkittyä tahnaa. Älä sylje hammastahnaa vesistöön vaan maahan, suodattumaan maakerroksen läpi.
Hiusvinkki: Pitkähiuksisilla ranskanletit hidastavat hiusten rasvoittumista ja tukka pysyy paremmin pois silmiltä. Letti on myös kaunis ja helppo retkikampaus.
Merinovillaiset kerrastot ovat #Sevendayteechallenge voittajia kesät ja talvet
Seitsemän päivää samalla t-paidalla? Tätä testasi Elsa #7dayteechallenge :ssa ja KYLLÄ: merinopaita kesti raikkaana ja mukavana käytössä koko viikon ajan.
Kun valinnat ovat oikeita, retkillä pärjää siis muutamallakin vaatekappaleella. Kevyet (talvella paksummat) merinovaatteet ovat hengittäviä eli imevät hien pois iholta, mutta pitävät kehon lämpimänä vaikka hieman hikoiltaessa kostuvatkin. Mikä parasta, merinovaatteet kuivuvat nopeasti ja nopealla tuuletuksella vaate on kuiva ja pahimmat hajut tiessään.
Merinoalusvaatteissa: alushousuissa, rintsikoissa ja sukissa, samat lainalaisuudet pätevät. Alusvaatteet ovat lähimpänä ihoa, joten kun core-kerros on kunnossa myös muiden vaatekerrosten ominaisuudet pääsevät paremmin käyttöön, pitämään liikkujan kuivana ja lämpimänä.
Kevyt merinoalusvaate ei kutita, villa pysyy kuivana ja pitää kehon lämpimänä. On myös upea tunne, kun alusvaatteetkaan eivät haise päivän päätteeksi ja samoja vaatteita voi “hyvin nenin” käyttää seuraavankin päivän patikoinnissa.
Merinovaattevalinnoissa kannattaa huomioida niiden ekologisuus ja eettisyys. Merinovaatteiden vastuullisesta valinnasta hyvän artikkelin on kirjoittanut Weekendbee-verkkokauppa.
PAKKAUSLISTA: Hygienia- ja peseytymistuotteet retkille
-Luomupalasaippua
-Sporttikorkillinen juomapullo suihkutteluun
-Kevyt ja nopeasti kuivuva retkipyyhe. Suosikkejamme mm. tämä pellavasta valmistettu pyyhe
-Kosteuspyyhkeitä tai vastaavia pesurättejä
-Ekologinen hammastahna ja -harja
-Ekologinen deorantti
-Rasva/öljy esim kookosöljy on hyvä monikäyttöinen koko vartalon voide
-Käsidesiä
-Vessapaperia ja pieni roskapussi papereille – lue myös, mitä kaikkea retkeilijän tulee tietää luonnossa kakkaamisesta
–Hiusharja
-Korvatulpat
-Pala narua vaatteiden tai pyyhkeen kuivatteluun
-Kuukautissuojat, jos menkat tulossa. Lue lisää retkeilystä kuukautisten aikaan Luontohaasteen sivuilta.
-Aurinko- ja hyttysuoja: Elsan suosikki: Anti Brumm® 2in1 -aurinko- ja hyttyssuoja
Merinovillaiset alusvaatteet ja kerrastot
Kasaa myös erikseen oma ensiapulaukku ainakin särkylääkkeillä, laastareilla, haavapyyhkeillä, rakkolaastareilla, linkkarilla varustettuina. Lue lisää vinkkejä retkien ensiapulaukun sisältöön Helenan Unwind-blogista.
Puuttuiko listasta joku sinun retkien MUST-tuote tai muu vinkki? Lähetä meille Instagramissa @taivasalla.fi viesti tai kirjoita hello@taivasalla.fi Kuulemme ilolla kokemuksistanne ja täydennämme juttuun lisää vinkkejä.
Sonja Ikonen
Instagram: @zzonya
Tämän reissunaisen löytää yliopistolta pohjoismaisten friluftsliv-opintojen parista. Sonjan sydän sykkii road tripeille, auringon nousuille ja retkille taivasalla juosten, pyöräillen, surffilaudan päällä tai riippumatossa.
Tervetuloa mukaan Taivasalla-yhteisöön, jossa neljä vuodenaikaa, arvokas pohjolan luontomme, hitaat sekä vauhdikkaat ulkoilmaseikkailut ovat intohimojamme. Taivasalla-sivu yhdistää, jakaa tietoa, vinkkejä ja tarinoita sekä inspiroi naisia elämään ulkona. Löydät lisää pohdintoja, tarinoita ja keskustelua myös Instagramista ja FB-yhteisöstämme.
Lue myös nämä
02.06.2024
OPEN CALL: Sun tarina tai leffa mukaan Taivasalla x GMC leffailtaan?
Jo kolmatta vuotta peräkkäin järjestämme Ylläksen laskumimmien GMC Picturesin kanssa outdoor-leffaillan, tälläkin kertaa Helsingin Korjaamolla…
30.05.2024
Retki-idea kesäksi: Suppailuseikkailu Kuusamon Oulangalla
Taivasallan retki-idea kesäksi: suppailuseikkailu Kuusamon Karhunkierroksen maisemissa Oulankajoella.
07.05.2024
Vieraskynässä villiyrttiasiantuntija Pauliina: “Villiyrtit palauttavat luontokytkentään: superfoodeista loven rohtoihin”
Blogissa Pauliina Toivanen kertoo, mikä sai hänet hurahtamaan villiyrtteihin, lisäkouluttautumaan ja perustamaan yrityksen aiheen pariin.