Teksti Maija Tulimaa, Hanna RusanenKuvat Maija TulimaaJulkaistu syyskuussa 2022

Kiinnostaako rauhallisempi elämä pohjoisessa? Oletko joskus haaveillut Lappiin muutosta?

Luontoa sekä ulkoilmaseikkailuja rakastava Maija Tulimaa toteutti unelmansa ja muutti Lappiin. Mitkä asiat hän on kokenut haastaviksi ja millaista on arki Pyhätunturin kupeessa? Jutussa Maija kertoo rehellisesti elämästään pohjoisessa.

muutto-lappiin-kokemuksia

Maija Tulimaan kiinnostus Lappia kohtaan heräsi noin kymmenen vuotta sitten, hänen asuttuaan ulkomailla jo useamman vuoden. Halu palata juurille, lumiseen talveen ja kaamoksen kauneuteen, vahvistui reppureissulla Kaakkois-Aasiassa, jolloin Maija kertoi unelmistaan ensimmäisen kerran ääneen reissukaverilleen. Yhdessä he katselivat vaikuttavasti toteutettua mainosvideota, joka kertoi Lapin erämaassa elävästä 30-vuotiaasta naisesta. Video sai Maijan haaveilemaan rauhallisesta ja hiljaisesta elämästä pohjoisessa, kaukana kaupunkien hektisyydestä.

Lapissa Maijaa viehättää rauhallinen elämäntyyli, hiljaisuus, kunnon talvi sekä luonnon läheisyys. Lapissa statuksella tai titteileillä ei ole niin väliä

Saman pöydän ääressä voi hyvin istua poronhoitajia, eräoppaita, kauppiaita ja ravintoloitsijoita. Pienellä paikkakunnalla on helppo jutella kaikille.

Oppaan töitä ja Lappi-ikävää

muutto-lappiin-kokemuksia

Oulusta kotoisin oleva Maija päätyi ensin Ylläkselle oppaaksi vuonna 2016. Työn oli tarkoitus jatkua vain joulusesongin ajan, mutta hommat jatkuivatkin aina loppukevääseen saakka. Ensimmäisen opaskauden jälkeen Maija päätti hakea opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi Muonioon ja aloittikin opinnot jo heti seuraavana syksynä. Vuoden kestäneet eräopasopinnot syvensivät Maijan luontosuhdetta ja rakkautta Lappia kohtaan entisestään. 

Koska Maija koki oppaan työn sekä sosiaalisesti ja fyysisesti kuormittavaksi, hän päätti hakea eräopasopintojensa päätyttyä opiskelemaan yliopistoon, jotta työllisyysmahdollisuudet pohjoisessa monipuolistuisivat. Arktiseen alueeseen liittyvä maisterin tutkinto vei naisen Pohjois-Islantiin. Vaikka Islannin luonto oli henkeäsalpaava, vuoden aikana ikävä Lappiin oli kova ja halu palata “kotiin” oli suuri. Opintovuoden jälkeen Maija palasikin Lappiin jatkamaan tutkintonsa loppuun ja nauttimaan Lapin luonnosta. Ulkoiluseikkailujen lomassa hän tapasi nykyisen kumppaninsa, joka oli myös aikoinaan hurahtanut pohjoiseen. Tällä hetkellä kaksikko asuu Pyhätunturilla, ja Maija työskentelee naapurikunnassa hankesihteerinä.

Elämää vuodenaikojen mukaan

muutto-lappiin-kokemuksia

Lapissa tunnelma on hyvin erilainen kuin missään muualla, missä Maija on asunut. Lapin maaseudulla elämä tuntuu pysähtyneeltä ja mutkattomammalta kaupunkiympäristöön verrattuna. Esimerkiksi vuodenaikojen muutoksiin ja säähän kiinnittää erilailla huomiota, sillä ne sanelevat omia harrastuksia ja jokapäiväistä elämää. Lapissa elämä mukautuu voimakkaammin ympäristön mukaan.

Pyhätunturilla elämä tuntuu helpolta siksi, että ympärillä on paikallisten lisäksi myös eri puolelta Suomea tulleita ihmisiä.

On mielenkiintoista kuulla ja keskustella miten ja miksi joku on päätynyt pohjoiseen asumaan. Useat meistä ovat eläneet täällä jo vuosia. Muiden tarinoissa on usein samaistumispintaa ja luo yhteenkuuluvuuden tunteen.

Maijan mielestä Lapissa asumisessa parasta talvien lisäksi on ihmisten aitous, sekä tuntureiden, vanhojen metsien ja erämaa-alueiden läheinen sijainti. Kaamoksen värit, ruskan kauniit sävyt ja kesän yöttömät yöt ovat upeaa nähtävää. Vapaapäivien aikana on mahdollisuus lähteä luontoon samoilemaan, laittaa puhelin lentotilaan ja unohtaa muu maailma hetkeksi.

Näinä hetkinä muistan sen perimmäisen syyn, joka sai minut tänne muuttamaan.

Yhteisöllisyyttä ja Lapin haasteita

muutto-lappiin-kokemuksia

Yllätyksenä Maijalle on tullut se, että vaikka tulijoita olisikin, niin paikkakuntien huono asuntotilanne vaikuttaa mahdollisuuksiin muuttaa Lappiin. Hyväkuntoisten asuntojen löytäminen järkevällä sijainnilla ei ole helppoa. Lisäksi monilla aloilla voi mielekkään ja koulutusta vastaavan työn löytäminen olla erittäin haastavaa. Lapissa on Maijan mielestä selkeä työvoiman kohtaanto-ongelma. Hän kuitenkin toivoo, että yleistyvät etätyömahdollisuudet tuovat helpotusta ongelmaan.

Toisaalta positiivisena yllätyksenä on tullut ihmisten lämminhenkisyys ja yhteisöllisyys. Vaikka omaa porukkaa ei heti löytyisikään, voi samalla paikkakunnalla asuviin tutustua luontevasti esimerkiksi harrastuksien kautta. 

Haastavana Maija kokee kuitenkin sen, että moni viettää Lapissa vain määräaikaisia jaksoja, jonka jälkeen he muuttavat pois. Tämä yhdistettynä hankalaan työtilanteeseen lisää epävarmuutta siitä, onnistuuko asettuminen ja elämän rakentaminen Lappiin pitkällä tähtäimellä. 

Arki on arkea Lapissakin

muutto-lappiin-kokemuksia

Jokainen on varmasti törmännyt somessa upeisiin retkikuviin Lapin luonnosta. Maijan mielestä somen luomat mielikuvat Lapista ovat osittain totuudenmukaisia, sillä ympäröivä luonto on upea ja kaunis jokaisena vuodenaikana. Elämä ei kuitenkaan pohjoisessakaan ole yhtä retkellä ja luonnossa oloa, vaan useat Lapissa asuvat tekevät samanlailla töitä kuin muuallakin Suomessa. Aikaa omiin harrastuksiin jää rajatusti, varsinkin koska välimatkat ovat usein pitkiä ja siirtymät työpaikalle, kauppaan tai kouluun vievät aikaa. Toisaalta taas retkelle voi lähteä vaikka omalta kotiovelta. Muunlaiset harrastuspaikat voivat olla kaukana, mikäli pitää esimerkiksi uimisesta, kiipeilystä tai muista kaupungeissa helpommin harrastettavista lajeista.

Elämä Lapissa voi olla yksinäistä. Monet Lapissa asuvat ovat tietyllä tavalla tottuneet yksinoloon ja tekemään asioita pienellä porukalla. Voi kestää aikaa, että oma porukka ja paikka löytyy. Mikäli omat juuret ovat muualla, voi välimatka omaan perheeseen ja vanhoihin ystäviin tuntua välillä raastavalta.

Vaikka somessa elämä Lapissa saattaa näyttää aktiiviselta, on täällä paljon vähemmän menoja ja tapahtumia, joihin osallistua. Tämä lisää kuitenkin myös rauhan tunnetta, sillä joka viikonloppu ei tarvitse olla menossa, ja itselle on helpompi ottaa aikaa.

Täällä minun on helpompi lähteä viikonloppuna esimerkiksi telttailemaan tuntematta painetta olla jossain muualla. 

muutto-lappiin-kokemuksia

Maijan toiveena on että elämä Lapissa onnistuisi tulevaisuudessakin. Suunnitelmat ovat kuitenkin toistaiseksi auki, sillä mielenkiintoisia pidempiaikaisia työpaikkoja on rajatusti. Vaikka halu jäädä Lappiin on kova, on Maija monesti joutunut miettimään myös pohjoisesta pois muuttoa, ainakin väliaikaisesti. 

On tärkeää kuunnella miltä itsestä elämä täällä Lapissa tuntuu. En halua olla eristyksissä muista, vaan viettää aikaa myös vanhojen ystävieni ja perheen kanssa. Jos mielekästä työtä ei Lapista löydy, olen jo hyväksynyt sen, että muutan joskus toisaalle. Tänne voi aina palata.

Tiedän, että osa minusta tulee olemaan aina täällä – Lapin tuntureilla, aapasoilla ja mäntykangasmetsissä.

Maijan seikkailuja voit seurata Instagramissa @maijatulimaa