Kaupallisessa yhteistyössä Partioaitan kanssa

TEKSTI: Henna Törmänen ja Sonja Ikonen KUVAT: Tommy Lundvall

Ulkoilijan yksi isoimmista retkihankinnoista on teltta. Teltan valintaan kannattaakin käyttää aikaa ja sen hankintaan panostaa, sillä laadukas teltta oikein hoidettuna on elinikäinen valinta. Tässä blogissa pääsemme seuraamaan, kuinka Taivasalla-tiimimme Sonja etsii omiin tarpeisiinsa soveltuvaa telttaa Partioaitan valikoimasta. Hänen apunaan valinnassa toimivat Jyväskylän Partioaitan asiantuntevat myyjät Arto ja Tytti.

Vinkit teltan valintaan

Teltta valitaan käyttötarkoituksen mukaan

Tärkein teltan valintaa ohjaava tekijä on se, millaiseen käyttöön teltta tulee. Festarikäyttöön kannattaa valita erilainen teltta kuin vaellukselle tai roadtripeille. On myös tärkeää pohtia, että haluaako telttaa käyttää joskus myös talvisin ja pitkillä vaelluksilla, jolloin keveydestä on hyötyä. Myös retkikohteilla on merkitystä: tuntureilla teltalta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin etelän metsäretkiltä. 

Teltan valinta
Taivasalla-tiimin Sonjan yön yli retket ovat yleensä 1-2 yön retkiä keväästä syksyyn: “Lähden telttailemaan myös oikeastaan vain, kun sää lupaa suhteellisen hyvää säätä - telttayöt myrskyissä ja rankkasateessa ovat siis toistaiseksi jääneet väliin. Usein retket suuntautuvat kansallispuistoihin jossa päivämatkat vaihtelevat 10 - 20 kilometrin välillä, mukaan pitää mahtua myös taukoja ja fiilistelyä luonnossa.”

Sonjan retkitarpeisiin sopivaksi teltaksi valikoitui suosittu Fjällravenin Abisko view 2, joka on itsestäänseisova kolmen vuodenajan kupoliteltta kahdelle hengelle.

Kupoli- vai tunneliteltta?

Teltat voidaan jakaa kahteen malliin: kupoli- ja tunnelitelttoihin. Näidenkin välillä valittaessa kannattaa pohtia omaa käyttötarkoitusta. Tunneliteltta toimii hyvin tuulisilla alueilla, kuten Lapin tuntureilla ja pitkillä vaelluksilla.  Kupoliteltta puolestaan voi pystyttää millaiseen maastoon tahansa – vaikkapa rantakalliolle – ja se onkin usein melojien tai suppailijoiden suosiossa. Kupoliteltat tarjoavat usein  upean maiseman sekä viilennystä helteellä, kun ulkokankaan voi jättää pois. 

Telttaa valittaessa kannattaa myös pohtia eteistilan eli absidin tarvetta: isoissa absideissa on kätevää säilyttää tavaroita leiriintyessä. Sonjan valitsemassa Fjellun Abisko view 2:ssa molemminpuoliset absidit tekivät telttailusta miellyttävää: 

“Meitä oli matkassa minä ja poikaystäväni ja pieneen 1,5 hlön telttaan tottuneina tämä Abisko view 2 oli oikea tilaihme leveyden, pituuden ja molemminpuolisten eteistilojen ja oviaukkojen myötä. Saimme siis runsaasti tilaa nukkua ja säilyttää tavaroita.”

Kevään ensimmäiselle retkelle Sonja ja hänen poikaystävänsä suuntasivat Ruotsin Skånen paikalliseen kansallispuistoon. Kupoliteltan hieman suurempi korkeus teki teltassa “hengauksen”, vaatteiden vaihdon ja muut telttatouhut huomattavasti miellyttävämmiksi kuin matalimmissa telttamalleissa. Päivällä, lämpötilan ollessa +10 asteen tienoilla, oli kiva avata teltan molemmat oviaukot ja ihailla panoramamaisemaa teltasta käsin. Tämä onkin yksi kupolitelttojen hyvistä ominaisuuksista: niissä voi ihailla öistä tähtitaivasta tai yöttömän yön aurinkoa.

– Myöskään yöllä teltasta vessa-asioille kömpiminen ei ollut ongelmallista oman oviaukon kautta, Sonja vinkkaa.

Kaipaatko vinkkejä hyviin yöuniin ulkona? Lue meidän vinkit hyviin yöuniin taivasalla

Teltan kaarilla ja värillä on väliä

– Telttaa valittaessa  tärkeää on hahmottaa, että teltat koostuvat kahdesta kerroksesta: sisäteltasta ja ulkoteltasta. Olennainen kysymys telttaa valitessa on se, että kummassa teltan kaaret on, ulko- vai sisäteltassa? Kaarien paikka vaikuttaa moniin teltan ominaisuuksiin, kuten sen pystytykseen, viihtyvyyteen ja säänkestävyyteen, Arto Jyväskylän Partioaitasta kertoo. 

Karkeasti ottaen teltat joissa kaaret on sisäteltassa, ovat hieman hitaampia pystyttää. Ne kuitenkin ovat helteellä viileämpiä ja tarjoavat kauniin näkymän taivaalle, kun sateenpitävää ulkotelttaa ei ole välttämätöntä käyttää. Teltat, joissa kaaret taas ovat ulkoteltassa, ovat nopeita kasata ja ne kestävät hyvin myös myrskyisiä kelejä. 

Myös teltan värillä on muutakin väliä kuin ulkonäkö. Teltan väri vaikuttaa siihen, miten hyvin teltan erottaa maastosta ja miten pimeää tai valoisaa teltan sisällä on. Punainen, sininen ja keltainen teltta erottuvat maastosta parhaiten ja ne ovat valoisampia sisältä. Perinteinen vihreä teltta maastoutuu hyvin ja sen sisällä on hämärää.

Sonja oli valmistautunut reissulle jo kotona, ja kiinnittänyt sisäteltan ulkotelttaan nopeuttaakseen teltan pystyttämistä ulkona:

“Hyvät valmistelut etukäteen säästävät aikaa. Kun lähtee uuden teltan kanssa retkelle, kannattaa muutenkin pystyttämistä harjoitella etukäteen kotona – myös varmistaakseen, että kaikki osat ovat mukana.”

Teltan valinta
Sonja koki Abisko view 2:sen helposti koottavaksi ja se onnistuisi myös yksin: ensin kaksi telttaa kaarta kokoon, niiden pujotus ristissä teltan kuorikankaan “kaaritukiin”. Tämän jälkeen kaaret kiristetään telttakankaaseen ja samalla teltta nousee muotoonsa. Lopuksi teltta ja narut kiinni maahan maakiiloilla ja teltta on pystyssä!

Oikein huollettu teltta on elinikäinen

Jos retkeilee paljon ja säännöllisesti, hyvään telttaan kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä oikein huollettuna teltta on elinikäinen hankinta – parhaimmassa tapauksessa se voi kestää myös yli sukupolven. Tärkeimmät neuvot teltan huoltoon – joka kannattaa tehdä jokaisen retken jälkeen – on kuivattaa, tuulettaa ja säilöä teltta pimeässä. Auringon valo on teltalle myrkkyä, sillä UV-säteet syvöyttävät ja hapristuttavat telttakangasta. 

Varmin tapa tuhota teltta onkin pystyttää se alkukesästä pihalle ja purkaa se syksyllä – se on sitten entinen teltta, Partioaitan Arto naurahtaa.

Tasaisin väliajoin kannattaa tehdä telttaan yleishuolto, esimerkiksi 3 vuoden ajan telttaan tämä on hyvä tehdä joka kevät. Yleishuoltoon kuuluu reikien tarkastus ja paikkaus, teltan peseminen miedolla saippuavedellä ja hyvä huuhtelu sekä tsekkaus, että kaikki tarvittavat osat, kuten koukut ja narut ovat ehjiä ja tallessa. Telttoihin voi käyttää aika ajoin myös teknistä puhdistusainetta, joka puhdistuksen lisäksi palauttaa vedenhylkivyyden ja pidentää telttakankaan ikää suojaamalla sitä UV-säteiltä.

partioaitta-teltan-valinta

Teltta vuokralle Partioaitan vuokrapalveluista

Jos käytät telttaa vain satunnaisesti tai olet aloittamassa retkeilyä, kannattaa telttaa aluksi lainata tai vuokrata. Partioaitan vuokrauspalvelu mahdollistaa muutaman eri telttamallin kokeilun, jolloin suosikkitelttaa voi etsiä sitä suoraan käytännössä kokeilemalla! Telttamallit vaihtelevat hieman myymälöittäin mutta useimmissa pääsee testaamaan suosittuja Fjällravenin Abisko shape ja view-malleja. Telttojen lisäksi vuokralle on tarjolla myös muita retkeilyyn liittyviä varusteita, kuten rinkkoja, retkikeittimiä ja lumikenkiä.

Tsekkaa  Partioaitan vuokraupalvelun hinnat ja lisätiedot

telttailu-leirintaalue
Jos retkeilee paljon ja säännöllisesti, hyvään telttaan kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä oikein huollettuna teltta on elinikäinen hankinta - parhaimmassa tapauksessa se voi kestää myös yli sukupolven. Teltta kannattaa aina kuivata ja tuulettaa, sekä säilyä pimeässä käytön jälkeen.

Telttoja eri retkille, erilaisiin tarpeisiin

Teltan valintaan vaikuttaa siis käyttötarkoitus ja omat mieltymykset. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa hyödyntää asiantuntijoita, jotka osaavat kertoa erilaisten telttojen ominaisuuksista ja suositella juuri sinulle sopivaa telttaa. 

Lopuksi kysyimme Jyväskylän Partioaitan myyjiltä täsmävinkit, mikä teltta sopii erilaisiin seikkailuihin. 

Mitä telttaa suosittelisit..

Kesäretkille Lappiin tai saaristoon?  Kestävä Fjällraven Abisko view 2
Kesäfestareille tai silloin tällöin ulkona nukkujalle? Edullinen Frilufts Sully 2 kupoliteltta tai teltan vuokraus
Bikepackingiin? Superkevyt Big Agnes Tiger Wall1
Pitkälle vaellukselle? Kevyt ja vahva Fjällraven Abisko shape  3
Ympärivuoden teltaksi? Kestävä ja kevyt Hilleberg Nallo 3 GT

TELTTA RETKILLE YMPÄRI VUODEN: Partioaitan telttavalikoimasta löydät teltat kaikkiin vuoden aikoihin ja eri kokoisille retkiseurueille.

Tutust Partioaitan telttavalikoimaan