TEKSTI: Sonja Ikonen ja Henna Palosaari KUVAT: Henna Palosaari
LASKUKUVAT: Eetu Leikas ja Onni Mutanen

Vapaalaskuretki, hiihtovaellus tai mikä tahansa talviretki vaihtelevissa olosuhteissa vaatii retkeilijältä oikeanlaista pukeutumista. Vapaalasku, pitkine hikisine nousuineen, varusteen vaihtotaukoineen ja laskuosuuksineen on erityisesti todellinen “vaatespeksailun taidonnäyte”.

Taivasalla-tiimin Henna Palosaari hurahti vapaalaskuun todenteolla jäädessään kuukaudeksi lumilautailemaan Uuteen-Seelantiin vaihto-opiskelujensa jälkeen. Lajin parista löytyi niin joukko tärkeitä ihmisiä elämään kuin mahdollisuus kokeilla niin fyysisiä kuin henkisiäkin rajoja uudella tavalla:

 “Vuorten suuruus ja riskien läsnäolo opettaa kunnioittamaan luontoa ja sen voimia, mutta samalla se on paikka, jossa voin rentoutua ja palata kotiin itsensä voittaneena,” kertoo Henna. 

Splitboard-lumilaudallla laskevaa Hennaa lajissa kiehtoo nimenomaan se, että vapaalaskiessa ei ikinä ole kahta samanlaista päivää. Luonto haastaa meitä kehittymään ja olemaan läsnä jokaisessa hetkessä.

Pääsimme kuulemaan Haglöfsin ambassadorina toimivan Hennan vapaalaskuvaatevinkit – millaiset laskuvaatteet ja niiden tekniset ominaisuudet toimivat hänelle parhaiten takamaaston laskuretkillä. 

Henna haluaa korostaa, että vapaalasku ei vaadi kaikkia uusimpia teknisiä vaatteita, vaan oikeilla materiaalivalinnoilla ja sopivilla kerroksilla pääsee jo pitkälle. Hennan vinkit koostuvat Haglöfsin varusteista, koska hän toimii outdoor-brändin lähettiläänä, mutta myös muiden merkkien tuotteet toimivat varmasti hyvin tarkoitukseen. Tärkeintä varustevalinnoissa on kiinnittää huomiota tiettyihin varusteiden ominaisuuksiin ja osata vaihdella kerroksia retken aikana.

Vaatteet vapaalaskuun päivän kelin mukaan

Vapaalaskupäivän suunnittelu alkaa viimeistään edeltävänä päivänä reittisuunnittelulla ja sääennusteen tarkastamisella. Vaatevalintaan vaikuttavat päivän sääolosuhteet: tuuli, lämpötila, sade, sekä suunnitelma, miten korkealle tunturille tai vuorelle matka vie. 

Pukeutuminen alkaa aluskerroksilla. Näiden valinnat ja ominaisuudet korostuvat etenkin vapaalaskiessa, jossa ollaan pitkiä päiviä liikkeellä ja jolloin alimpia kerroksia tulee harvoin vaihdettua päivän aikana.

vapaalasku-vaatteet-haglofs (24)

Mikäli on “lämmin päivä”, asteet nollan pinnassa, Henna pukee 3-kerroskuorilaskuasun alle vain ohuen kerrastopaidan-ja housut. Kerraston materiaali on säällä kuin säällä villasekoitetta tai kokonaan merinovillaa, koska se pysyy lämpimänä ihoa vasten hikisenäkin toisin kuin keinokuituiset alusasut. 

Kylmempänä päivänä Henna lisää kerrastohousujen päälle “fleecekalsarit”, mutta myös paksummat villahousut ajavat asian. Tärkeintä on, että jalat saavat lisälämmitystä. Kaikkein kylmimpinä -30 asteen päivinä väliin sujahtaa vielä untuvashortsit, jotka tuovat kaivatun lisälämmön. Untuvashortseja valitessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomioita, että tarvittaessa ne saa helposti poissa myös tunturissa. Tällöin shortsit on yleensä varustettu koko sivun mittaisella vetoketjulla ja ne voi halutessaan laittaa tauolla myös kuorihousujen päälle.

Sopivilla välikerroksilla vältät liian hikoilun, pysyt kuivana ja lämpimänä

Toinen kerrastopaita tai kevyt tai paksu fleecepusero ovat lämmönsäätelyn kannalta tehokkain tapa välttää liika hikoilu tai saada lisälämpöä kehoon. Tätä kerrosta Hennaa vaihtelee päälle ja pois päivän aikana riippuen ollaanko haikkaamassa ylös vai laskemassa alas.

vapaalasku-vaatteet-haglofs (24)

Minulla välikerroksen valintaan vaikuttaa lämpötila ja tuulen voimakkuus. Yleisin yhdistelmäni on villasekoitekerrastopaita ja kevyt villasekoitefleece. Haikatessa ylös otan tarvittaessa fleecen poissa, jotta vältän liikaa hikoilua ja sen seurauksena pysähtyessä tulevaa kylmää. Kovilla pakkasilla saatan pitää haikatessa jopa untuvatakkia alussa päällä, koska en tykkää palella. Tällöin repussa on mukana varalta myös toinen välikerrosfleece, kertoo Henna.

Tekniset ominaisuudet erottavat vapaalaskuvaatteet tavallisista lasketteluvaatteista

Vapaalaskussa pukeutuminen on vaatteiden vaihtoa ja sopivien kerrosten löytämistä alus- ja välikerraston sekä laskuasun välillä. Lopullisen sinettinsä laskupäivälle antaa veden- ja tuulenpitävä, laskuliikkeet salliva 3-kerroskuoriasu, joka Hennalla tämän kauden ajan on ollut vapaalaskuun suunnitellut Haglöfsin Vassi GTX Pro takki ja Vassi GTX PRO housut.

vapaalasku-vaatteet-haglofs (24)

Laskuasun valinnassa Hennalle tärkeää on tuotteen vedenpitävyys ja soveltuvuus nimenomaan vapaalaskuun. Vapaalaskuvaatteet eroavat lasketteluvaatteista hieman malliltaan, koska vapaalaskussa vaatteiden tulee mahdollistaa monipuolinen liike haikkailuun ja puuterilla laskemiseen sekä estää lumen ja kosteuden pääsy alempiin kerroksiin. Myös avattavat vetoketjut housujen lahkeissa ja takin kyljissä ovat tärkeät ominaisuudet, jotka mahdollistavat ilmanvaihdon esimerkiksi pitkien nousujen aikana. Haglöfsin Vassi laskutakki ja -housut sopivat toki mainiosti myös rinnelaskuun. 

Tärkeää on valita riittävän väljät housut ja takki, jotta alle mahtuu tarpeeksi kerroksia ilman, että kuoriasu alkaa kiristämään ja tulee “makkara-olo”, vinkkaa Henna ja jatkaa: “riippuen mallin väljyydestä suosin yleensä aina koon isompaa kuin muuten valitsisin. Olen 175cm pitkä ja Haglöfs Vassi-asusta minulla on M-kokoinen takki ja housut, mutta harkitsen vaihtamista jopa L-kokoiseen takkiin, jotta se olisi vielä aavistuksen pidempi ja väljempi, kun on paljon kerroksia alla. Tämä riippuu toki myös omista preferensseistä, mutta itse pidän väljemmästä, jotta on tilaa liikkua.

Vapaalaskussa ”bib” eli henkselimalliset laskuhousut auttavat siihen, että kaatuessa tai puuterilumessa laskiessa lunta ei päädy selkään. Haglöfsin Vassi GTX PRO 3-kerroskuorihousut ovat vedenkestävät, joten laskijan ei tarvitse huolehtia kastumisen aiheuttamasta kylmettymisen riskistä, mikä on takamaastossa hyvin tärkeää. Vedenpitävyyden lisäksi vapaalaskuhousujen tärkeitä ominaisuuksia ovat tuuletusaukot, jotka avaamalla voi kätevästi säätää lämpötilää myös ylöspäin haikatessa.

En vaihtaisi enää bibs-housuista normaaleihin laskuhousuihin; ne estävät lumen ja viiman pääsyn selkään pyöritpä lumessa, miten päin tahansa. Bibs-housuja valitessa kannattaa kuitenkin muistaa valita malli, jonka kanssa pystyy käymään vessassa ilman, että joutuu riisumaan takin pois päältä. Tulet kiittämään itseäsi tästä vielä monta kertaa takamaastossa ollessasi, vinkkaa Henna.

laskettelu-asu-vapaalasku

Myös hyvä vapaalaskutakki estää lumen pääsyn selkään ja suojaa sekä kosteudelta että viimalta. Haglöfsin Vassi GTX PRO 3-kerrostakki on suunniteltu juuri vapaalaskuun, minkä vuoksi malli on pidempi ja väljempi. Lisäksi takissa vapaalaskijalle tärkeitä ominaisuuksia kuten repun kanssa helposti käytettävät tuuletusaukot, lumilukko, tilavat taskut, suojaava kaulus ja kypärän päälle mahtuva huppu.

Vassi takki on ehdoton lempparini, juuri sen vapaalaskuun sopivan mallin vuoksi. Lumilautaillessa joutuu kumartelemaan paljon mm. siteitä kiinnittäessä, joten pitkä takki estää viiman pääsyn selkään. Lisäksi se estää lumen pääsyn selkään kaatuessa. Myös korkea kaulus ja suojaava huppu ovat lempiominaisuuksiani, koska ne suojaavat kasvoja ja kaulaa tuulelta, kertoo Henna.

Huipulla – untuvatakki lämmittää ja kulkee helposti mukana repussa 

Tauko huipulla voi olla muutaman minuutin nopea välineiden vaihto: skinit pois ja splitboard laskukuntoon, kypärä ja lasit päähän ja menoksi tai pidempi evästauko ja hengailu huipulla maisemia ihastellen. Jo mainittujen vaatekerrastojen lisäksi Hennalla kulkee mukana aina myös kevyempi tai kovalla pakkasella paksumpi untuvatakki niin sanottu “taukotakki”. Tauoilla takki lämmittää, mutta kylminä päivinä takkia voi pitää päällä myös alkunousun aikana niin kauan, että keho lämpenee. Henna kuljettaa mukana myös kahtia hanskoja ja pipoa, kevyemmät hanskat ja hattu haikkaamiseen ja paksummat vedenpitävät hanskat ja pipo laskemiseen.

Ylimääräiset vaatteet ovat tärkeitä myös turvallisuuden kannalta. Mikäli jotain sattuu, voi avun saamisessa takamaastoon kestää jopa useita tunteja, joten on hyvä olla lämmintä vaatetta mukana. Lisäksi minulla on aina mukana avaruushuopa, Henna muistuttaa.

Earn your turns – lasku puuterilumella on jokaisen nousumetrin väärti

Vapaalaskussa sanonta “earn your turns” pitää paikkansa. Jopa tuntien nousuosuuden jälkeen laskijaa odottaa toivottavasti koskematon puuterilumi ja rinteet, sekä maisemat, joiden vuoksi hikinen nousu on jokaisen hikipisaran arvoinen.

vapaalasku-vaatteet-haglofs (24)

Hennan varustevalinnat vapaalaskupäivään: 

Muista myös Haglöfs Restored -mallisto laskuvarusteita etsiessäsi. Mallisto pyrkii pidentämään käyttökelpoisten Haglöfs-tuotteiden käyttöaikaa korjaamalla ja kunnostamalla ne ja tarjoamalla niille toisen kierroksen uudessa käytössä.

Tutustu Haglöfs Restored mallistoon