TEKSTI: Veera Malmivaara, Hanna Rusanen ja Annika Mäkelä
KUVAT: Veera Malmivaara

Julkaistu: 20.3.2022

Talviretkeily on parhaimmillaan parasta mindfulnessia ja hetkessä elämistä. Aika on pysähtynyt – ei kiirettä tai to do -listoja. Voi vain nauttia hetkestä.

Talviretkeilyssä on useita mahdollisuuksia kokea retkeilyn ja ulkoilun eri tasot sekä vuodenajan kauneuden. Tuttu retkeilyreitti näyttää ihan erilaiselta, kun valkoinen lumipeite on maalannut maiseman vaaleaksi. 

Merkattua reittiä voi seurata kesäisin helposti, mutta talvella asia on toisin. Tuttua reittiä ei välttämättä pääsekään etenemään yhtä helposti ahkion kanssa tai suksilla, myös yöt kylmässä säässä tuovat kiehtovan haasteen talviretkiin.

Talviretkeilyn taidot kehittyvät välitellen kokemuksen kautta. On tärkeää osata valita kohde ja suunnitella reitti, päättää miten liikut, suunnistat sekä valita oikeat varusteet. Retki voi edetä tallattuja polkuja pitkin jalkaisin, mutta kun siirryt umpihankeen, matkaa taitetaan esimerkiksi karvapohjasuksilla, lumikengillä tai metsäsuksilla. Kokosimme tähän vinkkimme yön yli talviretkille valmistautumiseen.

“Kevätaurinko on sulattanut hangen pinnan kimaltelevaksi, on lämmin ja odottavainen fiilis. Avaan takin ja laitan aurinkolasit päähän, tästä se matka voi alkaa. Olemme edenneet vasta lyhyen matkan, kun tunnen miten hiki valuu selkää pitkin samanaikaisesti kun vedän ahkiota perässä, rinkka selässä. Hiihtäminen tuntuu tahmealta, suksien pohjaan on tarttunut lunta. Ei auta, jalkaa toisen eteen tai jään letkasta.” – muistoja Veeran Lapin talvivaellukselta

Talviretkelle yön yli – miten päästä alkuun suunnittelussa?

  • Ensimmäinen talviretki kannattaa suunnata lähelle jo tuttuun retkikohteeseen. Ota reitin suunnittelussa huomioon, että eteneminen talvella on huomattavasti hitaampaa kuin sulan maan aikaan, sää voi muuttua yllättäenkin ja illalla pimeä koittaa jo varsin aikaisin.
  • Talviretkikohteiksi hyviä valintoja ovat suosittujen kansallispuistojen luontokeskusten läheiset kohteet, sillä niissä on talvisinkin paljon kulkijoita. Niiden läheisyydessä on usein myös tulenteko- ja laavupaikkoja. Hyvän talviretken etiketin löydät Metsähallituksen sivuilta. 
  • Ota selvää, voiko kohteessa liikkua kävellen, vai tarvitsetko lumikengät tai sukset. Suosituimmissa retkikohteissa kävellen pääsee etenemään hyvin, mutta jos lunta on paljon tai luvattu lumisadetta, lumikengät on hyvä olla mukana. Joskus sukset ovat ainut vaihtoehto edetä. Kansallispuistoissa on tärkeää tarkistaa viralliset talvireitit ja ohjeet niillä kulkemiseen. 
  • Suunnittele missä ja miten aiot yöpyä. Retken voi suunnitella niin että yöpyy tuvissa, mutta teltta on hyvä varata mukaan yllättävien tilanteiden varalta. Autiotuvista ja laavuista löydät kattavat ohjeet Metsähallituksen sivuilta. 
  • Hyvä suunnittelu, sään ja olosuhteiden huomiointi ja varusteet ovat talviretkeilyn perusta. Ensimmäistä kertaa kannattaa matkaan lähteä kokeneemman talviretkeilijän kanssa.

Tauot rytmittävät talviretken etenemistä. Rinkka kannattaa pakata fiksusti, jotta taukovaatteet ovat helposti saatavilla, vesipullo ja välipala nopeasti käden ulottuvilla. 

Talviretkeily- Haglofs

Missä voin yöpyä?

Vaihtoehtoja talviretken yöpymispaikaksi on kohteesta riippuen useita. Aloittelijan kannattaa aloittaa autiotuvasta tai teltasta. Kokeneempi talviretkeilijä voi valita myös laavun tai vaikka lumimajan. Vaikka teltan pystyttäminen kesällä olisi tuttu juttu, saattaa jäinen maa, lumi ja talviset olosuhteet luoda uusia haasteita.

Onkin hyvä kokeilla teltan pystyttämistä ennen yön yli telttailua vaikkapa omalla takapihalla tai lähimetsässä ja seurata ajankohtaista sääennustetta. Talvellakin taivasalla yöpymisessä tulee noudattaa kansallispuistojen retkeilysääntöjä ja jokamiehenoikeuksia.

Lämpimänä pysyminen askarruttaa usein ensikertalaista, mutta oikeilla varusteilla ja ”telttatoimilla” yöpyminen on miellyttävää myös kylmällä säällä. Riittävän lämmin makuupussi on avainasemassa talviretkeilyssä. Monesti pussin sisällä yöksi riittävät merinovillaiset kerrokset, mutta lämpöä voi lisätä villapaidalla, untuvatakilla tai juomapullolla joka on täytetty kuumalla vedellä. Makuupussissa ei saisi kuitenkaan tulla liian kuuma – hikoilu tuo kosteutta pussiin, joka voi yön mittaan heikentää lämpimänä pysymistä. Pussin untuva kannattaa myös pitää ”kuohkeana” ja jättää tilaa ja ilmaa kerrosten väliin – näin pussin lämpöominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Telttaan kannattaa myös varata mukaan pieni pyyhe tai rätti, jolla voi pyyhkiä pois teltan sisäkankaaseen syntyvää kosteutta – teltan sisällä tämä ”märkyys” voi lisätä kylmän tunnetta.

VINKKI: untuvatakista saat helposti myös mukavan retkityynyn!

Vaikka suunnitelmissa olisi autiotuvassa tai laavussa yöpyminen, on myös talvella retkeillessä vastuullista ottaa mukaan teltta, jos sää pääsisi yllättämään tai tupa tai laavu olisivat täynnä. 

Talviretkeily-telttailu
Talviretkeily-teltta

Kuinka pukeutua talviretkelle?

Kerrospukeutumisen tärkeyttä talviretkeilyssä ei voi korostaa liikaa. Kerrospukeutumisessa ei ole kyse pelkästään lämmöstä, vaan tarkoitus on välttää kosteutta, joka voi aiheutua hikoilusta tai lumessa kastumisesta. Kerroksien määrä riippuu siitä, millainen keli ja maasto on, miten ja millä vauhdilla edetään. Useimmiten liikkeellä oltaessa kaksi kerrosta; alus- ja päälliskerrasto ovat riittävät. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi merinokerrastoa sekä kuorivaatteita.

Liikkeelle lähtiessä kannattaa olla mielummin hieman kylmä kuin jo valmiiksi hiki, sillä liikkuessa lämpö nousee. Kokeilemalla jokainen voi oppia, minkälainen vaatekombinaatio sopii itselle. Talviretkeilyssä tavoitteena on pukeutua tarpeeksi lämpimästi, mutta myös kevyesti hikoilun välttämiseksi. Tärkeää on, että kosteus pääsee haihtumaan uloimpiin kerroksiin. 

Veera sai testiin talviretkelleen Haglöfsin Micro Nordic Down Hood untuvatakin, joka piti hänet kuivana sekä lämpimänä koko retken ajan. Takin täytteenä on laadukas, DWR-käsitelty untuva, joka on niin vettähylkivää, että se pysyy kuivana jopa 83 tunnin ajan märissä olosuhteissa. Kevytuntuvatakki on loistava valinta talviretkelle, sillä se mahtuu pieneen tilaan ja se on kevyt kantaa mukana. Micro Nordic Down Hood untuvatakki painaa vain 280g.

Tärkeä osa talviretkeilyn pukeutumista on myös taukopukeutuminen. Tauolle saapuessa kannattaa heti laittaa lämpimämpää vaatetta päälle, vaikka olo olisi kuuma tai hikinen. Hikinen aluskerrasto saattaa muuttua yllättävän nopeasti kylmäksi, jonka jälkeen lämmön säilyttäminen on huomattavasti vaikeampaa. Mikäli sukat ovat märät, kannattaa ne myös heti vaihtaa kuiviin. 

Usein tauoilla ja leiriytyessä käytetään lämmintä untuvatakkia, tai esimerkiksi villapaitaa, joka puetaan muiden vaatteiden päälle. Alaosana voi käyttää untuvahousuja tai vaikka toppahametta. Mitä kylmempi sää, sitä enemmän lisävaatetusta tauoille tarvitaan. Taukovaatetuksen lisäksi mukaan kannattaa aina varata myös kuivaa vaatetta. Vaihtovaatteet kannattaa pakata vesitiiviiseen pussiin, jotta ne pysyvät varmasti kuivina. 

Tsekkaa tarkemmat ohjeet kerrospukeutumiseen täältä.

VINKKI: valitse talviretkelle reilun kokoiset vaatteet, sillä kerrosten väliin jäävä ilma pitää kehoa myös lämpimänä.

Talviretkeily-untuvatakki

“Iltaisin oli kiva huomata, miten hiljaisuus valtasi retkiryhmän samalla kun tähdet tuikkivat ja revontulet tanssivat värittäen taivaan vihreän sävyissä.” – muistoja Veeran Lapin talvivaellukselta

Mitä varusteita tarvitaan?

Oikeanlaisten vaatteiden lisäksi tärkeimmät varusteet yön yli talviretkellä ovat makuupussi, patja ja teltassa yövyttäessä eristävä alusta. Huomioi, että teltassa maa johtaa kylmyyttä, joten patjan alla eristävä makuualusta pitää kylmää myös poissa.

Veeran täsmävinkit talviretken varusteisiin: 

  • Merinovillaiset alusvaatteet ja sukat
  • Haglöfs Micro Nordic Down Hood -untuvatakki
  • Merinovillainen buff-huivi
  • Vaihtovaatteet: sukat, alusvaatteet ja kerrastot
  • Talvimakuupussi, talviretkipatja ja eristävä makuualusta
  • Talviretkeilyyn sopiva teltta
  • Rätti tai pyyhe telttakankaan kosteuden pois pyyhkimiseen
  • Lumilapio
  • Retkikeitin ja talvikäyttöön sopiva kaasu
  • Otsalamppu
  • Varavirtalähde puhelimelle
  • Kartta ja kompassi
  • Termospullo ja juomapullo, joka toimii esimerkiksi kuumavesipullona makuupussissa

Täsmävinkit: sulata vettä lumesta ja älä luota vain puhelimella suunnistamiseen!

Talviretkeilyssä on tärkeää muistaa nesteytys. Kylmässä ilmassa unohtaa usein juoda tarpeeksi koska et tunne itseäsi niin janoiseksi. Ruokajuomaksi kannattaa suosia lämmintä juomaa, näin kehon ei tarvitse käyttää energiaa kylmän juoman lämmittämiseksi. 

Vettä voi sulattaa lumesta, muista keittää vesi retkikeittimessä muutaman minuutin, jonka jälkeen vesi on juomakelpoista. Lumi kannattaa sulattaa jo illalla retkipaikalle teltan pystyttämisen jälkeen, jolloin on yleensä enemmän luppoaikaa, koska aurinko laskee talvella paljon aikaisemmin. Hyvä termari pitää juoman usein niin kuumana, että aamukahville vesi onkin valmiina!  

Puhelimen akku ei välttämättä kestä kovia pakkasia, joten mukana on hyvä kantaa varavirtalähdettä. Puhelimeen ei kuitenkaan kannata turvautua liikaa, vaan turvallisinta on opetella suunnistusta heti alkuun myös kartan ja kompassin avulla.

Lisää hyviä vinkkejä talviretkeilyyn löydät Metsähallituksen sivuilta.

Talviretkeily-pukeutuminen

Haglöfsin Micro Nordic Down Hood-untuvatakki sopii moneen lajiin ja toimii erinomaisesti kerrospukeutumiseen. Kevytuntuvatakki on loistava valinta talviretkelle, sillä se mahtuu pieneen tilaan ja se on kevyt kantaa mukana. Micro Nordic Down Hood painaa vain 280g.

Tutustu Haglöfs Micro Nordic Down Hood untuvatakkiin