Kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin kanssa

TEKSTI: Henna Törmänen KUVAT: Henna Palosaari

Onko sinullekin käynyt niin, että olet kuluttanut lempivaatteesi puhki: vetskari hajoaa, sauma repeää tai tuotteeseen tulee reikä ulkona seikkaillessa? Vaikka vaate hajoaa, se ei ole käyttökelvoton. 

Tutustumme tässä blogissa Haglöfsin Restored-mallistoon, joka kierrättää tarpeettomat tai vialliset tuotteet takaisin käyttöön. Annamme myös vinkkejä, kuinka vähentää tavaroiden kulutusta ja antaa ulkoiluvaatteille ja -varusteille pidempi elämä, jotta voimme yhdessä tehdä seikkailuistamme kestävämpiä.

kestavat_varustevalinnat

Tekstiilijäte uusiokäyttöön

Heidi Nummi (2021) pohtii Maailman Kuvalehden artikkelissaan, mitä vastuullisuus ja vastuullinen kuluttaminen oikeastaan on. Artikkelin mukaan jokaista suomalaista kohden syntyy 13 kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Tämä luku on tismalleen sama myös Yhdysvalloissa. Suuri osa tästä jätteestä poltetaan, koska vaatteiden laatu on niin kehnoa, ettei sitä voida käyttää uudelleen. Lisäksi iso osa vaatteista menee hukkaan kokonaan ilman käyttöä: prosentti kaikista verkkokauppojen vaatteista laitetaan suoraan hävikkiin, kun ne palautetaan. Jätemäärä on siis valtava.

Mitä sitten voisimme tehdä kuluttajina ja yrityksinä, jotta vaatejätettä tulisi vähemmän?

Ensisijaisena tavoitteena on yksinkertaisesti ostaa ja kuluttaa määrällisesti vähemmän tavaraa, sanoo Eetin vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme. Tämä on se tärkein tavoite. 

pyykkinaru_kestava_vaatehuolto

Toisekseen vastuullinen kuluttaja ostaa ja vastuullinen yritys tuottaa laadukkaita ja kestäviä vaatteita sekä mahdollistaa kierrätys- ja korjauspalveluja . Tällöin kulutamme vähemmän, käytämme tekstiilejä pidempään ja varmistamme niiden sirkulaarisen käytön.

Sitran mukaan sirkulaarinen talous eli kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu ostamisen sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

Haglöfs Restored palauttaa käytetyt tuotteet uusiin seikkailuihin

Kiertotalouteen siirtyminen vaatii muutoksia asenteissa ja toimintatavoissa sekä uudenlaisia malleja palveluiden tuottamiseen ja tavaroiden käyttöön. Yksi tällainen konsepti on lokakuussa 2021 lanseerattu Haglöfs Restored -mallisto. Se muodostuu kierrätetyistä tuotteista, jotka on huollettu uudelleen erinomaiseen kuntoon. Malliston tavoitteena on pidentää käyttökelpoisten Haglöfs-tuotteiden käyttöaikaa tarjoamalla niille toinen kierros uudessa käytössä sekä pienentää kuormitusta ympäristölle. Haglöfs haluaa siirtyä lineaarisesta taloudesta kohti kestävämpää kiertotaloutta.

Haglofs_restored

Kaikki toimenpiteet, millä pidennämme tuotteiden käyttöaikaa, vähentää yksittäisen tuotteen aiheuttamaa suhteellista kuormitusta ympäristölle. Kun edistämme tuotteiden huoltoa ja korjaamista sekä palautamme ne hyväkuntoisina takaisin käyttöön, tiedämme hyödyntäneemme resursseja entistä paremmin, toteaa Haglöfsin kestävän kehityksen johtaja Elaine Gardiner.

Haglöfs toimii yhteistyössä The Renewal Workshopin kanssa, joka on Amsterdamissa toimiva kiertotalousratkaisuja tuottava yritys.Yritys tarkistaa, pesee ja korjaa käytetyt tai valmistusvian vuoksi palautetut vaatteet takaisin hyötykäyttöön. 

Ideana on hyödyntää sitä, mikä on jo olemassa. Pystymme palauttamaan yli 80 % vastaanottamistamme tuotteista takaisin erinomaiseen kuntoon. Kun kuluttaja ostaa Haglöfs Restored -tuotteen, hän saa käyttöönsä laadukkaan tuotteen ja vaikuttaa valinnallaan aktiivisesti jätteeksi päätyvien tuotteiden määrän vähenemiseen, The Renewal Workshopin perustaja Jeff Denby kertoo.

Jos sinulla on tarpeettomia Haglöfs-tuotteita, niitä voi palauttaa Haglöfs Brand Storeen Helsingin Keskuskatu 5:ssä sekä Haglöfs Brand Outlet Storeen Tatti 17:ssä

Tutustu Haglöfs Restored mallistoon

Suunta kohti kestävämpiä varustevalintoja

Haglöfs Restored -konsepti onkin tervetullut, sillä outdoor-ala on yksi pohjoismaiden nopeimmin kasvavista toimialoista. Ulkoilmalajeja harrastavat ihmiset ovat usein valmiita laittamaan paljon rahaa intohimoonsa ja siihen tarvittaviin varusteisiin. Ruotsissa ja Norjassa kasvu on näkynyt outdoor-alan tuloksessa, joka on kaksinkertaistanut vuosien 2006-2016 aikana. Myös Suomessa ulkoilu- ja urheiluvälineiden myynti on ollut kovassa kasvussa. Jotta ulkoilmasta ja harrastuksista nauttiminen on jatkossakin mahdollista, on pohdittava valintojemme kestävyyttä: miten ja mitä kulutamme, tarvitsemmeko jatkuvasti uutta, voisimmeko ostamisen sijaan lainata tai korjauttaa ja antaa tavaroille pidemmän elämän?

vaatehuolto_kestavat_valinnat

Taivasallan viisi vinkkiä kestävämpään ulkoiluvarusteiden käyttöön:

1. Lainaa, jaa, vuokraa.

Ennen uuden ostamista kannattaa miettiä, voiko tuotteen lainata, vuokrata tai ostaa jonkun kanssa yhdessä.. Toimisiko vaikkapa teltta, trangia, iso rinkka tai harvemmin käytettävät urheiluvälineet yhdessä ostettuina? Etenkin uutta harrastusta aloittaessa pohdi, onko laji sellainen, johon tarvitsee välttämättä omat välineet. 

2. Lisää käyttöikää oikeanlaisella huollolla, pesulla ja säilytyksellä.

Huolla varusteita säännöllisesti ja korjaa rikki mennyt vaate tai väline itse tai vie se ompelimoon tai suutarille. Taivasalla-tiimin Veera kokosi  vinkit vaatteiden ja varusteiden huoltoon ja pesuun ja  Henna P suksi- ja lumilaudan huoltovinkit.

3. Uusiokäytä ja kierrätä

Käytä varusteet loppuun asti, kierrätä ylimääräiset, palauta ne kierrätyspalvelua tarjoavalle yritykselle tai lahjoita tarpeettomat niitä tarvitseville. Jos tarvitset jotain uutta, tutki löytyisikö tarvitsemasi käytettynä kirpputorilta, kavereilta, kierrätysmallistoista (esim. Haglöfs Restored) tai kierrätysryhmistä (esim. Outdoor-siskot kierrättää).

4. Satsaa laadukkaisiin brändeihin

Uutta ostaessa kannattaa panostaa laadukkaisiin ja kestäviin merkkeihin, jotka tarjoavat kierrätys- ja korjauspalveluita. Haglöfs ja Haglöfs Restored -mallisto on hyvä esimerkki ulkoiluvarusteiden kestävästä valmistuksesta ja vaatteiden uudelleenkäytöstä. 

5. Hanki monitoimivaatteita ja -varusteita

Pohdi, millainen vaate tai varuste toimisi mahdollisimman monipuolisesti eri tilanteissa. Voiko sama vaate toimia sekä urheillessa että vapaa-ajalla? Toimisiko yksi laadukas kuoritakki sekä laskutakkina että sadetakkina? Hankintojen suunnittelu vie hieman aikaa mutta palkitsee vähemmällä ostamisella ja tavaramäärällä.

kestavat_varustevalinnat
Lähteet:

Gurholt, K. P., & Haukeland, P. I. (2019). Scandinavian friluftsliv (outdoor life) and the Nordic model: 165Passions and paradoxes. In The Nordic model and physical culture (pp. 165-181). Routledge.

Pantsari, Sofia. (2021). Muoti- ja urheilukauppa Ry.  Henkilökohtainen tiedonanto.