Vieraskynäteksi Salla NurminenBanner-kuva Mikko Liekkinen

Olet ollut surffireissulla palmujen katveessa ja kotiinpaluun jälkeen mieltä kaihertaa kaipuu takaisin. Jack Johnsonin letkeät riimit kuulokkeissa eivät paljoa lohduta, kun et tiedä milloin pääset takaisin iskemään varpaat rantahiekkaan ja melomaan kohti aaltoja. Suomi kun ei ole surffauksen luvattu maa. Mikä avuksi?

Surfskeittaus on toimiva ensiapu oireisiin. Lajiin tosin saattaa jäädä koukkuun. Hiutale Surf Co.  johdattaa sinut lajin saloihin ja kertoo, miten tiimin mimmit löysivät itse ilon asfaltilta.

hiutale-surf-skate
Salla ja Sofia Eläintarhan skeittipuistossa.

Mikä surfskeittaus?

Surfskeittaus on laji, jonka surffarit ovat alunperin kehittäneet tukemaan surffauksen harjoittelua niin sanoittuina flättipäivinä, eli päivinä, jolloin sääolot eivät tarjoa laineita. Lauta eroaa perinteisestä rullalaudasta muodon ja erityisesti trukkien rakenteilta. Lauta on kookkaampi, etutrukit joustavat liikkeessä ja mahdollistavat täten eteenpäinmenon pumppaavilla ja kaarevilla liikkeillä. Skeittaus lähentelee surffivideoilta tuttuja vartalon liikkeitä ja nopeutta kertyy liikkeiden dynaamisuuden mukaan.

Itse löysin lajin vahingossa. Olin vuonna 2018 menossa Helsinki Surfshopin loppuunmyynteihin Lauttasaareen ostamaan alennuksessa olevaa longboard-lautaa vanhan korvaajaksi. Kun kysyin myyjältä apua laudan valitsemiseen sanoi hän, että et sä mitään lonkkaria halua vaan surfskaten. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuulin koko lajista. Taitava myyjä vakuutti, että kun kerran kokeilen surfskatea, ei ole paluuta entiseen. Ja juuri niinhän siinä kävi! Ensimmäisestä kruisailusta asti olen ollut koukussa. Tätä heräteostosta en ole katunut.

Surfskeittaus on siinä mielessä armollinen laji, että kausi alkaa lumien sulettua ja jatkuu aina ensijäihin saakka. Oleellisinta on kuiva maa ja hiekaton asfaltti. Surfskatella voi viilettää pitkin suoria teitä, kruisailla pumptrackeilla tai tehdä temppuja skeittiparkeissa. Varmaa on, että hiki virtaa ja ainakin itselle liikkeet tuovat dopamiinia kehoon laineiden tavoin. Hyviä sijainteja harrastamiseen ovat mm. Savelan skeittipuisto, Suvilahti DIY, Kontulan skeittipuisto, ja talvisin lajia voi harrastaa sisähalleissa. Mikäli asut Tampereen lähettyvillä, kannattaa käydä kokeilemassa Offshoren vaneriaaltoa. Offshorelta löytyy myös kattava valikoima erilaisia lautoja.

Ja tähän väliin kannattanee mainita, että lajin voi tottakai aloittaa ilman mitään kosketusta tai kokemusta lainelautailusta. Silloin tosin riskinä on, että saatat lajiin tutustumisen jälkeen hamuta mereen testaamaan oppimaasi. Joka tapauksessa surfskeittaus on kokonaisvaltainen treeni, joka lisää tasapainoa ja harjoittaa lihaksia keskivartalosta varpaisiin saakka.

Surfskeittaus on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman ja monista isoista ja pienemmistäkin kaupungeista löytyy lajiin ihastuneita yhteisöjä. On ollut ilo nähdä lajin suosion kasvua myös Suomessa. Me Hiutale Surf -tiimissä olemme lajin innostuneita harrastajia ja jaamme oppejamme ja fiilistelyämme lämmöllä myös muille. 

Hiutale Surf -yhteisön tarina

Hiutale Surfin takana on neljä lainelautailua rakastavaa naista, jotka löysivät toisensa Korona-sulkujen jälkimainingissa vuonna 2020. Kun surffiretkille ulkomaille oli haasteellista päästä, piti iloa ja seuraa löytää rakkaasta pohjolasta. Löysimme toisemme sattumalta surffimimmien tapaamisesta, ja huomasimme, kuinka surffauksen lisäksi intohimomme kohdistuvat kaikkeen, mikä liikkuu sivuttain lumella, vedessä, ja lopulta asfaltilla.

hiutale-surf-ella-salla-sofia
Hiutale Surfin Ella, Salla ja Sofia. Neljäs perustajajäsen Elisa puuttuu kuvasta.

Yhdessä olemme metsästäneet aaltoja Porissa, lumilautailleet lapissa, ja tilasimmepa uniikilla logollamme varustettuja huppareitakin omaksi ja ystävien iloksi. Kun mietimme sopivaa nimeä, halusimme yhdistää karun pohjolan ilmaston lempilajiimme. Olisihan Tropical Surf co kuulostanut Suomessa lähinnä itseironialta. Ja niin lyhyen pohtimisen jälkeen syntyi Hiutale Surf co.

Olimme kaikki kiinnostuneita myös skeittauksesta, mutta jaoimme kokemuksen, että skeittiparkeille meneminen erityisesti yksin aikuisena naisena on ison kynnyksen takana. Kaipasimme itse vertaistukea, joten aloimme rullailla yhdessä. Homma alkoi alle kymmenen mimmin vapaa-ajanvietosta, mutta huomasimme kasvavan kysynnän ja nykyään järjestämme avoimia tapahtumia, joihin kutsumme kaikki mukaan sukupuoleen katsomatta. 

hiutale-surffi-suomi-pori
Hiutale-surffin porukka Porissa suomi surffilla!

Turvallisesti yhdessä kokeillen lajin saloista kiinni

Hiutale Surf on tänäkin syksynä järjestänyt kolme aloittelijaystävällistä surfskate-sessiota. Tuomme omia lautojamme kokeiltavaksi ja autamme ensikertalaisia alkuun. Neuvomme oikeassa asennossa, vartalon liikkeissä ja tasapainon hallitsemisessa. Koska lautoja on yhtä montaa erilaista kuin skeittaajiakin, on myös mahtavaa päästä kokeilemaan muiden lautoja. 

“Parasta tässä järjestämisessä on nähdä, kuinka aikuiset innostuvat uuden äärellä ja ovat fiiliksissä uusista tuttavista. Myös itse vanhana joukkueurheilijana olen kaivannut tunnetta kuulua johonkin porukkaan ja nyt meillä on sellainen. Olemme kuulleet, kuinka ihmiset ovat tapahtumien jälkeen käyneet uusien kavereiden kanssa muutoinkin yhdessä skeittaamassa. Tällaiselle yhteisöllisyydelle on selkeästi tilausta.”

Tapahtumissamme on kerskailematta ollut hiton hyvä meininki. Ehkä kynnys on korkea uuden lajin aloittamiseen aikuisena, ja toisaalta luulen, että myös aikuiset kaipaavat tällaisia rentoja hetkiä uusille kohtaamiselle yhteisen intohimon äärellä. Olemme huomanneet pinnan alla kuplivaa surfskate-intoa, sillä moni on tullut sanomaan, kuinka on luullut olevansa ystäviensä kanssa ainoita lajin harrastajia Suomessa. Kokoontumisiin uskaltaa joka kerta joku ensikertalainen ja paikalla on aina myös kokeneita tekijöitä. Musiikki soi ja laakerit rullaavat. Viimeisimmässä sessiossa meitä oli jo yli 40 osallistujaa, ja osa saapui paikalle jopa Turusta saakka!

Surf-skeitti-suvilahti
Fiilistelyä pimenevästä illasta Suvilahdessa.

Toimintamme on suunnitellun suunnittelematonta, joten ota Instagram-tilimme seurantaan, ettet missaa seuraavaa kokoontumista: Hiutale Surf Co. 

¡Hasta luego amigas y amigos!

Kirjoittaja
Salla Nurminen / Hiutale Surf Co.